Президентът на Спортист Падеш: Напуснах заради политически натиск

Решихме да регистрираме нов клуб, останалото не ни интересува, обяви Кирил Цацов

Президентът на Спортист Падеш: Напуснах заради политически натиск

 Доскорошният президент и треньор на мъжкия отбор на ФК Спортист Падеш - Кирил Цацов, даде обширно интервю пред Novsport.com. Както е известно, при иначе отлично изградената организация и колектив, неочаквано се появиха някои политически намеси и това бе причина Кирил Цацов и част от УС да напуснат предишния клуб. Това импулсира напусналите, защото феновете застанаха зад тях и при това положение се стигна до регистрация на ново сдружение – ФК Спортист 1959-Падеш.

 
- Г-н Цацов, какво бе изминалото първенство за Спортист Падеш?
 
- Първо, искам да изляза малко извън въпроса и да изкажа своята благодарност за коректното и безпристрастно отразяване на нещата в нашия клуб от страна на някои от медиите, които проявиха интерес към нас. Така стана популяризиране на нашия футболен отбор, макар и като член на аматьорската областна група в региона „Струма-1”. Надявам се и за в бъдеще да бъде така – това е пътя за отразяване на истината за случващото се на футболните терен. А сега да започнем с най-същественото. Членовете на предишното управително тяло се бяхме разбрали да върнем младите хора от компютърните зали и някои други уродливи места към спорта. Това стана факт, което личи и от успехите, които постигнахме – изграждане на футболисти като съзнателни граждани и не на последно място вдигане на шампионската купа на групата.
 
- Къде успя и къде не треньорския щаб и ръководството?
 
- Успяхме да станем шампиони и да зарадваме нашите невероятни фенове. Изиграхме много силен есенен полусезон и дръпнахме много напред в точките пред отборите, които ни следваха. Направихме много силна зимна подготовка. Натоварихме наличните футболисти в седем контролни срещи и видяхме , че вървим по правилния път. Изградихме един много силен колектив, който радваше феновете ни, независимо къде и срещу кого играем. През есенния дял претърпяхме само една загуба в Долна Градешница и заслужено се озовахме на върха на таблицата. По време на зимната пауза основният ни състезател Кирил Грозданов заигра във втородивизионния Септември Симитли, а Миле Денковски – в отбора на Делчево-участник в първенството на  Северна Македония. Всичко това беше добър атестат, че като цяло в клуба се работи на нужното равнище. Появиха се и някои контузии, но за жалост и  раздори, и всичко това повлия негативно на иначе отлично изградения колектив. Но все пак програмата през пролетния полусезон бе добра за нас. Постигнахме четири  победи като домакини и една като гости и вече виждахме силуета на купата. В Дамяница загубихме с 1:4 от силния Локомотив, но пък спечелихме служебна победа в Лебница. Последваха ни тежки срещи в директни двубои в Левуново и Склаве, където претърпяхме загуби, но те не се оказаха решаващи за шампионската титла. Именно в Склаве ни бе връчена купата за областен първенец пред невероятните ни фенове, които ни придружаваха навсякъде. За първи път в историята си отборът на Спортист Падеш стана областен първенец.
 
- Всеизвестно е, че само с гол ентусиазъм голям футбол не се прави. Това се отнася най-вече за аматьорски футболни клубове като вашия.
 
- Нашият клуб се финансираше от членовете на управителния съвет. Феновете пък правеха дарения, които надхвърлиха 2 хиляди лева. Голямата благодарност естествено трябва да се изкаже на г-н Валери Николов, който облече целия отбор с нови екипи на Joma,  която си позволяват само известни футболни грандове в България. Този човек правеше всичко от сърце, без да търси някаква публична изява и дивиденти.  Той организира и Коледно парти в елитно заведение в Благоевград и празнична вечеря в град Кресна след победния мач в село Струма. А за домакинските срещи помагаше  Георги Бежански от управителния съвет.
 
- Чуха се някои неща за политическа намеса в клуба. Коя е истината?
 
- Имаше политически натиск от общински съветник от Благоевград към мен и Валери Николов. Указанията бяха да не изказваме гражданската си позиция, нещо, което никой няма право да ни отнема съгласно Конституцията. Ние с Валери Николов не се съгласихме и първи напуснахме постовете си. Последва ни и още един член на УС – Валери Мутафчийски. При това положение ние-напусналите, и четирима от фенклуба, решихме да направим ново сдружение под името ФК Спортист 1959-Падеш. То вече е регистрирано. Аз ще бъде председател на сдружението, а зад нас твърдо застанаха и голяма част от феновете. В момента подготвяме регистрация за членство в БФС и естествено в ММС, за да можем да участваме в А областна група-т.н.Пиринска Бундеслига от есента.
 
- Това означава ли, че за вбъдеще ще има два отбора в село Падеш?
 
- Сигурното е, че нашият новорегистриран клуб ще функционира. Останалото не ни интересува.
 
- Известно е, че в т.н. Пиринска Бундеслига за да функционира даден клуб нормално са необходими доста повече средства и далеч по-голяма организация.
 
- Всички тези неща детайлно са обмисляни. Известна ни е голямата конкуренция и че ще играем срещу отбори, в които има футболисти с дълъг стаж в професионалните футболни клубове. Създали сме нужната организация. Очакваме финансова помощ и от новия кмет на община Благоевград Илко Стоянов.
 
- С какви впечатления останахме от останалите отбори – участници в областна група Струма-1?
 
- Независимо от катаклизмите заради пандемията от Ковид-19, ръководства, треньори и футболисти от всички клубове намериха сили и време да завършат първенството. Възхитен съм преди всичко от организацията на клубове като Левуново-2014, воден от Костадин Миндов-перфектен организатор, интелигентен и възпитан ръководител и треньор, чийто отбор стана втори в групата, за играта на отбора на Локомотив Дамяница пък нямам думи. Този отбор игра най-атрактивния и най-съвременен футбол и имат много добри футболисти. Не на последно място , разбира се, искам да спомена и Спартак Склаве - един много добре балансиран отбор, изграден от много опитни футболисти, играли в различни групи. Неприятно бях изненадан от  отбора на Орел Лебница, който направи чувствително отстъпление. Това е един много авторитетен клуб и се надявам за в бъдеще да бъдат основен претендент за първото място в група Струма-1.  Изказвам своето задоволство и за отношението на областния съвет на БФС и лично към г-н Александър Кабзималски, който правеше всичко възможно срещите да бъдат ръководени от млади и талантливи съдии.
 
- Кога ще стартира лятната подготовка на отбора ви?
 
- От 8 август. Очакваме с нетърпение да излезе програмата за първата част на първенството.
 
- Какви цели ще преследвате вече като участник в ІV лига?
 
- Ще продължаваме да даваме шанс на млади футболисти, нереализирани по различни причини в своите ДЮШ  и отбори.
Дани Моралес пое Беласица Петрич

Основната му цел е да помогне на отбора да не изпадне

Първо в NS: Моралес пое Беласица

Нанков се разминал с тима от Петрич

КОЛЕКТИВ! В Спартак Вн подкрепиха съотборник

Джейми Емпие пострада срещу Добруджа

Съдийските наряди във Втора лига

Димитър Димитров свири Монтана - Беласица

Оперират играч на Спартак (Варна)

Треньорът Росен Кирилов има и още един кадрови проблем

Беласица победи Струмска слава с 2:0 на „Цар Самуил“

Домакините от Петрич запазиха шансовете си за оцеляване в групата

Янтра бесни след съдийството срещу Литекс

Габровци пуснаха видео с дузпа, която беше отсъдена срещу тях и такава, каквато не са получили

Спортист запази шансове за спасение, Монтана пък за промоция в елита

И двата тима постигнаха победи в днешните си мачове от Втора лига

Септември (София) надви с лекота Марица и е все по-близо до класиране в елита

Столичани стигнаха до успех с 2:0 като гости

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки