Става ли се олимпийски шампион за 2 месеца?

България записа най-успешната си олимпиада за XXI век

Става ли се олимпийски шампион за 2 месеца?

България записа най-успешната си олимпиада за XXI век.

Стана номер 2 на Балканите по медали, изпревари държави като милиардната Индия, многомилионна Турция и още куп други.

В същото време дори тези успехи не успяха да успокоят "специалистите" във фейсбук.

Някои дори стигнаха до прозрението, че всичко е свързано с падането на Бойко Борисов от власт.

Няма как да се твърди, че олимпийски шампион се става за 2 месеца. Според всички за изграждането на един топ състезател са нужни поне 10 години.

"Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели, да не дава Господ, се представят зле или имаме малко квоти. Има хора, които са поели отговорност четири години, гарантира ли са 5 квоти, 20 квоти, 50 квоти, 10 медала и така нататък", отговори на въпрос на БГНЕС служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов при първата си пресконференция на 20 май, седмица след като пое поста от Красен Кралев.

"Едно цвете, като го засадите, то расте години и накрая цъфва. Четиригодишен олимпийски цикъл не е бил под наше ръководство. Един спортист не се изгражда за два месеца служебно правителство, той се изгражда за четири години, пет години и така нататък. Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели, да не дава Господ, се представят зле или имаме малко квоти. Има хора, които са поели отговорност четири години, гарантирали са 5 квоти, 20 квоти, 50 квоти, 10 медала и така нататък. Няма да поема такава отговорност за лошото представяне. Но ще поема отговорност, ако някой от състезателите в този период от два месеца не получи заслуженото си - класирал се, награди, обезпечаване, ковид, максимално ще направим възможно треньори и състезатели да могат да се представят най-подобаващо. Дай Боже, България да има медали", допълни още той.

Ето какво се случи през последните години:

1. Художествена гимнастика


След бронзовия медал в Рио бе сменен целият ансамбъл. С този за девойки, граден паралелно с женския.

В същото време с милионната подкрепа на държавата бе организирано световното първенство в София през 2018 г. Първото в България от това във Варна през 1987 г.?! Едва третото в историята ни. И догодина ще има още едно. При това олимпийска квалификация за Париж. Едва ли федерацията щеше да се справи без финансовата подкрепа на правителството, след като вече са платени таксите му.

В олимпийската година във Варна проведохме европейско, което бе и последна олимпийска квалификация. Някой дали се сеща, че това стана за първи път в историята? Никога България не бе домакинствала на европейско! По този параграф бяхме изпреварени дори от Израел, който направи първенство в Холон преди 5 г. Със сигурност и шампионатът във Варна не бе организиран без пари. Нито в рушаща се сграда, в която бе превърнат Двореца на културата и спорта. Много бързо бяха забравени тези инвестиции.

Турнирът за световната купа в София събира елита всяка година. В спорт като художествената гимнастика всичко това е политика. И като лоби, и като отношения със съдиите. Която рускините успешно провеждаха от десетилетия. За да бъде най-накрая пробита тяхната хегемония.

Завършен бе и проектът за разширяване на националната база на стадион "Раковски" срещу 1,5 милиона лева. Сегашната зала бе реновирана за 250 000 лева.

2. Бокс и борба

Още преди олимпиадата в Рио, министърът на спорта Красен Кралев обяви специална програма, насочена към женския бокс, женската борба и женския кану-каяк за игрите в Токио. Още на 13 февруари в предаването "Факторът Кошлуков" по "Канал 3". От трите спорта, само кану-каякът не успя да пробие. За останалите няма какво да се говори - злато и два бронза. При положение, че в женската борба Русия остана без нито едно отличие.

"Това са спортове, в които се развиваме много добре и в следващите 5 години те ще получат допълнително финансиране, защото имат голям потенциал и възможност за призови класирания", казва тогава Кралев.

Незабравим момент остава този, когато съпругът на бъдещата шампионка Стойка Кръстева и предложи сватба. На почетната стълбичка на европейското първенство в София прикрит зад гърба на федерацията (Красимир Инински) и държавата (Красен Кралев). Може би в този момент тя се завърна окончателно на ринга, след като бе спряла със спорта и дори работи за кратко като сервитьорка.
Създадена бе специална програма за развитие на бойните спортове, които все повече се харесват на младите.

3. Карате

В края на 2018 г. Ивет Горанова се върна с бронз от световното по карате. Първи в историята на този спорт. На среща в министерството тя получи плакет, а нейният треньор Ангел Ленков - задача. Да изготви специална програма за състезателката, която да бъде финансирана приоритетно от спортното министерство, а целта е спечелване на олимпийска квота. Ленков успя.

"Министърът ми се обади първи, за да ми честити бронза на Ивет. Най-голямото признание за труда на федерацията и състезателите през годините ще бъде олимпийски медал в Токио през 2020", каза тогава президентът на федерацията Алексей Петров.

В началото на годината Ивет проведе 9 мача на олимпийската квалификация и спечели 8 от тях, за да стигне до Токио.

"Искам да благодаря на министър Кралев, защото подготовката ни бе напълно обезпечена", каза тогава самата Ивет Горанова.  

4. Спортна стрелба

Залата в Търговище, където тренират клубовете по спортна и художествена гимнастика, борба, стрелба и други е построена в периода 1968-1975 година. И от този момент нищо не бе пипано в нея.

Най-добрите помощници в тренировките на Антоанета Бонева-Костадинова бяха кофите и калориферите. Първите, за да събират теча от покрива, а вторите - да се вдигне поне малко температурата. Доста често всички усилия бяха напразни.

До 2018 година, когато правителството отпусна 850 000 лева за основен ремонт на съоръжението на улица "Христо Ботев". И през февруари на следващата година всичко бе обновено. Тотално. Две години и половина преди началото на олимпиадата. Резултатът - сребро.

Министерството купи дългоочакваните модерни мишени за пневматично оръжие и ги даде на Българския стрелкови съюз. Сега са в залата в "Дианабад". След дълги години битка бе прехвърлено и стрелбището в квартал "Гео Милев" от МВР.

За да имат националите къде да тренират. Но служебното правителство се прави на глухо, че там още има самонастанили се лица, въпреки няколко официални писма, които са му пратени.

5. Вдигане на тежести

Христо Христов бе на едно трепване на лакътя от медала на олимпиадата. И цяла България се възмути от скандалното решение на журито да се отмени чист опит на българина.

Всички обаче са забравили, че този спорт не трябваше да съществува. Трябваше да плаща 250 000 долара глоба. И тогава отново държавата се намеси. През тотото и "Медина мед" се намериха парите за санкцията, без които нито един българин нямаше да се включи дори в квалификациите за Токио.

Реновирани бяха със сериозни средства 7 зали, включително тези на националите и двамата ни представители на олимпиадата - Христо Христов и Божидар Андреев.
Рами Киуан осигури 11-и медал за България от ЕП по бокс

Националът ни се справи с поляк и се класира за полуфиналите в Белград

Отлично: България с 10 медала от Европейското по бокс

Ясен Радев и Радослав Росенов увеличиха броя на отличията в Белград

Още 2 медала за България от ЕП по бокс

Ергюнал Себахтин и Хавиер Ибанес с категорични победи в Белград

Пети медал за България от Европейското по бокс

Аслъхан Мехмедова осигури перфектния завършек на деня

Светлана Каменова и Венелина Поптолева с медали от Европейското по бокс

Станимира Петрова не се качи на ринга

Нови 2 медала за България от Европейското по бокс в Белград

Осигуриха ги Севда Асенова и Златислава Чуканова

Още един четвъртфинал за България на Европейското по бокс

Хавиер Ибаниес без проблеми срещу грък в Белград

Бойните звезди на SENSHI 21 преминаха успешно официалния кантар преди галавечерта

Варна ще бъде свидетел на 14 титанични двубои със сътезатели от 17 държави

Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки