Шотландски треньор в Пирин: Базите са страхотни, всичко е много професионално

„Впечатлен съм от гостоприемството на българите“

Шотландски треньор в Пирин: Базите са страхотни, всичко е много професионално

Роденият в Шотландия Мат Драйвър e бивш треньор в щаба на Ню Инглънд Революшън, с който достига дори до финал за трофея в МЛС през 2002 година.

Бившият нападател има над 30 годишен опит като футболист и треньор във Великобритания, Съединените щати и Германия.

Шотландският специалист е отговорен за футболната програма на Soccer Universities и пристигна в България по повод началото на сътрудничеството на футболния университет с ФК Пирин.

Ето какво сподели Мат Драйвър в интервю за официалния сайт на „орлетата“:


– Добре дошъл в България. Какви са впечатленията ти от нашата страна?

– Благодаря! Впечатленията ми са същите в сравнение с първия път, когато дойдох тук. Много красива страна с гостоприемни хора. Много ми напомня на моята родина Шотландия. Красива природа, добри хора, хора, които работят здраво.

– Как решихте да приемете това предизвикателство?
– Имах голям късмет да бъда представен на мениджъра на Пирин Уорън Фийни чрез един от треньорите, с които работим – Алекс Амстронг. След това дойде разговора с Пол Белогур, който е собственик на ФК Пирин. Дойдохме тук и преценихме, че ФК Пирин и Благоевград ще бъдат перфектни партньори за нас в България. Виждам сериозни и отговорни хора в клуба, като изпълнителния директор Таско Тасков, който е отличен професионалист.

– Кажи ни повече за вашия университет.
– Това е програма, която осигурява високопрофилно образование на момчета, които биха искали да продължат да следват своята мечта да играят професионален футбол. Това е нова концепция за САЩ, където във висшите училища футболистите не могат да тренират целогодишно. За първи път се предлага такава програма на американските играчи, които преди това трябваше да изберат или единия, или другия път. Ние им даваме тази чудесна опция.

– Какви са основните ви цели с тези студенти?
– Нашата основна цел е да учат и играят тук, състезавайки се срещу здраво играещи отбори. Смятам, че участието на нашите момчета в мачове с местни отбори ще им помогне да се развият. Разбира се, ако някой успее да подпише професионален договор в България, това ще е добре дошло и ще бъде отлична референция за нашата работа.

– Как оценяваш условията за тренировки и престой тук?
– Какво да кажа! Базите са страхотни. Всичко е много професионално и ще даде възможност за развитие на момчетата. Благоевград предоставя чудесни възможности за подобни цели.

– Какво ще кажете за партньорствата с другите университети тук?
– На този етап Кийт Коул, който е нашият партньор по образованието, се грижи за тези въпроси. Аз се занимавам с футболните въпроси. Но знам, че на път са нови партньорства с местните университети и нещата ще се случат. Благоевград е университетски град, но и футболен град и ние се вписваме идеално в тази среда.

– Мислиш ли, че сътрудничеството с ФК Пирин може да доведе до успех за вашите футболисти?
– Абсолютно. Много полезно ще е за момчетата и треньорския щаб да успеем да вземем нови идеи от Пирин. Неща на, но и извън терена. Аз и моят щаб сме играли и сме били треньори на високо ниво по света и смятам, че имаме с какво да допринесем за развитието на ФК Пирин също така от гледна точка на съвети и консултации. Надявам се, че ще успеем да постигнем дългогодишна връзка с нашите нови български братя.

– Опитахме ми някои характерни за България ястия и питиета?
– Впечатлен съм от гостоприемството на българите. Умението им да общуват с лекота. Храната е бонус към това. Храната тук е свежа и вкусна. Имате разнообразна кухня. Наслаждавам се на хубави салати и на голямото ви гостоприемство. Може би не съм типичният шотландец, но не съм много по спиртните напитки (смее се). Но оценявам всичко много високо тук. Гостоприемството и доброто отношение.
Хубчев: Има надежда и искам да я хвана

Легендарният ни бранител говори за коварното заболяване, с което се бори

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки