Съперникът на Лудогорец гони трето влизане в групите на Шампионска лига

Валдас Дамбраускас е отпадал от Малмьо

Съперникът на Лудогорец гони трето влизане в групите на Шампионска лига

Домашната доминация на Малмьо в последните години бе материализирана с две влизания в групите на Шампионска лига през 2014 и 2015, а сега шведите ще гонят трето участие при най-добрите в Европа.

Историческият връх за клуба е финалът за КЕШ през 1979 г. (загубен с 0:1 от Нотингам). Нито един друг скандинавски отбор не може да се похвали, че е играл финал в международните надпревари.

В последното десетилетие, което е нещо като ренесанс за Малмьо, освен двете влизания в групи на ШЛ, отборът може да се похвали и с три участия в групите на Лига Европа.

През миналата година обаче отпадна в плейофа след 1:3 от Гранада у дома. Най-известният продукт на школата е Златан Ибрахимович, който тръгва именно оттук за големия футбол (1999-2001). После е продаден на Аякс. Другият много известен футболист, играл в Малмьо, е Яри Литманен, но той изиграва само шепа мачове през 2005-2007.

През 2017 г. бе една от редките големи издънки на Малмьо в Европа. Тогава шведите отпаднаха още на старта на пресявките в ШЛ от македонския Вардар (1:1 и 1:3), но оттогава насам нямат загуба в Турнира на богатите в общо 12 мача. През 2018-а бяха елиминирани от унгарския МОЛ Види, но след две равенства (1:1 вкъщи и 0:0 като гости). Шведите едва ли се гордеят особено от участията си в групите на ШЛ. При второто бяха разбити с 0:8 от Реал М на "Бернабеу", а преди това паднаха с 0:4 от Шахтьор Донецк и 0:5 от ПСЖ. Двата им мача с Атлетико М през 2014-а пък завършиха общо 0:7 (0:2, 0:5). В момента обаче Малмьо се движи добре в шведското първенство и води в класирането след 14 кръга (9 победи, 3 равенства и само 2 загуби), а преди домакинството на Лудогорец ще приеме Гьотеборг на 14 август от 16 часа.

Треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас заяви след отстраняването на Олимпиакос, че познава добре Малмьо. Литовският специалист се изправя срещу шведите още в дебюта си като наставник в европейските клубни турнири. Това се случва през месец юли 2015-а, когато Жалгирис отпада от скандинавците. Момчетата на Дамбраускас се държат достойно и правят 0:0 като гости в първия мач. На реванша във Вилнюс обаче Малмьо бие с 1:0 и продължава напред към групите. Преди да отстранят Рейнджърс, шведите елиминираха латвийския Рига и финландския ХИК Хелзинки. И в двата случая тимът на Йон Дал Томасон продължи трудно с равенства като гост и минимални победи вкъщи с по един гол разлика.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки