Италия е новият крал на Европа по волейбол! (ВИДЕО)

"Скуадра Адзура" надви с 3:2 гейма Словения във финала

Италия е новият крал на Европа по волейбол! (ВИДЕО)

 Италия е новият волейболен шампион на Европа! Момчетата на Фердинандо Де Джорджи спечелиха европейската титла, след като направоха страхотен обрат и се наложиха над Словения с 3:2 (25:22, 20:25, 25:20, 20:25, 15:11) в големия финал на Евроволей 2021, игран тази вечер пред близо 7000 зрители в зала "Сподек" в Катовице (Полша).

Така подмладеният състав на Италия, който е воден от опитния Фердинандо Де Джорджи, спечели 7-а си европейска титла в историята. Но последния трофей на "Скуадра адзура" преди днешният беше през далечната вече 2005 година. Освен това Италия има 4 сребра и 3 бронза в своята витрина.

В началото на първия гейм Словения поведе бързо с 2:0 след отлична блокада на Ян Кожамерник и ас на разпределителя Грегор Ропрет. Играта продължи точка за точка до 6:4, след което последва мощен ас на Клемен Чебул и 7:4. Успешна атака на Даниеле Лавиа и контра на Алесандро Микиелето и 7:6. Словенците си върнаха преднината при 9:6 след две грешки в атака на Джулио Пинали и Микиелето и дори я увеличи до 10:6 след ас на Ален Пайенк. Това накара селекционерът на "Скуадра адзура" Фефе Де Джорджи да вземе прекъсване. Въпреки това, Словения запази предимството си до 14:10 след блокада на Пайенк, след което последва контра блок-аут на Чебул за 15:10. Атака и блокада на Лавиа и 15:12. Разликата нарасна до 19:14 след мощна атака на Тине Урнаут и аут на Лавия, което пък принуди Де Джорджи да поиска втория си тайм-аут. Независимо от това, последва силна контра на Урнаут и блокада на Кожамерник и 21:14 за Словения. Постепенно Италия намали изоставането си до 22:19 при сервис на Симоне Джанели, а след това до 23:22 след контра на Лавиа и силен ас на Микиелето. Все пак, Словения взе гейма с 25:22 след грешка от сервис на Микиелето и директна точка от сервис на влезлия като резерва Ален Шкет.

Втората част започна с две отлични атаки на Алесандро Микиелето и 2:0 за Италия. Разликата стана 4:1 след контра на Даниеле Лавиа. Словения постепенно успя да изравни при 6:6 след грешка на "адзурите" и контра блок-аут на Тине Урнаут. Сервис в аут на Клемен Чебул и технично отиграване на Симоне Джанели и 8:6 за Италия. Словенците успяха да изравнят при 10:10 след нова атака на Урнаут и дори поведоха с 11:10 след контра на Чебул, което накара Фефе Де Джорджи да поиска тайм-аут за Италия. Играта продължи точка за точка до 13:12, след което "Скуадра адзура" обърна до 15:13 след страхотен блок на Джанлука Галаси последван от мощен ас и контра на Джулио Пинали. Двата тима продължиха да се борят за всяка топка и точка до 22:20, след което Италия стигна до геймбол при 24:20 след атака-пайп на Микиелето и блокада на Лавия. В крайна сметка "адзурите" затвориха гейма в своя полза при 25:20 след нов блок, този път на Пинали.

Третата част стартира отлично за Словения, която поведе с 4:1 след силни изяви на Тине Урнаут и Тончек Щерн, но Италия веднага изравни при 4:4 след две грешки на Урнаут. Равенството се запази до 7:7, след което словенците отново дръпнаха с 9:7 след атака през центъра на Ян Кожамерник и силна контра на Клемен Чебул. Разликата леко нарасна до 11:8 след ас на Кожамерник, което принуди Фефе Де Джорджи да вземе тайм-аут. Равностойната игра между двата отбора продължи до 15:12, след което резултатът стана 17:12 след успешни контри на Щерн и на Кожамерник през центъра. Постепенно "Скуадра адзура" стопи изоставането си до 20:19, което накара Алберто Джулиани да поиска прекъсване за Словения. Въпреки това, последва силен ас на Симоне Джанели и 20:20. Атака през центъра и блокада на Ален Пайенк и ас на Тончек Щерн - 23:20 за Словения. Нов ас на Щерн и 24:20. Атака в аут на Алесандро Микиелето - 25:20 и 2:1 за Словения.

И четвъртия гейм започна по-добре за Словения, която бързо дръпна с 4:1 след две поредни успешни атаки на Клемен Чебул и контра през центъра на Ален Пайенк. Италия съумя да стигне до равенство при 6:6 благодарение на влезлия като резерва Юри Романо и Алесандро Микиелето. Словенците веднага си върнаха преднината при 8:6 след грешка от сервис на Даниеле Лавиа и ас на разпределителя Грегор Ропрет. "Скуадра адзура" отново изравни при 9:9 след нова атака на Романо. Играта за пореден път продължи точка за точка до 13:13, след което Италия поведе с 16:13 след атака в аут на Тончек Щерн и два аса на Даниеле Лавиа. Въпреки прекъсването за Алберто Джулиани, последва трета директна точка от сервис на Лавия и 17:13. "Адзурите" запазиха преднината си до 20:16 след атака-пайп на Лавиа. Независимо от усилията на Словения, Италия спечели гейма с 25:20 след ас на Юри Романо и грешка при мрежата на Ален Пайенк, с което вкара финала в решителен тайбрек.

Решителният тайбрек тръгна с 3:0 за Словения след ас на Тончек Щерн и контри на Клемен Чебул и Ален Пайенк през центъра. Последваха две успешни атаки и ас на Юри Романо и 3:3. Италия взе леко предимство при 6:5 след страхотна блокада на Алесандро Микиелето. Размяната на полетата пък дойде при 8:7 за "Скуадра адзура" след пусната топка на Микиелето. Последва контра на Даниеле Лавиа - 9:7 и тайм-аут за Словения и Алберто Джулиани. Въпреки това, нови два аса на Микиелето и 11:7 за Италия. В крайна сметка Италия спечели тайбрека с 15:11 след сервис в аут на Клемен Чебул, а с това финала с 3:2 и европейската титла.
 
Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки