Първият месец на Моуриньо в Рома е приказка

Специалния определено впечатлява с представянето на отбора под негово ръководство

Първият месец на Моуриньо в Рома е приказка

"Рома е труден отбор за водене - споделя бившият треньор Фабио Капело пред "La Presse" малко след пристигането на Жозе Моуриньо в италианската столица. - Но той (Моуриньо) успява на трудни места. В името на феновете на Рома се надявам да направи същото, което стори, докато беше в Интер."

Футболът в Рим е с различен статут от навсякъде другаде на Ботуша. В града има десетки всекидневници и радио станции, чиято единствена цел е да анализира всяка брънка от двата римски клуба. Отразяването на столичните грандове е почти без прецедент в Европа, като може да се сравнява единствено с фокусирането върху Реал Мадрид и Барселона в испанските издания.

"Когато играя за Италия, ме смятат за важен футболист, но в Рим трябва да внимавам с всичко - какво правя пред камерите и говоря пред микрофоните - казваше по време на активната си кариера легендата на "вълците" Даниеле де Роси.

Извъртат думите и преувеличават всичко, което кажеш или направиш. Понякога се стига до откровени лъжи. И ти трябва да живееш с тези лъжи, някои от които те очернят по най-срамния начин."

Привържениците на Рома, които не са вкусвали вкуса на триумфа в Серия "А" от 2001-ва, мечтаят за славата, в която се къпят традиционните отбори на север. Отборът от столицата не е печелил Скудетото вече 20 години, като се е радвал на титлата само три пъти в иначе славната си история.

Моуриньо, който самият той не е печелил домашна титла от 2014/15, все още се ползва с добро име в Италия, след като изведе Интер до безпрецедентния требъл през 2010-а.

Португалският специалист е най-щастлив, когато успее да отклони вниманието и напрежението от своя отбор и успее да създаде атмосфера на "ние срещу всички" както за играчите си в съблекалнята, така и за тифозите по трибуните.

Въпреки требъла и двете шампионски титли, дори периодът му в Интер не мина без противоречия. Бе наказан за три мача, след като направи паметния си жест на "закопчаните с белезници" ръце пред телевизионните камери в знак на протест срещу реферските отсъждания, които доведоха до показването на два червени картона за негови футболисти в мач срещу Сампдория.

Имаше и опасност от съдийски бунт, които се бяха заканили, че повече няма да свирят мачове на "нерадзурите". Затова не е и изненадващо, че поне засега Жозе се радва на вниманието и е във вихъра си под светлините на прожекторите. Португалецът обича напрежението и е най-успешен именно в такива ситуации, но само ако успее да предаде това и на футболистите си.

Въпреки проблемите си в последно време в Англия, при Моуриньо Рома тръгна по перфектен начин. Буквално. От началото на сезона "вълците" записаха три поредни победи в Серия "А" и още три в Европа. Отстраниха Трабзонспор с общ резултат 5:1 на плейофите за влизане в групите на Лигата на конференциите, след което повториха този резултат, но в един мач, разгромявайки ЦСКА на старта на новия турнир на УЕФА в четвъртък вечер.

Не само че започна със серия от победи, но и изглежда, че както той, така и всички в отбора се наслаждават на футбола, който практикува Рома.

"Бях на 10, 12 или 14, а не на 58, когато започнах да мечтая за кариера във футбола. Днес тичах така, защото отново се почувствах като дете", каза Моуриньо след запазената си марка - спринт покрай тъч линията след гол в последните секунди.

Стефан Ел Шаарауи докара треньора си до тази бурна радост след попадението си в 91-вата минута за победата с 2:1 над Сасуоло, което запази стопроцентовия актив на "вълците" от началото на сезона. Моуриньо не успя да скри емоциите си още повече защото това бе и неговият двубой №1000 в професионалния футбол като наставник.

Знаците за "лудостта", която Моуриньо ще донесе в Рома, дойдоха още по време на предсезонната подготовка. Едно закъсняло влизане на бившия му играч Пепе даде началото на масово меле в приятелски мач срещу Порто през юли.

Само няколко седмици по-късно Лоренцо Пелегрини и самият Жое бяха изгонени за бурни протести срещу решението на съдията да признае гола на Алекс Морено от Бетис, след като се видя, че е играл с ръка преди това. Рома загуби контролата с 2:5 и завърши с осем души на терена.

Моуриньо не само се наслаждава на футбола, който практикува отборът му, но и не пропуска възможност за започване на психологически войни. "Вълците" са сред лидерите в класирането и са едни гърди пред шампиона Интер, но Жозе никога не би признал, че неговият отбор има предимство пред останалите или че е фаворит за титлата.

"Карсдорп беше жив-умрял с множество крампи и изнемогваше срещу Траоре и Бога. Ако разполагах с Ибанес на пейката, щях да го пусна в игра. Това е разликата между нас и останалите отбори. Виждате ли какви футболисти може да си позволи Симоне Индзаги да пуска като резерви?", каза след вече споменатия двубой срещу Сасуоло Жозе.

Португалецът няма да спре да мрънка. Напротив, оплакванията му ще започнат да валят, когато отборът му забуксува. Но не може да се отрече, че Рома разполага с добре балансиран състав, който може да играе според разбиранията за футбола на Моуриньо.

Капитанът Лоренцо Пелегрини, Брайън Кристанте и Жордан Верету предлагат достатъчно класа в средата на терена, докато бившият нападател на Челси Тами Ейбрахам не се нуждаеше от време за адаптация и започна да ниже гол след гол с фланелката на "вълците". Бързината и техниката му ще си партнират добре с физиката на Елдор Шомуродов, който му асистира за гола му срещу ЦСКА за крайното 5:1 в четвъртък.

Хенрик Мхитарян също започна добре сезона, въпреки проблемите си в предишни години. Късното попадение на Ел Шаарауи показа, че и Моуриньо може да се похвали с нещо специално на пейката, с което да застрашава противниците си.

Изминали едва три кръга от Серия "А" и напрежението върху "джалоросите" на Моуриньо, без съмнение, ще се увеличава с всяка следваща стъпка. Както отчете и Капело, Жозе може да успява на трудни места. Кой знае - този съюз между португалеца и Рома може да се окаже перфектната възможност за двете страни да се върнат на върха, опровергавайки всички очаквания.

Превод на webcafe.bg 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки