ЖАЛКО! Гришо изигра много силен мач, но не стигна финал в Сан Диего (ВИДЕО)

Българинът загуби от Каспер Рууд

ЖАЛКО! Гришо изигра много силен мач, но не стигна финал в Сан Диего (ВИДЕО)

 Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра един от най-силните мачове в кариерата си и един от най-възхитителните от 2017 година насам, макар да отстъпи в страхотна битка на 10-ия в света Каспер Рууд с 4:6, 6:4, 4:6 за два часа и половина игра.

 
 
Гришо ще съжалява сериозно за пропуснатата възможност да стигне до първия си финал от Ротердам 2018-а, когато загуби от Роджър Федерер, но всъщност може да бъде единствено вдъхновен от собственото си представяне на корта, което със сигурност е най-забележителното през настоящия сезон.
 
Българската агитка и неутралните зрители в Сан Диего се насладиха на изумително високо ниво на тенис от страна и на двамата, като нивото на продукция далеч надвиши това дори на финалите в турнирите от "Големия шлем". Каспер Рууд за първи път в кариерата си стигна до мач за трофей на открити твърди кортове и ще се опита да спечели пета купа за 2021-а, като предишните 4 бяха взети на клей.
 
Димитров напуска Сан Диего с първо за сезона класиране на полуфиналите и изключително впечатляващо представяне в двубоя с 22-годишния норвежец, като има множество основания за оптимизъм и за предстоящия "Мастърс" в Индиън Уелс. Той ще се изкачи с една позиция в световната ранглиста до 28-мата.
 
Първи сет
 
Въпреки че нямаше комфорта на първия си сервис, Григор започна да високо ниво в разиграванията от основната линия, каквито се очакваха в изобилия през целия двубой, предвид силните качества на Рууд. Норвежецът се отчете с един красив минаващ форхенд и късметлийски уинър с рамката от предната страна на ракетата, който му заслужи шанс за пробив. Димитров го отрази с впечатляваща комбинация от форхенди по диагоналите в движение и завършване по правата, като все пак си взе подаването за 1:0.
 
 
Гришо се движеше прекрасно по корта и доразви прекрасния си старт, като не само форхендът му по диагонала в движение работеше на невиждано от 2017-а ниво, но и миксирането на подсечените с топспин бекхенди. Не че Рууд започна слабо мача (с изключение на малкия процент първи сервиси), но оръжията на българина и високия интензитет му осигуриха ранен пробив за 2:0. От 40-15 в своя полза Димитров допусна дюс, но единствено можеше да има претенции към поведението му, само защото не вкарваше първи начален удар - с изключение на това Рууд показа висока класа и си заслужи точка за пробив, но той бе отразен с излизане на мрежата. Една от редките непредизвикани грешки на Григор от форхенд доведе до нов брейк-бол за съперника, но пък комбинация сервис-форхенд по обратния диагонал го елиминира и него. Норвежецът обаче продължаваше да показва висока класа и се добра до трети шанс за възстановяване на паритета, като грешка от форхенд на Димитров направи пробива факт - 2:1.
 
 
Високото ниво на игра не стихваше и Рууд успя да измъкне сервис-гейма си с доста усилия, но и доста качествени размени в разиграванията - 2:2. За първи път в мача някой - в случая Григор - взе безпроблемно подаването си с лесни и бързо спечелени точки за 3:2 след 28 минути игра. Рууд реши да върне жеста със също гейм на нула, като в последната точка дори съумя да изпълни удар между краката си с ракета зад гърба - 3:3. Доминацията на сервиращите продължи и Димитров спечели втори пореден сервис-гейм на нула за 4:3, а със същото отговори и 10-ия в света - 4:4.
 
За съжаление, поредицата от безметежни подавания приключи заради два поредни форхенда в мрежата на Григор и напрегната ситуация при 0-30, след което дойде и сбъркан бекхенд за 15-40. Българинът отрази брейк-болите със солиден първи сервис, но после отново прати топката в мрежата. Пробивът стана факт след чудовищно разиграване, в което не се виждаше как може Рууд да поддържа толкова високо ниво на защита и атлетизъм, но усилията му бяха възнаградени. Норвежецът не допусна отпускане и затвори сета с 4:6 след 50 минути игра.
 
Втори сет
 
Двамата започнаха с лесно спечелени първи сервис-геймове за 1:1. В следващите мигове обаче дълбоките топки на норвежеца и поредицата намерени линии доведоха до брейк-бол в негова полза, но Григор го трази с успешно излизане на мрежата. Първата двойна грешка на българина дойде в неподходящ момент и също осигури шанс за пробив на съперника, но тогава дойде една от много редките непредизвикани на Рууд за нов дюс. Поредната топка на линията от форхенда на 10-ия в света затрудни Димитров, който си добави още неприятности с пресилен форхенд и отстъпи с пробив - 1:2.
 
Григор се добра до 30-30 в следващия гейм, като дори нямаше късмет с хващането на линията с един минаващ бекхенд, но пък направи непредизвикана грешка във важен момент и се хвана за главата заради пропуснатия шанс. Той все пак стигна не само до дюс, но и до възможност за пробив, благодарение на дълбок форхенд, като Рууд най-после се пропука от предната страна на ракетата си - 2:2. Последваха два лесно спечелени сервис гейма за 3:3, като норвежецът продължаваше да покрива всички точки на корта, независимо дали наградата му за конкретно усилие щеше да е просто удължаване на разиграването с един удар.
 
 
Както се развиваше и първия сет, така и сега се стигна до 4:4 след разменени убедителни сервис-геймове. За разлика от предишната част обаче, този път Григор не се пропука в деветия гейм и го спечели на нула, за да провокира съперника да сервира за оставане. Пробивът за българина дойде в най-подходящия момент и бе вдъхновен от завърналия се слайс в арсенала на бившия световен номер 3, допълнен от клинични форхенди по обратния диагонал - 4:6, 6:4 за общо 93 минути.
 
Трети сет
 
Рууд направи по-дълга пауза между сетовете, а Григор направи две двойни грешки, не можа да завърши с деми-воле на мрежата, след което сбърка форхенд за допускане на ранен пробив - 0:1. Следващите минути обаче преминаха коренно различно и българинът демонстрира изключителна класа и богат арсенал от удари, с които си заслужи набързо две точки за връщане на брейка. Още едно дълго разиграване по-късно и вече Рууд бе принуден да сбърка форхенд и да допринесе за възстановяването на статуквото - 1:1.
 
 
Норвежецът не падаше духом и не позволяваше спадове в представянето си, които да продължават повече от 2-3 минути. За негово щастие Григор изпусна ракетата си при изпълнение на втори сервис и не само направи двойна грешка, но и доведе до брйек-бол, който беше реализиран за 1:2. Страхотните изпълнения не стихваха, като сякаш зрителите можаха да имат забележки единствено към прецизността на първите сервиси на двамата, защото останалите компоненти бяха на ниво "финал" от "Големия шлем". Рууд най-после показа психологическо пропукване и с двойна грешка допусна брейк, който беше четвърти пореден в сета - 2:2.
 
 
Гришо първи наруши тенденцията сервиращите да изпитват трудности с началния удар и успя да се добере чрез атлетично воле до ключов аванс от 3:2. Перипетиите при подаването на норвежеца също поутихнаха за момент и той изравни на 3:3, макар Димитров отново да предложи някои изумителни отигравания като минаващ бекхенд по диагонала в движение. За съжаление, българинът не можа да издържи на напрежението и натоварването в следващите минутки, допускайки сравнително "евтин" пробив в доста неприятен момент за 3:4.
 
Рууд записа сервис-гейм на нула - нещо, което отдавна не му се беше случвало, но пък се осъществи в доста подходящ сегмент от двубоя, за да направи резултата 3:5. Григор отвърна също с убедително подаване без загубена точка, но вече съперникът му имаше възможност да сервира за победата - 4:5. За съжаление, норвежецът издържа теста и напрежението и си заслужи победата след 2 часа и 30 минути игра.
Анди Мъри пропуска турнирите в Монте Карло и Мюнхен

Вижте подробности

В Сърбия щастливи от победата на Гришо

Нашият тенисист помогна на Ноле в битката за върха

Гришо почива по-малко от 24 часа преди мача със Зверев

Българинът излиза за 1/2-финала си не по-рано от 1 часа след полунощ днес

Алкарас: Григор ме накара да изглеждам като дете

Испанецът не е знаел как да отвърне на играта на Гришо

Зверев очаква Гришо или Алкарас на 1/2-финалите в Маями

Германецът ще бъде следващ опонент на един от двамата

Пратиха Алкарас - Димитров във вечерната сесия

Срещата между най-добрия ни тенисист и световния номер 2 ще започне не по-рано от 1 часа след полунощ

Медведев стигна 1/2-финалите в Маями, ще отмъщава на Синер

Финалистите от Аустрелиън Оупън се изправят един срещу друг отново

Синер прегази и Мачаш, за да стигне 1/2-финалите в Маями (ВИДЕО)

Шампионът от Аустрелиън Оупън даде само шест геймана съперника

Бекер коментира раздялата на Джокович и Иванишевич

Немската легенда също беше треньор на Ноле

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки