Димитър Пенев: Трябва да бием в Европа, за да не ни забравят кои сме

"Олимпиадата още не е свършила. Понякога медалите и приятните изненади идват оттам, откъдето хората не очакват"

Димитър Пенев: Трябва да бием в Европа, за да не ни забравят кои сме

Великият Димитър Пенев пропусна полета за Латвия миналата седмица и не бе с отбора за гостуването на ЦСКА на Лиепая от Лигата на конференциите. След като Стратега близо седмица не обясни причината за изненадващото си отсъствие. Вчера Мач Телеграф се свърза с треньор номер 1 на ХХ век, който засегна не само случващото се на "Армията", но и това на олимпиадата в Токио.

 
- Г-н Пенев, как сте? Миналата седмица пропуснахте полета за Латвия и не бяхте с ЦСКА за реванша с Лиепая, спечелен драматично с дузпи...
- Добре съм, жив и здрав. Не е най-важното, че не съм пътувал. Важното беше, че отборът успя да елиминира латвийците.
 
- Сега предстои друг много тежък мач – срещу Осиек на "Васил Левски". Какво очаквате от него?
- Всички ние – шефове, фенове, чакаме победа от ЦСКА. Да, тя не е задължителна, но ще е добре за всички нас да победим. Всичко обаче е в ръцете на футболистите. Те трябва да забравят всичко, което се е случило досега.
 
- Това, че отборът няма мачове от първенството и треньорът Стойчо Младенов има повече време за работа с футболистите, как според вас ще се отрази на ЦСКА?
- Вече ви казах, че за футболистите, когато започне мачът, няма значение кой е техният треньор. Те трябва да играят за себе си. Да направят така, че да имат права за финансирането си. При един добър резултат, бъдете сигурни – и ръководството ще е по-благосклонно.
 
- Докъде може да стигне ЦСКА в Европа, като се има предвид, че плейоф съперник най-вероятно ще е Виктория Пилзен – тим, който определено не плаши?
- Много е важно да побеждаваме в Европа, за да не ни забравят кои сме. И тук не говоря само за ЦСКА, а за всички български отбори, които са в евротурнирите. Когато клубният ни футбол постига добри резултати, и националният тим ще върви.
 
- Как бихте коментирали случилото се на олимпиадата с родния щангист Христо Христов, който бе лишен от заслужен медал след много спорно съдийско отсъждане?
- Много неприятно. Но нали знаете, че винаги така е било така. На олимпиадата през 1968 г. в Мексико във финала на футболния турнир ни ощетиха срещу Унгария (б.а. - Димитър Пенев визира изгонването на Цветан Веселинов-Меци, Кирил Ивков и Начко Михайлов, които съдията Диего де Лео от Мексико дава на нашите. Срещата завършва 1:4, а реферът ни реже, защото побеждаваме именно неговата родина на полуфинал и прави опит мачът да бъде прекратен – а българите дисквалифицирани. Причината – по този начин Мексико ще стигне до бронза, защото те вече са загубили от полуфинала срещу Япония).
 
- За финал – какво си пожелавате?
- Олимпиадата още не е свършила. Понякога медалите и приятните изненади идват оттам, откъдето хората не очакват. Дано имаме успехи и в Токио, и в Европа.
Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Левски и ЦСКА в дерби и на трансферния пазар

Чинонсо Офор от Арда е привлякъл вниманието на двата отбора

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки