UFC Зала на славата: Колко добър беше Жорж Сен-Пиер

UFC 267 наближава...

UFC Зала на славата: Колко добър беше Жорж Сен-Пиер

UFC 267 наближава.

Събитието включва мaч за титлата между Блохович и Тейшейра, както и пълна карта с интересни сблъсъци.

В края на миналия месец пък се проведе още едно събитие номер от популярната верига.

Освен куп интригуващи мaчове, в него имаше и още нещо интересно – прием на нов клас в „Залата на славата“.

Интернешънъл Файт Уийк не бе организирани през 2020-та, а причините са очевидни. Заради това, церемонията по прием на клас 2020 в залата на славата бе забавена с почти една година. Тазгодишните златни момчета са бившия шампион в тежка категория Кевин Рандълман, вицепрезидентът на UFC по регулаторните въпроси Марк Ратнер, легендарният мaч между Джо Джонс и Александър Густавсон, както и бойната гордост на Канада – Жорж „Ръш“ Сен-Пиер.

Доминантната кариера на Сен-Пиер

Жорж Сен-Пиер, също познат под абревиатурата GSP, имаше изумителна 15-годишна кариера, чийто връх бе спечелването на шампионските колани в лека и средна категория. Походът му му отреди статистика от 26 победи при само две загуби и впечатляващата серия от 13 поредни успеха. Той бе невероятно комплексен играч, който печелеше мaчове, както на земя, така и от стойка. 



Статистиките показват, че „Ръш“ е номер едно по тейк дауни, като в същото време нанася и най-голям брой удари от всички бойци в историята на UFC до месец март 2020-та година. За съжаление, Макс Холоуей успя да го изпревари в класацията по удари преди няколко седмици.

Според мнозина бойци, GSP е абсолютния връх в спорта ММА и участва във всеки дебат за определянето на „най-великия за всички времена“. За съжаление на Жорж, един уникален състезател наскоро направи перфектната серия от 29 на 0 и вероятно го надмина като най-успешния състезател в спорта. Разбира се, става дума за Хабиб Нурмагомедов. Двете загуби на Сен-Пиер дойдоха срещу Мат Сера през 2007-ма (една от най-изненадващите в историята) и Мат Хюз. „Ръш“ взе реванш и в двата случай, при това – побеждавайки съперниците без да изтече пълното времетраене на мaчовете. 

Кое го правеше толкова добър? 

Както може да разберете от гореспоменатите статистики, Сен-Пиер успяваше да миксира перфектния стил между страйкинг и граплинг. Класата в двете фази му помагаше да играе срещу слабостите на своя съперник. Жорж постига средно по 3.78 удара на минута, като в същото време допуска едва по 1.40. Още повече,  той успява да избегне цели 72% от опитите за удар на опонента.

Сен-Пиер допусна повече удари, отколкото той е направил, само веднъж през великата си кариера. Това се случи при изненадващото поражение от Сера, когато бе нокаутиран след цели 20 крошета в първия рунд. Жорж пък уцели своя противник едва шест пъти. 

Към невероятната си статистика от стойка, „Ръш“ добави и по 4.16 тейк дауна на всеки 15 минути, успявайки в 73.8 % от опитите си да събори съперника. По този показател, той заема 4-тата позиция в цялата история на ММА срещите. 

GSP бе доста известен с уменията си в борбата през цялата си кариера. Тежките му удари от стойка се проявиха във втория му мaч срещу Джош Кошчек, когато ранно кроше прати Кошчек в космоса. Следващата епична пoбедa настъпи чак при срещата му срещу Майкъл Биспинк. Тогава Жорж успя да прати в нокдаун съперника си в битката за шампион в средна категория. В крайна сметка, онзи мaч завърши с предаване, но основната работа свършиха железните крошета на нашия герой. 

Вероятно обаче, най-отчетливите му качества бяха отдадеността към спорта и непрестанния глад за подобряване. Точно това го направи толкова интересен за гледане. Обобщено казано, радваме се, че успяхме да видим подобен боец. Той определено е на нивото на Тайсън Фюри, Тайсън, Нурмагомедов и всички останали звезди на бойните спортове. Ако има MMA състезател, който заслужава напълно да бъде част от „Залата на славата“, това, със сигурност, е Жорж Сен-Пиер. 

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

Европейската федерация по бокс засне филм за Стойка Кръстева

Вижте подробности

Усик не може да се справи с мен, убеден е Тайсън Фюри

Британецът с поредно интересно изказване

Серафим Тодоров: Флойд Мейуедър трябва да ми се отблагодари

Вижте подробности

Международната боксова асоциация с нови проблеми

Асоциацията на летните олимпийски международни федерации я изключи

Националът Сами Халил загуби на Европейското по бокс за младежи и девойки

Вижте подробности

Националният ни отбор по ММА се върна от Белград с 18 медала

Състезателите ни с много добро представяне на Европейското първенство в Сърбия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки