БЕЛЛА ИТАЛИЯ!!! "Скуадрата" е европейски шампион след уникална драма с дузпи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Донарума отчая Англия, прокобата над "Трите лъва" продължава

БЕЛЛА ИТАЛИЯ!!! "Скуадрата" е европейски шампион след уникална драма с дузпи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Италия превзе "Уембли" и спечели втора европейска титла в историята си. "Скуадра адзура" триумфира с 3:2 след изпълнение на дузпи. В герой за шампионите се превърна 22-годишният Джанлуиджи Донарума, който спаси ударите на Санчо и Сака, а Рашфорд учели гредата. Така прокобата продължава да тегне над "Трите лъва" и те отново останаха без трофей от континентален шампионат.

 

Редовното време и продълженията завършиха наравно - 1:1. Люк Шоу даде аванс на англичаните, Леонардо Бонучи изравни.  Италия увеличи серията си от мачове без поражение на 33 и се изкачи отново на европейския връх след 1968 година, когато триумфира у дома.

 
Мачът започна перфектно за англичаните. По-малко от 120 секунди след началото те вече водеха в резултата с най-бърция гол в историята на европейските първенства. Контра на "трите лъва" завърши с отлично подаване на Киерън Типпиър и изстрел с левия крак на Люк Шоу, който не остави никакъв шанс на  Донарума за реакция, а "Уембли" ликуваше! 
 
 
Отговорът на Италия дойде в осмата минута. Инсиние изпълни отлично пряк свободен удар. Топката обаче мина покрай вратата. Две по-късно звездата на Наполи опита да намери Имобиле, но Пикфорд пресече опита за извеждащо подаване. Четвърт час след началото  Маунт центрира в наказателното поле на "адзурите", но не намери свой съотборник и Донарума улови без проблем.
 
В средата на първото полувреме селекционерът на Италия Роберто Манчини изтръпна. Един от най-добрите му футболисти от началото на турнира Жоржиньо имаше нужда от лекарска помощ. Ситуацияна не изглеждаше никак добра за халфа, но в крайна сметка той се завърна на терена.
 
Междувременно Киеза се опита да намери Инсиние в наказателното поле, но пасът му беше пресечен, а в 28-ата минута далечен удар на Инсиние излезе в аут.
 
В 35-ата Италия беше близо до изравнителен  гол. Киеза демонстрира отлична техника срещу Райс, след което напредна и стреля по земя. Джордан Пикфорд нямаше шанс за реакция. За негов късмет обаче топката мина покрай лявата му греда.
 
 
В допълнителното време на първата част Чиро Имобиле засече центриране отдясно, но ударът му срещна тялото на Джон Стоунс. Топката се озова в Марко Верати, но и той не успя да заличи аванса на Англия.
 
Три минути след почивката Рахим Стърлинг се опита да си изпроси дузпа. Той се вряза между Киелини и Бонучи и падна, но Бьорн Кайперс не се върза и даде знак играта да продължи, което ядоса англичаните. Съдията обаче не обърна особено внимание на претенциите им. 
 
В 50-ата Инсиние изпълни пряк свободен удар от дъгата на наказателното поле, но и този път топката не намери очертанията на вратата. Седем по-късно Пикфорд беше поставен под напрежение. Киеза стреля, а след рикошет топката стигна до Инсиние, чийто шут от малък ъгъл срещна тялото на вратаря. В 62-ата минута Пикфорд се отличи с ново блестящо спасяване след добро изпълнение на Киеза. 
 
Англия моментално пренесе събитията пред италианската врата, където Джон Стоунс засече с глава центриране от корнер, но Донарума спаси. В 67-ата минута Италия изравни резултата. След центриране от корнер Верати стреля с глава, топката се отби в страничния стълб, а при добавката Бонучи я прати в мрежата - 1:1.
 
 
 
Шест след това "адзурите" можеха да стигнат до пълен обрат. 40-метров пас на Леонардо Бонучи стигна до Доменико Берарди. Той изпревари Джордан Пикфорд за топката, но не успя да я прати в опразнената мрежа.
 
В 80-ата минута Федерико Киеза получи контузия и пет минути след това бе заменен от Федерико Бернардески. В 87-ата запалянко нахлу на терена, което забави мача и даде глътка въздух на играчите на двата тима. 
 
В продълженията първи можеха да ударят англичаните. В 95-ата минута само брилянтната намеса на Джорджо Киелини не позволи на Стърлинг обстрелва  Донарума. Две по-късно центриране от корнер стигна до Филипс, чийто удар по земя обаче мина покрай вратата. В 103-ата пък Белоти не успя да се възползва от неумела намеса на Пикфорд. 
 
Минута след началото ва второто продължение Бернардески стреля опасно от фаул, вратарят на Англия първо изпусна топката, но след това я уволи. До края на Италия изглеждаще по-опасният отбор на терена. Англичаните играха по-предпазливо и предпочетоха да не рискуват излишно в последните минути, а вместо това да дочакат дузпите.
 
Там италианците показаха по-здрави нерви. Берарди прати Пикфорд в обратния ъгъл, Хари Кейн също не пропусна. Андреа Белоти бе спрян от Пикфорд. Хари Магуайър пък вкара, за да даде преднина на Англия. Леонардо Бонучи беше безкомпромисен при изпълнението си. Маркъс Рашфорд прати топката в страничния стълб. Бернардески вкара. Джейдън Санчо обаче не можа. Жоржиньо трябваше да изпълни решаващата дузпа за Италия, но Пикфорд успя да спаси. Букайо Сака бе спрян от Донарума и титлата замина за Рим. 
 
 
ИТАЛИЯ - АНГЛИЯ 1:1 (3:2 след дузпи)
0:1 Люк Шоу (2)
1:1 Бонучи (67)
 
СТАРТОВИ СЪСТАВИ
 
ИТАЛИЯ: 21. Донрума, 2. Ди Лоренцо, 3. Киелини, 5. Верати, 8. Жоржиньо, 10. Инсиние, 13. Емерсон, 14. Киеза, 17. Имобиле, 18. Барела, 19. Бонучи
 
АНГЛИЯ: 1. Пикфорд, 2. Уокър, 3. Шоу, 4. Райс, 5. Стоунс, 6. Магуайър, 9. Кейн, 10. Стърлинг, 12. Трипиър, 14. Филипс, 19. Маунт

Награждаването на Италия

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки