Предмети на Левски вляозха в белгийски музей

Колекцията е била притежание на известния привърженик на Аалст и „сините“ Ив Янсенс

Предмети на Левски вляозха в белгийски музей

 Клубни атрибути на Левски и различни експонати, свързани с България, са вече част от белгийски музей. Колекцията е била притежание на известния привърженик на Аалст и „сините“ Ив Янсенс, който почина в началото на годината. Едва сега обаче семейството му е успяло да изпълни посмъртното му желание - събираните от него предмети да намерят място в градския музей, обяви едно от най-тиражираните издания в Белгия „Хет лааст нюз“.

„Колекцията е доста разнообразна. Една част от нея ще намери място в градския архив, където дори ще бъде качена и в дигитален формат“, обявиха от градската управа на Аалст. „Много клубове в елита на страната нямат толкова неща от историята си, колкото Янсенс е събрал за местния Аалст“, обяви известният спортен журналист Рубен ван Гухт.

„С голямо удоволствие и уважение приемаме тази завладяваща колекция на покойния Ив Янсенс. Аалс е част от историята на нашия град повече от сто години. За хиляди жители тези парчета от клубната история са свързани с лични истории и преживявания. Цялата тази документация, екипи на отбори, билети за мачове и какво ли не свързано с тях, са безценни неща“, обявиха още от управата на белгийското градче, чийто местен тим има само един успех в Европа - този над Левски. Именно това обаче е причината Янсенс завинаги да се врече в любов и към 26-кратните шампиони на България.

„Всичко започна с няколко билета за мачове. Впоследствие колекцията напълни цяла стая. Щастливи сме, защото за нейното събиране му помагаха и запалянковци на двата клуба. Освен това той събираше и атрибути на бивши играчи по интернет. Радваме се, че всичко това ще бъде част от историята на Аалст и всеки един жител ще може да се докосне до тях и да научи нещо“, коментираха от семейството на Янсенс, което се стяга да продължи неговата традиция и планира да дойде у нас през следващото лято, за да посети „Герена“, както и други стадиони, където е гледал мачове Ив.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки