НА ЕВРО 2020: Русия подчини Финландия и остана в играта (ВИДЕО+СНИМКИ)

Халф на Аталанта донесе успеха на Сборная в Санкт Петербург

НА ЕВРО 2020: Русия подчини Финландия и остана в играта (ВИДЕО+СНИМКИ)

Русия постигна първата си победа на Евро 2020, след като надделя над дебютанта Финландия с минималното 1:0 във втория си мач от група „В“ на турнира.

Единственото попадение на стадиона в Санкт Петербург бе дело на Алексей Миранчук. 25-годишният халф на италианския Аталанта бе точен в добавеното време на първата част и така донесе първи успех на националния тим в еврофинали след 6 опита.

Предишния бе загубен от Белгия с 0:3 на старта, докато отборът на Финландия победи Дания с 1:0 и щеше да се класира предсрочно за осминафиналите, ако бе съумял за първи път през новия век да надвие Русия.

Това обаче не се случи, въпреки вихреното начало на скандинавците. Още в третата минута нападателят им Йоел Поянпало вкара с глава, но след разглеждане на ситуацията с ВАР попадението бе отменено заради засада.

Отговорът на Русия дойде в 10-ата минута, когато след една отлична атака Магомед Оздоев бе изведен на страхотна позиция. 28-годишният халф на Зенит (Санкт Петербург) обаче направи фрапантен пропуск, стреляйки над вратата от непосредствена близост. 

Последваха два неточни удара с глава, първо на Игор Дивеев, а после и на Магомед Оздоев, след което пък Артьом Дзюба, но право в ръцете на вратаря.

Междувременно се стигна до тежък сблъсък, при който футболисти на двата отбора се сблъскаха помежду си, а после и в гредата. На терена се появиха медицинските екипи и в крайна сметка Марио Фернандес бе откаран в болница заради травма на гръдния кош.

Така се стигна до добавеното време на първата част и по-точно до втората минута от него, когато Русия откри резултата. Това стори Алексей Миранчук, който финтира двама финландски бранители и не остави шансове на вратаря Храдецки със страхотен удар в далечния горен ъгъл.

По този начин Сборная се оттегли на почивка с гол аванс, ала скандинавците започнаха по-мотивирано второто полувреме. В 51-ата минута голмайсторът им Поянпало стреля силно от 10-ина метра, но не затрудни вратаря на руснаците.

Първата смяна в мача стана факт в 61-ата минута, когато Тимур Жамалетдинов замени Оздоев, а в 66-ата резервата можеше да се превърне в герой. Той бе изведен сам срещу вратаря на Финландия, но стреля покрай целта по диагонала и така резултатът се запази.

След това пък скандинавците имаха шанс да изравнят, но и тяхната резерва - Йони Кауко, пропиля отлична възможност. 

В 71-ата минута такава пропусна и Далер Кузяев, който бе намерен непокрит в наказателното поле на Финландия и стреля към далечния ъгъл, ала вратарят Лукаш Храдецки демонстрира висока класа и майсторски отрази.

До края повече попадения не паднаха и така Русия вече има 3 точки, с колкото остана и Финландия. Толкова има и Белгия, но с мач по-малко, тъй като утре играе с Дания.

Финландия – Русия 0:1
0:1 Алексей Миранчук (45+2)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ФИНЛАНДИЯ: 1. Храдецки, 4. Тойвио, 2. Араюри, 3. О`Шонеси, 22. Райтала, 11. Шулер, 8. Лод, 6. Камара, 18. Уронен, 10. Пюки, 20. Поянпало;

РУСИЯ: 16. Сафонов, 2. Фернандес, 3. Дивеев, 14. Джикия, 23. Кузяев, 11. Зобнин, 8. Баринов, 7. Оздоев, 15. Миранчук, 22. Артьом Дзюба, 17. Головин;

Луис Енрике: Не бързаме да станем шампиони

Треньорът на ПСЖ обяви, че целта е отборът да вземе титлата, но не държи това да е много рано

10 от Барса рухнаха срещу ПСЖ (ВИДЕО)

Вижте подробности

Спортинг (Лисабон) с оферта да си върне Роналдо, дава му шанс да играе в ШЛ

Той има оферта от клуба в който стартира голямата му кариера

Радост в Интер Маями: Меси вече е здрав и се завръща сред титулярите

Травмата в бедрото му е отшумяла

Съвсем очаквано: Бенфика дава нов договор на ветерана Ди Мария

Аржентинецът играе страхотно, макар че е на сериозна футболна възраст

ПСЖ с амбициозен ход, ще се пробва за капитана на Челси Рийс Джеймс

Първите разговори между двете страни вече дори са стартирали

Бензема разкритикува съотборниците си в Ал Итихад

"Не мога да печеля сам мачове", категоричен е той

ПСЖ надви Марсилия на "Велодром" с човек по-малко (ВИДЕО)

Парижани спечелиха комфортно

Интер Маями загуби катастрофално без Меси в състава (ВИДЕО)

Отборът на аржентинеца отстъпи с 0:4 срещу Ню Йорк Ред Булс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки