Вили Вуцов: Кому беше нужна тази идиотска година в Левски?

"Не е важно кой ще е президент на БФС, а какъв ще е екипът му", заяви треньорът

Вили Вуцов: Кому беше нужна тази идиотска година в Левски?

Обещанието британският бизнесмен Джоузеф Диксън да инвестира 250 млн. долара в "Лeвски" звучи красиво, но нереалистично на този етап. Това е мнението на бившият треньор на клуба - Велислав Вуцов.

На пресконференция преди дни англичанинът заяви, че е готов да подпомогне "сините" финансово.

От началото на 2020 г. клубът се издържа предимно с дарения от фенове и продажба на билети.

Това се случи, след като подкрепата си за "Левски" оттегли основният спонсор - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков.

"Аз не съм запознат много добре, не съм наясно. Мисля, че много хора не са наясно, пък интерпретират, дават крайни, гадателски... Там ситуацията я знаят много малко хора. Те трябва да си направят ясно и точно сметката дали това, което казват, ще се случи или не. Защото, ако не се случи, нещата в никакъв случай няма да са добри за тези хора, за публиката. Тази година е една идиотска година. Не само, че не се случи нищо позитивно, а се случиха много негативни неща. Като отвориш статистиката, виждаш 7 антирекорда в историята на "Левски"? Кому беше нужно? Да се изкара тази година и да се говори, че правим опит да се спасим. Не се спасяваме! Ние се спасяваме, ако знае, че от тази точка трябва да отиде до тази точка. Аз не виждам плана", заяви Вуцов в предаването "Тази събота" на bTV.

Диксън заяви още, че иска да инвестира в инфраструктурата и на мястото на стадион "Георги Аспарухов" да построи модерно спортно съоръжение и търговски център. До сега обаче той не се е свързал със съответните институции, които трябва да разрешат подобна реконструкция.

"Не съм на 100% убеден. И много хора, ветерани, хора с опит, които седят на "Герена", са песимисти такова грандиозно събитие да се случи. Не е реално. Дай Боже да се случи. Не искам утре да се случи и да кажат: "Този отиде там и каза, че няма да се случи!". Като приказка стои малко по-тежко, отколкото е реалистично да се случи. Преди години направихме една глупост - отидохме и съборихме Сектор "А", направи се нещо, което в никой случай не е добро, защото не е завършено. И тези пари седят като дълг на клуба. Да не се случи същото? Доста е хипотетично някой от общината да сложи подпис да се събори стадион и да се прави в парка мол", коментира Вуцов.

Той взе отношение и по сагата с Българския футболен съюз. След повече от година в оставка, Борислав Михайлов я оттегли и се завърна на президентския пост. По този начин беше отменен извънредният конгрес за избор на нов шеф на БФС.

"За мен не е важно кой ще е президент. Аз искам в този момент, в тези 5-6 месеца, които има, да се чуе за екипите и за хората, които ще работят. Президентът е лицето, водещата фигура. Той ще се появява по конгреси, той ще е лице, но отдолу той трябва да има един екип, който да има ясни и точни правила. Винаги съм твърдял, че Борислав Михайлов е един нелош президент, като човек, като личност. Все пак той постигна много в тези комисии на УЕФА. Екипът му беше катастрофа, потоп. Важно е да се чуе не коя личност ще бъде президент, а какво ще направи този екип с аматьорския футбол, с масовия футбол, с професионалния футбол, със съдийството, с националните отбори. Сега чуваме само едни нападки", каза треньорът.

Ден след откриването на 16-ото издание на европейското първенство по футбол, Вуцов заяви, че у нас вече не се "произвеждат" играчи, които да впечатлят специалистите в силните европейски първенства.

"Ние искаме с едно изречение да обобщим всичко. Това е дългият период, в който ние бездействаме. Хората, които управляват футбола, трябва да дадат отговор защо сме в това състояние, защо са ни в това състояние клубните отбори, националният отбор. Ние нямаме футболисти в момента, които да играят в четирите водещи страни - Италия, Испания, Германия и Англия. По-лошото е, че преди имахме в така наречената "втора ръка" първенства - Холандия, Франция, Португалия, Белгия, Швейцария, Австрия. Сега нямаме и там играчи. Имаме двама-трима в Турция, двама-трима в Русия. Ще видите македонците, които ще излязат на европейското. Ми там има 8-9 играча, които играят в тези водещи топ държави. Това показва капацитета, че ние спряхме да създаваме, да реализираме, да продаваме, за да можем после да им се радваме. Ние се радваме на наши играчи, които идват от 14-тия в турското първенство, 17-тия в руското...", каза Вуцов.

"Много са добрите, равностойни отбори. Италианците показаха, че са фаворит, испанците са добър отбор. При Германия е по-специфично. Аз не съм привърженик на това нещо - да се знае някой треньор си отива след първенството. Малко или много това може да повлияе и на треньора, и на играчите. Не съм убеден, че немският отбор е в състояние да покаже най-доброто. Аз съм за Англия", каза той.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки