Българските съдии с все повече международни наряди

FIVB и CEV показват все по-голямо доверие към родните рефери

Българските съдии с все повече международни наряди

Световната централа FIVB и европейската конфедерация CEV показват все по-голямо доверие към българските съдии.

Осем наши арбитри вече са получили назначения за международни турнири през следващите месеци.

Атанас Върбанов ще свири на Европейското първенство за мъже през септември. Домакини са Полша, Чехия, Финландия и Естония (1-19 септември). В последните години арбитърът непрекъснато е в нарядите за елитни турнири.

Александър Виналиев ще бъде един от реферите на Европейското първенство за жени, което ще бъде в България, Румъния, Сърбия и Хърватия (18 август – 4 септември).

Нарядите продължават с Борислав Йорданов, на когото е гласувано доверие да ръководи мачове от Европейското първенство за юноши до 17 години в Албания (10 юли – 18 юли). Хари Салабаян ще бъде един от съдиите на Европейското първенство за девойки до 16 години в Унгария и Словакия (10 юли – 18 юли).

Отново Виналиев ще бъде част от съдийския отбор на Световното първенство за юноши до 21 години в България и Италия (23 септември – 3 октомври). В далечно Мексико пък отива Любомир Сираков – на Световното първенство за девойки до 18 години (20 септември – 29 септември). Към Иран пък потегля Константин Йовчев за мачовете от Световното първенство за ювоши до 19 години (24 август – 2 септември). Добромир Добрев пък е назначен за резервен съдия в София на световното първенство за младежи до 21 години.

Наскоро Сираков беше ръководещ съдия на финалите на Европейската Сребърна лига за мъже. Като съдийски делегат Светослав Златарев ще работи на световното първенство за юноши до 19 години, както и на световното за девойки до 20 г.

„Българските арбитри са доказано едни от най-добрите в Европа и света – коментира Пенчо Ангелов, председател на съдийската комисия към БФ Волейбол. – Това е мнението на международните делегати и супервайзори. Техните назначения са признание за доброто им представяне, за практическите и теоретичните им умения. Те са и доказателство за добрата работа, която върши НСКВ по подготовката на съдиите. Всички международни рефери показват израстване и по-голяма зрялост. Доказателство за това са добрите мачове на национално ниво от последните години, гаранция за безпроблемното протичане на първенството на страната и мачовете за купата на България. Оценките на съдиите в страната бяха открити, публикувани публично и достъпни за всички. Оценките от международните срещи са достояние само на членовете на съдийските комисии на CEV и FIVB, но ежегодните престижни назначения достатъчно говорят за нивото на представяне на родните ни арбитри. Ранкирането на реферите в международен мащаб основно се дели на FIVB съдии и CEV съдии. Едните реферират на ниво европейски състезания, а останалите и на състезания, организирани от международната федерация по волейбол. FIVB съдии в България са Ивайло Иванов, Добромир Добрев, Александър Виналиев и Константин Йовчев. Към момента най-високо ранкираният български съдия е Ивайло Иванов.“

Ангелов добави, че се планират нови семинари, които още да повишат нивото. През последната година председателят на съдийската комисия към CEV Зорица Биелич гостува в София. „Организираните от НСКВ семинари дават възможност за адекватно поддържане на теоретичните умения на съдиите, запознаване с новите модификации и промени на правилата на играта и уеднаквяване на съдийските практики – обобщи Ангелов. -Обученията и тестовете на тези семинари дават перспектива на всеки от съдиите за възможните пропуски, както и начините за преодоляването им.“

„Много съм горд от назначенията и работата на нашите арбитри – коментира Любо Ганев, президент на БФВолейбол. – Призовавам ги да се представят все по-добре. Давам висока оценка на съдийската комисия. Резултатите и международните работи са доказателство. Моята голяма цел е през 2024 година българин да е член на съдийската комисия на CEV.“

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки