Дончич поведе Словения към исторически успех срещу Литва

Европейските шампиони за пръв път ще играят на Олимпиада

Дончич поведе Словения към исторически успех срещу Литва

 Националният отбор на Словения написа нова златна страница в своята история. Европейските шампиони си гарантираха място на Олимпийските игри в Токио, след като спечелиха квалификационния турнир в Каунас. Селекцията на Александър Николич подчини тима на Литва с 96:85 на финала, изигран в „Жалгирио Арена“. Двата отбора изнесоха страхотно първо полувреме, но във второто словенците установиха контрол върху събитията на паркета и така за първи път ще играят на Олимпиада. Освен това те потопиха в скръб целия литовки народ.

 
 Баскетболният турнир ще се състои от 25 юли до 7 август, а „драконите“ ще бъдат в група C, където са още съставите на Испания, Аржентина и Япония.
 
Двата отбора загатнаха за интригуващ финал още в откриващите минути. Йонас Валанчунас тормозеше здраво съперниковата защита, докато от другата страна под светлините на прожекторите попаднаха Яка Блажич и Зоран Драгич. В следващия момент Лука Дончич демонстрира своя арсенал в нападение и осигури възможността на гостите да поведат с 4 точки в края на първата част.
 
 Интригата се заплете още повече в следващия период. Домантас Сабонис, Арнас Буткевичус и Рокас Йкубайтис даваха тон домакините, а за словенците в тези минути под бара бяха Клемен Препелич и Дончич. По този начин на голямата почивка на светлинното табло бе изписано 52:52.
 
При подновяването на играта „драконите“ сложиха край на статуквото и сътвориха серия от 19-7, дело на Владко Чанчар, Майк Тоби и Дончич, след което се настаниха на лидерската позиция. Литовците не се примириха със ситуацията и се вдигнаха на щурм, намалявайки значително своето изоставане с помощта на Сабонис и Бутевичус. Блажич и Чанчар обаче се намесиха с успешни стрелби зад дъгата и върнаха спокойствието на действащите европейски шампиони преди последната десетка. В заключителната четвърт словенците не изневериха на стила си и до финалната сирена удържаха победата.
 
Лука Дончич отново демонстрира пълния си блясък от умения. Гардът на Далас Маверикс нямаше спиране и остави на сметката си трипъл-дабъл, отчитайки се 31 точки, 11 борби и 13 асистенции. Владко Чанчар реализира с 18, включително и 4 успешни изстрела зад дъгата. Яка Блажич завърши с 16, Майк Тоби вкара 13.
 
За „балтийските гиганти“ по 14 точки отбелязаха Арнас Буткевичус, Мантас Калниетис и Йонас Валанчунас, който записа срещу името си и 6 борби. Еймантас Бенджиус наниза 11, Мариус Григонис регистрира 10 и 6 борби.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки