СЛЕД МЕЛЕ НА СТАРТА: Естебан Окон с победа за историята в Унгария (ВИДЕО)

Хамилтън се добра до третото място, Верстапен остана едва десети

СЛЕД МЕЛЕ НА СТАРТА: Естебан Окон с победа за историята в Унгария (ВИДЕО)
Естебан Окон спечели историческа първа победа във Формула 1. Пилотът на Алпин триумфира в Гран при на Унгария, заедно с него на подиума се качиха Себастиан Фетел (Астън Мартин) и Люис Хамилтън (Мерцедес). Макс Верстапен (Лед Бул) остана десети. Надпреварата бе изпълнена с драми.
 
Люис Хамилтън поведе на старта. Валтери Ботас се забави, свлече се назад в колоната и закачи Ландо Норис, който изнесе Макс Верстапен от пистата. Серхио Перес и Шарл Льоклер също пострадаха в мелето. Директно отпаднаха Ботас, Льоклер, Перес и Строл. Верстапен мина през бокса, а при излизането елемент се откъсна от болида. В края на първата обиколка състезанието бе спряно. Хамилтън бе начело пред Естебан Окон, Себастиан Фетел, Карлос Сайнц, Юки Цунода, Николас Латифи, Фернандо Алонсо. Топ 10 допълваха Джордж Ръсел, Кими Райконен и Мик Шумахер. Верстапен бе 13-ти.
 
Докато маршалите разчистваха пистата дъждът спря и дори изгря слънце. Съобщено беше, че стартът ще е от място. Пистата вече изсъхваше. Окон и Сайнц първи влязоха за смяна на гуми. Последваха ги и всички останали освен Хамилтън. Англичанинът потегли абсолютно сам от стартовата решетка. Ръсел се оказа втори зад него, следван от Окон, Фетел, Латифи, Цунода, Сайнц. В следващата обиколта Хамилтън също  сложи гуми медиум като останалите състезатели. При излизането Люис обаче бе последен.
 
В състезанието бяха останали 14 пилоти. Окон водеше в надпревара от Формула 1 за първи път в кариерата си. Втори бе Фетел, следван от Латифи, Цунода, Сайнц, Алонсо, Ръсел, Райконен, Рикиардо, Шумахер, Верстапен, Гасли, Джовинаци и Хамилтън.
 
Джовинаци получи 10 секунди наказание за превишаване ограничението на скоростта в питлейна. Инцидент между Райконен и Мазепин в алеята пред боксовете доведе до удар и отпадане на пилота на Хаас. Стюардите разследваха ситуацията и наказаха Кими с 10 секунди.
 
Люис води епична битка с бившия си съотборник в Макларън и настоящ пилот на Алпин – Фернандо Алонсо. Испанецът също се възползва от големия брой отпаднали състезатели и стигна до четвъртата позиция, която трябваше да брани срещу колата на Мерцедес. Именно Алонсо лиши Хамилтън от възможността да се бори за победата на „Хунгароринг“.
 
Все пак Хамилтън успя да се възползва от блокиране на предна дясна гума на Алонсо и го изпревари по пътя си към първата позиция. Той успя да мине и пред другия испанец Карлос Сайнс-младши, но за повече нямаше време.
 
Алонсо завърши пети. Зад него останаха пилотите на Алфа Таури - Пиер Гасли и Юки Цунода. Голямата изненада на деня, наред с Естебан Окон, бе отборът на Уилямс.  Николас Латифи и Джордж Ръсел се пребориха за първи този сезон.
 
Десети завърши Макс Верстапен, чийто болид бе силно повреден от катастрофата в началото, но остана на пистата и се пребори за точка  
 
С третото си място в Унгария, Люис Хамилтън изпревари нидерландеца в генералното класиране във Формула 1, като вече има 192 точки срещу 186 за Верстапен. Следващото състезание в Белгия ще бъде в края на август. 
Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки