ЦСКА ще опита да излъже Осиек на „Васил Левски“

Стойчо Младенов наясно с титулярите, залага на предпазлива игра

ЦСКА ще опита да излъже Осиек на „Васил Левски“

Преди седмица съдбата целуна ЦСКА в рулетката на дузпите срещу Лиепая, пращайки го в следващия кръг на квалификациите в Лигата на конференциите.

Там чака хърватският Осиек. Фортуна се усмихна на червените в Латвия.

А сега армейците са длъжни да покажат, че неслучайно отново мечтаят за групова фаза, пише „Тема спорт“.

Докато при срещата преди 2 години букмейкърите даваха равни шансове на ЦСКА и Осиек да продължат напред, сега ситуацията е доста по-различна.

Този път хърватите са поставени в ролята на изявен фаворит за преминаване в следващата фаза и дори получават предимство от заложните компании за победа още тази вечер в София.

Историята обаче задължава ЦСКА отново да елиминира Осиек. Европейското досие на двата клуба е несравнимо и изцяло в полза на армейците.

Традициите сочат силно в посока ЦСКА. А отборът ще има подкрепата на горещата червена публика, която ще е в пъти по-многобройна от тази на Осиек на реванша в Хърватска след седмица.

В Латвия Стойчо Младенов счупи проклятието и успя да елиминира съперник в Европа за първи път от 2007 година, когато бе отстранен кипърският Омония. Сега Екзекутора на Ливърпул трябва да остане в тази линия и да продължи да заличава лошите си евроспомени като треньор с мощен армейски откос срещу Осиек.

Как ще го направи? Подходът едва ли ще е изненадващ. Младенов ще заложи на предпазлив стил на игра и ще опита да излъже съперника. ЦСКА ще действа стегнато и прагматично, разчитайки основно на контраатаки, удари от дистанция и центрирания от статични положения, при които да могат да се изявят играещите добре с глава Юрген Матей, Валентин Антов и Жорди Кайседо.

Стойчо Младенов е сред малцината способни да убедят футболистите, че щом са облекли тази фланелка, трябва да я носят с гордост и да бранят честта й. Преди няколко седмици Георги Илиев – Майкъла го каза:

„ЦСКА не може да се страхува от такива отбори. ЦСКА може да се страхува само от най-големите в Европа“. Това е задачата на Младенов. Да накара играчите да отворят сърцата си и да държат хладни умовете си. В подобни битки ЦСКА се е доказал. Трябва да го направи и този път. Дори и да не надиграе хърватите, може да ги излъже. Фортуна освен при дузпите срещу Лиепая бе благосклонна ЦСКА и при жребия за следващия кръг.

Там тя избута Тотнъм, за да постави елегантно Виктория Пилзен като последно препятствие преди влизане в групите. Да, но този Пилзен не е онзи Пилзен отпреди няколко години. Такъв шанс не бива да се изпуска. Задачата на ЦСКА в Европа този сезон не е по-сложна от миналия, когато бяха отстранени БАТЕ Борисов и Базел. Вратата към групите и към нови 10 милиона лева приход е отключена. Армейците просто трябва да я отворят и да влязат… Защото са ЦСКА! Днес трябва да бъде направена важна крачка към крайната цел.

Стойчо Младенов е направил своя избор относно стартовия състав за днешния двубой с Осиек. Единствената промяна спрямо титулярите от гостуването на Лиепая ще е завръщането на Жеферсон, който ще замени сред 11-те Чатакович. Въпреки че са напълно възстановени от контузиите си и тренират на пълни обороти, Мено Кох и Бисмарк Чарлс ще останат на резервната скамейка. В центъра на отбраната ще си партнират Матей и Антов. На върха на атаката ще действа Кайседо, а ганаецът Чарлс със сигурност ще се появи на терена през втората част.

Изненада в стартовите си 11 пък готви Ненад Виелица, който вероятно ще даде възможност на Шиме Гържан да започне едва втория си официален мач като титуляр след привличането си преди месец. Бившият играч на Локомотива Загреб, Зрински Мостар и Истра Пула ще действа заедно с Дамян Бохар зад гърба на централния нападател Рамон Миерес. Съществува и вариант, при който тримата ще са на една линия, но в Хърватска смятат, че специалистът ще потърси елемента на изненадата. Всички основни фигури, начело с определения за играч на месец юли Ласло Клайнхайслер, са на линия и ще бъдат в стартовия състав.

Най-новият играч в тима Карло Бартолец, който бе гръмко представен във вторник, едва ли ще стартира в двубоя и е по-вероятно до неговите услуги да се прибегне за реванша на „Градски върт“, който е след седмица от 22:15 часа.

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:

ЦСКА: Бусато, Мазику, Матей, Антов, Турицов, Жеферсон, Юга, Вилдсхут, Кери, Баи, Кайседо

Резерви: Евтимов, Божев, Кох, Гълъбов, Петров, Дончев, Нзила, Чатакович, Йомов, Митков, Чарлс, Ахмедов;

ОСИЕК: Ивушич, Юрчевич, Лончар, Шкорич, Милош, Клайнхайслер, Жапер, Югович, Бохар, Миерес, Гържан;


Резерви: Маленица, Фиолич, Гъргич, Чеберко, Бартолец, Неяшмич, Ндокит, Хирош, Пил, Бочкай, Топчагич, Манце;

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки