ШОК В ГЛАЗГОУ: Чехия препарира Шотландия с два гола на Патрик Шик (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нападателят вкара незабравимо попадение от 45 метра на “Хемпдън Парк"

ШОК В ГЛАЗГОУ: Чехия препарира Шотландия с два гола на Патрик Шик (ВИДЕО+СНИМКИ)

Чехия започна ударно Европейското първенство по футбол, след като победи Шотландия с 2:0 насред Глазгоу в първия си мач от група „D”.

Мачът ще се запомни с двата гола на Патрик Шик и особено втория, който той вкара от центъра малко след паузата. Преди нея пък отново нападателят откри с глава на стадион “Хемпдън Парк”, където четвърти съдия бе българинът Георги Кабаков, а Мартин Маргаритов бе резервен асистент.

Те, а и всички гледали срещата, видяха с очите си гола от най-голяма дистанция на европейски финали, няколко страхотни спасявания, големи пропуски и много футболна битка.

Срещата бе първа за домакините на голям футболен форум през новия век и това допълнително повиши напрежението, като в началните й минути всеки от двата отбора допусна много грешки при подаванията.

След една такава още в петата минута капитанът на британците Анди Робъртсън можеше да комбинира със съотборник в пеналта, но пасът му бе пресечен, а отговорът на гостите дойде с опасно центриране в 12-ата минута, ала нямаше кой да засече. 

В 15-ата минута пред чехите се откри първата чиста голова възможност в мача. Тогава Патрик Шик засече от движение хитър пас към него, но Дейвид Маршал показа класа и изби в корнер.

Малко след неговото изпълнение пък Линдън Дайкс бе на стрелкова позиция за Шотландия, ала пропусна.

В 32-ата минута пък Анди Робъртсън бе изведен сам срещу стража на Чехия, ала стреля право в обсега му и Томаш Вацлик изби в корнер.

След него шотландците имаха претенции за дузпа, които не бяха уважени, а малко преди това вратарят им Маршал отново трябваше да се намесва решително. 

Впоследствие чехите овладяха инициативата и се настаниха в половината на съперника, а малко преди почивката нанесоха своя удар.

В 42-ата минута Владимир Коуфал центрира отлично и Патрик Шик с глава прати топката в далечния ъгъл, за да открие резултата.

Попадението бе под номер 12 за 25-годишния нападател на Байер (Леверкузен) и с него той се изравни Томаш Нецид на деветата позиция във вечната ранглиста на чехите за всички времена.

По-важното в случая бе, че то позволи на гостите да се оттеглят на почивка с минимален аванс. 

Веднага след нея Шик бе близо до втори гол, но бе разочарован от шотландския вратар Маршал. 36-годишният страж на Дарби Каунти спаси майсторски първо удара на нападателя, а малко след това и далечен такъв на капитана Владимир Дарида.

В 48-ата минута пък Джак Хендри можеше да се възползва от неразчетено излизане на чешкия вратар, но прати топката в напречната греда за жалост на феновете по трибуните. 

Секунди след това Вацлик се реабилитира с майсторско спасяване след хубав пас на Робъртсън и рикошет. Така се стигна до 52 минута, която завинаги ще остане в историята с едно от най-удивителните попадения на еврофинали. 

То бе дело на Патрик Шик, който прехвърли вратаря от центъра и навярно реализира най-красивия гол на Евро 2020 още в 16-ия мач на форума. 

Това обаче не стъписа шотландците, а напротив – те заиграха по-добре, но на 3 пъти с решителни намеси се отчете вратарят Вацлик.

Впоследствие и неговият колега Маршал демонстрира класа, за да предотврати класическа победа на чехите в края. 

Те обаче се поздравиха с такава след 2:0 и са лидери в групата, след като ден по-рано Англия победи Хърватия с 1:0. В следващия си мач от потока те се изправят срещу „шахматистите“, докато на шотландците предстои британско дерби с Англия. 

Шотландия – Чехия 0:2
0:1 Патрик Шик (42)
0:2 
Патрик Шик (52)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ШОТЛАНДИЯ: Маршал, Ханли, О`Донъл, Мактомини, Макгин, Робъртсън (к), Дайкс, Армстронг, Купър, Кристи, Хендри;

ЧЕХИЯ: Вацлик, Боржил, Калас, Челустка, Коуфал, Крал, Соучек, Янкто, Дарида (к), Масопоуст, Шик;

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки