Саутгейт: Мисля, че е време Англия да се обедини

Стърлинг и Хендерсън с Орден на Британската империя за обществени инициативи

Саутгейт: Мисля, че е време Англия да се обедини

"Представянето на националния отбор на Англия на Евро 2020 има силата да обедини нацията."

Това каза мениджърът на "трите лъва" Гарет Саутгейт преди първия мач на тима на първенството с Хърватия в неделя.

Англичаните отпаднаха точно от хърватите на полуфиналите на световното първенство преди 3 години, но сега са в ролята на фаворит не само в срещата, но и за спечелването на шампионата. В последните дни обаче дискусиите около тима се въртят основно около това дали играчите трябва да коленичат преди началото на срещите си, или не като призив за борба с расизма.

"Мисля, че е време страната ни да се обедини", каза Саутгейт пред "BBC".

"Ако отборът може да бъде катализатор на този процес, това би било брилянтно. Смятам, че националният отбор на Англия винаги успява да събере хората заедно. Но за да се случи това, ние трябва да играем добре. Искаме да печелим, искаме да караме хората да се вълнуват, но не всичко зависи само от нас", допълни селекционерът.

Англичаните никога не са играли финал на европейско първенство, а най-далеч стигнаха на домашния шампионат през 1996 година, когато отпаднаха на полуфиналите. Самият Саутгейт тогава бе част от отбора, селектиран от тогавашния мениджър Тери Венебълс.

"Имали сме много разделения помежду си, но понякога трябва да си припомняме що за силен остров сме, колко силна нация сме и какви чудесни качества притежаваме. В началото на пандемията имаше някои моменти, които бяха толкова силни, че хората наистина успяха да се обединят. Мисля, че ние винаги трябва да се стремим към това", каза още Саутгейт.

Същевременно стана ясно, че английските национали Рахийм Стърлинг и Джордън Хендерсън ще бъдат удостоени с Орден на Британската империя като част от отбелязването на рождения ден на кралица Елизабет. Нападателят на Манчестър Сити Стърлинг получава признанието за кампаниите си срещу расизма и основаването на фондация за подкрепа на деца, лишени от родителски грижи.

"Благодаря за оказаната ми чест, но за мен е най-важно да помагам на обществото и мен самия. Ако не започнеш от себе си, няма как да помагаш на останалите. Уча се всеки ден", каза Стърлинг.

Капитанът на Ливърпул Джордън Хендерсън получава наградата за инициативата по основаването на фондацията "Футболисти заедно", която набира средства за Националната здравна служба в пика на пандемията от COVID-19.

Стърлинг и Хендерсън са част от състава на Англия, който утре ще изиграе първия си мач от Евро 2020 срещу Хърватия.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки