РУЛЕТКАТА НА ДУЗПИТЕ: Челси взе Суперкупата на УЕФА след драма (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вратарят Кепа влезе като резерва и спаси на два пъти от бялата точка в Белфаст

РУЛЕТКАТА НА ДУЗПИТЕ: Челси взе Суперкупата на УЕФА след драма (ВИДЕО+СНИМКИ)
Челси спечели драматично Суперкупата на Европа за втори път в своята история.

В петото си участие в мача за трофея „сините“ от Лондон победиха Виляреал с 6:5 след дузпи, след 1:1 в редовното време и продълженията.

В герой за тях на стадион “Уиндзор Парк” в Белфаст се превърна резервният вратар Кепа Арисабалага, който влезе от пейката точно преди рулетката на наказателните удари и спаси два от тях, за да донесе трофея във витрината на Челси. 

Наставникът на лондончани Томас Тухел съхрани силите на голяма част от титулярите и остави на пейката играчи като Тиаго Силва, Мейсън Маунт, Бен Чилуел, Сесар Аспиликуета, Рийс Джеймс и Жоржиньо, за да даде дебют на младия защитник Трево Чалоба, а капитанската лента на Н`Голо Канте.

Веднага след началния съдийски сигнал Челси се настани в половината на съперника, но още във втората минута можеше да бъде наказан.

Виляреал осъществи една бърза контраатака, при която новото попълнение Булайе Диа направи двойно с Жерар Морено, но се засуети пред границата на пеналта и топката му бе отнета.

Отговорът на Челси дойде в 5-ата минута, когато Маркос Алонсо центрира успоредно на голлинията, но там нямаше кой да засече.

Секунди след това, при един корнер, Тимо Вернер стреля, но право в ръцете на вратаря, а в 9-ата минута Канте опита късмета си с далечен изстрел, ала покрай целта.

Резултатът бе открит в 27-ата минута, когато Алонсо намери Кай Хаверц и той достави чудесно центриране към наказателното поле, където Хаким Зиеш засече от движение и не остави шансове на вратаря – 1:0.

В 33-ата минута Виляреал можеше да изравни, тъй като Диа се озова на отлична стрелкова позиция. Той бе изведен сам срещу Едуард Менди, но вратарят излезе навреме и успя да спаси.

В ответната атака и колегата му Асенхо трябваше да показва класа, след като Маркос Алонсо стреля опасно, ала стражът на Виляреал също бе на ниво.

Последва удар от воле на Курт Зума и лоша новина за „сините“, защото голмайсторът им в срещата Зиеш получи травма и бе принудително заменен малко преди паузата.

В добавеното време на първата част пък Челси имаше късмет, тъй като страховит шут на Алберто Морено срещна напречната греда, а после топката тупна на сантиметри пред голлинията и така лондончани се оттеглиха на почивка с гол аванс.

Той можеше да бъде удвоен малко след началото на второто полувреме, тъй като Хаверц напредна добре и стреля силно, ала намери външната част на мрежата.

В 52-ата минута Менди се подхлъзна и така изведе Жерар Морено, който бе на път да го преодолее с шут по земя, но вратарят съумя да докосне топката, а после тя за втори път срещна гредата на Челси.

Последваха множество смени и в двата отбора, което доведе до накъсване на мача, но Виляреал продължи да играе по-добре след почивката и в крайна сметка логичното се случи.

В 73-ата минута голмайсторът на тима Жерар Морено, подписал наскоро нов дългосрочен договор с клуба, изравни резултата след майсторска асистенция на новопривлечения Диа.

След това Челси се опита да отговори и имаше шансове да го направи, но ги пропусна, за да се стигне до продължения.

Отлична възможност в първото от тях се откри пред Челси.

В 100-ата минута Хаверц подаде към резервата Кристиан Пулишич, но той отблизо не можа да улучи вратата. 

Малко след размяната на полетата и друга резерва на лондончани – Мейсън Маунт, можеше да се разпише, ако не бе страхотната изява на стража Асенхо.

Секунди преди края Томас Тухел реши да направи вратарска смяна и да пусне за дузпите Кепа Арисабалага вместо титуляра Едуард Менди.

Първи зад топката застана Кай Хаверц от Челси, чието изпълнение бе спасено от Асенхо. След това Морено даде аванс на Виляреал, макар и с доза късмет, защото топката първо срещна гредата.

После Сесар Аспиликуета изравни, а веднага след това Кепа спаси удара на Аиса Манди. Впоследствие Алонсо изведе Челси напред, ала Первис Еступинян възстанови статуквото – 2:2. Маунт не сгреши от бялата точка, нито Мойсес Гомес, Жоржиньо, Дани Раба, Кристиан Пулишич, лятната покупка на „жълтите“ Хуан Фойт и Антонио Рюдигер, за да се стигне до изпълнението на капитана Раул Албиол. То бе спасено от Кепа и така Челси триумфира със Суперкупата на Европа.

Така лондончани се поздравиха с успеха, докато Виляреал остана с празни ръце след дебютното си участие в мача за Суперкупата и вече трябва да мисли за старта на сезона в Испания, тъй като в понеделник приема Гранада. Челси пък стартира в английската Висша лига още в събота с лондонско дерби срещу Кристъл Палас.

ЧЕЛСИ – ВИЛЯРЕАЛ 1:1 (6:5 след дузпи)
1:0 Хаким Зиеш (27)
1:1 Жерар Морено (73)

ДУЗПИ:
0:0 Кай Хаверц - пропуска
0:1 Морено
1:1 Аспиликуета
1:1 Аиса Манди - пропуска
2:1 Алонсо
2:2 Еступинян
3:2 Маунт
3:3 Гомес
4:3 Жоржиньо
4:4 Дани Раба
5:4 Пулишич
5:5 Хуан Фойт
6:5 Рюдигер
6:5 Раул Албиол - пропуска

СТАРТОВИ СЪСТАВИ
:

ЧЕЛСИ: Менди, Зума, Чалоба, Рюдигер, Канте, Ковачич, Хъдсън-Одой, Алонсо, Зиеш, Хаверц, Вернер;

ВИЛЯРЕАЛ: Асенхо, Педраса, Пау Торес, Албиол, Фойт, Морено, Капуе, Тригерос, Булайе Диа, Пино, Морено; 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки