Атанас Гаров се оттегля като председател на Национална волейболна лига

Той изпрати официално писмо до българските клубове

Атанас Гаров се оттегля като председател на Национална волейболна лига

Председателят на Национална волейболна лига Атанас Гаров се оттегля от поста.

Той обяви своето решение пред Управителния съвет на Българската федерация по волейбол по време на последното му заседание на 14 юни 2021 г.

Атанас Гаров изпрати и официално писмо до българските волейболни клубове от Суперлига, „Демакс лига“ и Висша лига. "Бих искал да ви благодаря за едногодишното ни сътрудничество. За мен беше изключително удоволствие и чест да водя НВЛ през последната година. С целия екип на ръководството на НВЛ се старахме да сме полезни на всеки един клуб, като едновременно с това да даваме възможност за развитие на първенствата. За мен, екипът който събрахме в ръководството на НВЛ е един от най-добрите, с които някога съм работил.

Хората са големи професионалисти в своята област, изцяло отдадени на каузата български волейбол и едновременно с това изключителни личности. Искам да благодаря и на тях за страхотните моменти и за огромната работа, която свършихме заедно! Надявам се да сме успели да покрием част от очакванията ви към нас през изминалата година. Извинявам ви се и ако сме грешили. Както вече знаете, аз подадох оставка пред УС на БФВ и няма да продължа да ръководя НВЛ. Независимо от това решение, ще продължа да подкрепям българския волейбол. Оставам на разположение на всеки от вас", написа Гаров до клубовете.

Пред УС на БФВ и пред самите клубове той мотивира решението си с несъгласието на ръководството на НВЛ с поисканата промяна на формата на мъжката Суперлига от предстоящия сезон 2021/2022, при положение, че преди година клубовете гласуваха формат на първенството за 3-годишен период, част от стратегията за развитие на българския волейбол и превръщането на Суперлигата в изключително оспорван шампионат с максимален брой непредвидими мачове и значимост на всяка среща от старта на първенството до определянето на крайното класиране.

„От ръководството на НВЛ смятаме, че промяната на формата води до изключително вредни последици за нивото на шампионата и за имиджа на клубния волейбол в България, пред волейболни деятели, фенове, медии, спонсори и партньори.

Исканата промяна е единствено и само продиктувана от частни/лични интереси на клубовете, подкрепили такова искане. За това говорят фактите, че само за да се избегне настоящият формат и да се премахнат първоначалните турнири за определяне на Първа и Втора осмица, клубовете минаха през огромно разнообразие от алтернативни предложения, които да дадат възможност всеки да е в „елита“.

Без да се мисли какво е цялостното отражение върху българския клубен волейбол, без да се мисли и за клубовете от по-ниските нива, които раждат таланти и също са неизменна част от голямото волейболно семейство.

Клубовете гласуваха първоначално за утвърждаване на формат от 12+8, а на последната работна среща промениха това си гласуване и потвърдиха желанието си за въвеждане на формат на Суперлигата с 16 отбора, които да играят всеки срещу всеки – по два пъти с отборите от една група и по веднъж срещу отборите от другата, преди оформяне на общо крайно класиране.

Единственият аргумент, който бе изказан от клубове против съществуващия формат с Първа осмица и Втора осмица на Суперлигата е, че „създава стрес и притеснения у треньори и президенти затова дали ще успеят да се класират в Първа осмица“. Въпреки че им бяха предложени варианти, в които тези турнири да бъдат удължени и даже вариант, при който се изиграят турнири, в които всеки клуб да може да премери сили срещу всеки друг от Суперлига, преди разделянето на Първа и Втора осмица, това отново не бе прието от повечето от клубовете с аргумента, че „турнирите не се харесват от отборите“.

Считаме, че този „стрес и притеснения“, за които говорят определени клубове, е по-скоро изострена конкуренция, която е търсен ефект от ръководството на НВЛ от самото начало. Изострена конкуренция, за която допринася именно досегашният формат на провеждане на Суперлигата.

Ръководството на НВЛ си постави за цел да създаде предпоставки за развитие на клубния волейбол в България, като създава условия той да става все по-конкурентен, интересен за привърженици и медии, атрактивен за спонсори и рекламодатели. За тази цел считаме, че формат, който сблъсква сравнително равностойни отбори на полето през целия сезон, създава предпоставка за непредсказуеми резултати от срещите, за по-голяма конкуренция и израстване на клубовете, както и за по-засилен зрителски интерес към всяка от срещите.
Честата смяна на формат на първенството създава усещане за хаос и непредсказуемост, което не помага за изграждане на професионален имидж и доверие с партньорите на лигата – спонсори, медии, привърженици.

Предвид изложените факти и желанието на по-голямата част от клубовете от мъжката Суперлига вместо засилена конкуренция от начало до край да има вариант на държавно първенство с гарантирано място в така наречения елит за максимален брой отбори – нещо, което не кореспондира с приетата преди година стратегия за развитие, се оттеглям като председател на НВЛ“, заяви Атанас Гаров.
Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки