БИТКА НА ТИТАНИТЕ: Ливърпул срещу Челси и Ван Дайк срещу Лукаку

Анди Робъртсън е на линия за днешното дерби на „Анфийлд“

БИТКА НА ТИТАНИТЕ: Ливърпул срещу Челси и Ван Дайк срещу Лукаку

Днес от 19:30 часа Ливърпул посреща Челси на "Анфийлд", а това обещава да бъде вълнуващ сблъсък.

Двата отбора са с пълен актив от 6 точки и всеки от тях чака с нетърпение да продължи серията си без грешка. Ако мърсисайдци искат да избегнат поражението, много ще зависи от това как ще се справят със заплахата от господстващия Ромелу Лукаку, пише „Тема спорт“.

Срещу Арсенал в повторния си дебют за сините белгиецът бе избран за Играч на мача и се разписа. Нападателят просто не можеше да бъде спрян, а мърсисайдци ще трябва да направят нещо по-различно от артилеристите, ако искат да го обезсилят. Лукаку буквално унищожи централните защитници на топчиите, използвайки не само физическата си сила, но и опита си, за да ги раздели и да създаде пространство за своите съотборници.

По всичко изглежда, че белгиецът може да е липсващото парче от пъзела на Томас Ту-хел, но днес ще му е далеч по-трудно, тъй като ще се изправи срещу Върджил ван Дайк. Така неудържимата сила ще се сблъска с непробиваемия блок. И Ван Дайк, подобно на Лукаку, също дойде в клуба си, за да реши многозначителен проблем. Загубената защита на Ливърпул им коства много в началните етапи на сезон 2017/18 във Висшата лига. Червените бяха разбити от Ман Сити с 0:5 и унизени от Тотнъм с 1:4. Откакто нидерландецът дойде от Саутхемптън срещу 75 млн. паунда, червените не са поглеждали назад и спечелиха както титлата, така и Шампионската лига.

Но бившата звезда на Ливърпул Дани Мърфи не е сигурен, че Лукаку ще има същото въздействие на "Стамфорд Бридж", както Ван Дайк на "Анфийлд":

"Челси става по-конкурентен с пристигането на Ромелу и прави отбора по-способен да спечели титлата, но все пак мисля, че битката ще е между Сити и Ливърпул. Ван Дайк наистина се оказа липсващото парче в мозайката на червените, а в края на този сезон ние няма да можем да знаем дали Челси щеше да е толкова конкурентен, ако не беше взел Лукаку. Едно е сигурно - присъствието му там е изключително полезно".

Друга легенда на Ливърпул - Джейми Карагър, заяви:

"Червените няма да се променят за Челси, но Ван Дайк е единственият играч във Висшата лига, който ще се възползва от шансовете си срещу Лукаку. Това ще бъде страхотна битка. Арсенал беше лошо организиран, но не срещу всеки ще е така".

Предишните двубои между двамата предполагат, че Ван Дайк знае какво трябва да стори. Той и Лукаку са се сблъксвали четири пъти във Висшата лига и белгиецът все още няма гол. Все пак нападателят има една победа през 2017/18, когато Юнайтед удари с 2:1 Ливърпул, но има и две загуби. Ромелу обаче не е този от онези дни на "Олд Трафорд". Белгиецът се завърна от Интер като голмайстор и носител на титлата. Настъпи трансформация и благодарение на нова диета и свежо тактическо обучение при Антонио Конте, той сега е много по-добър.

Без съмнение битката между Лукаку и Ван Дайк ще бъде ключова за определянето на крайния победител в дербито. Кой ще надделее - неудържимата сила на Челси или непробиваемият блок на Ливърпул - ще разберем днес!

Анди Робъртсън се е възстановил от контузията си и ще може да вземе участие в днешното дерби с Челси, потвърди Юрген Клоп. Шотландският национал, който наскоро подписа нов договор, имаше травма в глезена, която получи в предсезонната подготовка. Той обаче ще бъде на линия, но не и Джеймс Милнър.

"Робъртсън вече тренира наравно със своите съотборници и ще бъде готов. Милнър обаче не. Всички останали изглеждат добре и пределно мотивирани за тежката задача, която ни предстои. Това си е сблъсък на ниво Шампионска лига, но във Висшата лига. Със сигурност ще бъде интензивен мач, нямам абсолютно никакви съмнения. Челси е в наистина добра форма, изпълнени са с увереност, спечелиха Шампионската лига, а освен това побеждават в почти всички свои срещи, откакто Тухел е там. Те имат наистина добър мениджър, който разполага с топотбор, а това е чудесна рецепта за нов успешен сезон. Но ние играем у дома, също се намираме в добър момент и искаме да го използваме", заяви Клоп.

Иначе Ливърпул е загубил само 2 от последните 13 срещи с Челси във Висшата лига (6 победи и 5 равенства). Едното от тези поражения обаче бе през март, именно на "Анфийлд" - 0:1. Единствено Манчестър Юнайтед (12) е спечелил повече визити на мърсисайдци във Висшата лига от лондончани (7). Дотук през сезона червените са отправили най-много удари от всички отбори - 46 в два кръга. В същото време сините пък са допуснали най-малко изстрели към своята врата - 10.

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки