ДРАМА НА МОНЦА! Рикардо грабна успеха след катастрофа на Хамилтън с Верстапен!(ВИДЕО)

Макларън с двойна победа след второто място на Ландо Норис

ДРАМА НА МОНЦА! Рикардо грабна успеха след катастрофа на Хамилтън с Верстапен!(ВИДЕО)

Даниел Рикиардо спечели Гран при на Италия на пистата Монца. Втори бе съотборникът му Ландо Норис и двамата спечелиха първа двойна победа за Макларън от сезон 2012. Трети се класира Валтери Ботас, който потегли последен. Люис Хамилтън и Макс Верстапен отпаднаха след като катастрофираха на първи шикан в 26-та обиколка.

Юки Цунода имаше проблеми с болида преди старта и беше изтеглен към питлейна. Така и двата болида на Алфа Таури бяха извън стартовата решетка.Люис Хамилтън изненадващо потегли с гуми хард – освен него само Кубица, Ботас и Гасли избраха този тип. Всички останали бяха с медиум.

Рикиардо стартира по-добре от Верстапен и поведе още на старта. Люис Хамилтън изпревари Норис. Пилотът на Макларън си върна позицията след неуспешна атака на Хамилтън срещу Верстапен на втория шикан. Претендентите за титлата имаха контакт, който беше класифициран като състезателен инцидент. Не последваха наказания. Джовинаци се завъртя и влезе в бокса за смяна на предно крило, след което излезе последен. Жълти флагове бяха развяти на пистата и пилотите намалиха темпото. Последва виртуален сефйти кар.

Верстапен поддържаше изоставане под секунда от Рикиардо, а Хамилтън също застигна Норис и получи съобщение по радиото, че някои пилоти с медиум имат голямо износване на гумите. Последваха няколко неуспешни атаки. Верстапен печелеше от тази битка и трупаше комфортна преднина пред двамата, въпреки че излезе от DRS зоната на Рикиардо.

Фетел и Окон имаха контакт в 15 обиколка преди вторишя шикан – пилотът на Астън Мартин се оплака, че не му е било оставено пространство. Стюардите отбелязаха индицента и няколко обиколко по-късно Естебан Окон получи наказание от пет секунди добавено време.

Водещите пилоти започнаха да се оплакват от състоянието на гумите си, но никой не бързаше два влиза за смяна. Норис и Верстапен получиха кодирани стратегически съобщения по радиото, а на Рикиардо беше съобщено, че темпото му е добро и отговаря на преследващите. Верстапен блокира и изпусна спирането на първи завой, от което загуби около половин секунда. Ботас имаше много добро темпо и изпревари Строл – финландецът беше на 26 секунди от Рикиардо.Австралиецът пръв влезе в пита за смяна на софт в края на 22 обиколка и получи гуми хард. Стопът му продължи 2.4 секунди. Рикиардо се завърна зад Сайнц и на няколко секунди пред Валтери Ботас. След него Себаситиан Фетел влезе и също получи нови хард. Верстапен спря за хард на следващата обиколка и се завърна зад Строл след проблеми с една от гумите и бавен стоп от цели 11.1 секунди. Норис излезе пред нидерландеца след като също сложи гуми хард.

Люис Хамилтън поведе за кратко, преди да сложи гуми медиум в 25 обиколка и сякаш успя да изпревари Верстапен при излизане от бокса. Последва контакт в първия шикан и двамата отпаднаха! Болидът на Верстапен подскочи върху Мерцедеса на Хамилтън, но за щастие и двамата бяха в безопасност, въпреки че задната дясна гума на Ред Бул-а премина над главата на Хамилтън.

Колата на сигурността се прибра в края на 30 обиколка. Норис успешно атакува Шарл Льоклер и премина на втора позиция на Курва Гранде. Норис получи второ предупрежение за неспазване на лимита на последния завой.

Серхио Перес получи наказание от пет секунди за спорното изпреварване срещу Льоклер. Мазепин също получи пет секунди добавено време, заради контакт със своя съотборник Мик Шумахер.Ботас излезе пред Перес, но не успя да запази третата позиция след контраатака на мексиканеца на първия шикан. Никита Мазепин загуби мощност и отби встрани от пистата. За кратко последва виртуална кола на сигурността. Руснакът беше петият отпаднал пилот за деня.Даниел Рикиардо записа най-бърза обиколка и спечели Гран при на Италия, следван от Ландо Норис и Серхио Перес, който получи пет секунди добавено време и бе класиран пети. Ботас е трети на подиума, след като стартира последен.

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки