БФС реализира проект за превенция на ранното отказване от спорта

На база на получените резултати, бяха изготвени препоръки към родителите и треньорите

БФС реализира проект за превенция на ранното отказване от спорта

След двугодишна изследователска и практическа дейност, Българският футболен съюз реализира успешно проекта PYSD (Preventing Youth Sport Dropout), подкрепен от програмата Еразъм+ на Европейския съюз.

Мащабната разработка, насочена към откриване на причините и превенция на ранното отказване на деца и юноши от спорта, бе осъществена съвместно с международните партньори от Младежкия център по физическа подготовка (CGFS) в Прато (Италия), Общинските власти в Прато, баскетболния клуб Гранойерс (Испания) и Центъра по спортна диагностика в Шабац (Сърбия).

В реализацията на амбициозния план неоценима помощ оказаха и българските федерации по баскетбол и плуване. Само на територията на нашата страна в програмата бяха ангажирани над 700 деца, техните родители и треньори.

Фундаменталната мисия на проекта PYSD бе създаването на устойчив модел, базиран на доказани световни практики и предназначен за треньори и спортни организации, за идентифициране и справяне с факторите, водещи до ранно отказване на подрастващите от спорта.

Конкретните стъпки по създаване на този модел бяха пет: набелязване на най-добрите практики по превенция за справяне с проблема; проучване сред голям брой деца, родители и треньори във всички държави, взели участие в проекта; създаване на теоретичен модел за превенция; тестване и оценка на резултатите; проверка на изготвения модел. Една от най-съществените задачи на проекта бе детайлното изследване на взаимовръзките спортист-родител и спортист-треньор.

На база на получените резултати, бяха изготвени препоръки към родителите и треньорите, които да вкарат в своята практика, с цел повишаване на мотивацията на младите хора за практикуване на спортни дейности (www.pysd.eu/tips-for-coaches-and-parents).

Тестовото приложение на модела показа недвусмислено положителен ефект върху желанието на децата да останат активни спортисти.

Изготвеният онлайн наръчник за превенция на ранното отказване от спорта (www.pysd.eu/pysdmanuals/) е приложим към всякакъв вид спорт и може да бъде използван в най-различни социални общности и държави.

Проектът приключи с международна среща в Гранойерс, Барселона, с участието на президента на ФК Бароко – Николай Стайков и директора на школата на ФК Олимпия Димитър Димитров, както и на двама от грасруутс експертите на БФС - Николай Рибарски и Дойчин Бахов.

Представители на БФС взеха участие в престижен семинар на ФИФА

Вижте подробности

СКАНДАЛ! Терзиев опитва да отмъкне имоти от спортното министерство

От ММС не знаят, че им взимат стадионите "Септември" и "Юнак"

БФС се присъедини към поздравленията за юбилея на Етър

Централта поздрави цялото футболно семейство на Велико Търново

Министър Глушков награди участниците в експедицията Еверест’84

Преди 4 десетилетия върхът е изкачен от българския алпинист Христо Проданов

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки