UFC Зала на славата: Колко добър беше Жорж Сен-Пиер

UFC 267 наближава...

UFC Зала на славата: Колко добър беше Жорж Сен-Пиер

UFC 267 наближава.

Събитието включва мaч за титлата между Блохович и Тейшейра, както и пълна карта с интересни сблъсъци.

В края на миналия месец пък се проведе още едно събитие номер от популярната верига.

Освен куп интригуващи мaчове, в него имаше и още нещо интересно – прием на нов клас в „Залата на славата“.

Интернешънъл Файт Уийк не бе организирани през 2020-та, а причините са очевидни. Заради това, церемонията по прием на клас 2020 в залата на славата бе забавена с почти една година. Тазгодишните златни момчета са бившия шампион в тежка категория Кевин Рандълман, вицепрезидентът на UFC по регулаторните въпроси Марк Ратнер, легендарният мaч между Джо Джонс и Александър Густавсон, както и бойната гордост на Канада – Жорж „Ръш“ Сен-Пиер.

Доминантната кариера на Сен-Пиер

Жорж Сен-Пиер, също познат под абревиатурата GSP, имаше изумителна 15-годишна кариера, чийто връх бе спечелването на шампионските колани в лека и средна категория. Походът му му отреди статистика от 26 победи при само две загуби и впечатляващата серия от 13 поредни успеха. Той бе невероятно комплексен играч, който печелеше мaчове, както на земя, така и от стойка. 



Статистиките показват, че „Ръш“ е номер едно по тейк дауни, като в същото време нанася и най-голям брой удари от всички бойци в историята на UFC до месец март 2020-та година. За съжаление, Макс Холоуей успя да го изпревари в класацията по удари преди няколко седмици.

Според мнозина бойци, GSP е абсолютния връх в спорта ММА и участва във всеки дебат за определянето на „най-великия за всички времена“. За съжаление на Жорж, един уникален състезател наскоро направи перфектната серия от 29 на 0 и вероятно го надмина като най-успешния състезател в спорта. Разбира се, става дума за Хабиб Нурмагомедов. Двете загуби на Сен-Пиер дойдоха срещу Мат Сера през 2007-ма (една от най-изненадващите в историята) и Мат Хюз. „Ръш“ взе реванш и в двата случай, при това – побеждавайки съперниците без да изтече пълното времетраене на мaчовете. 

Кое го правеше толкова добър? 

Както може да разберете от гореспоменатите статистики, Сен-Пиер успяваше да миксира перфектния стил между страйкинг и граплинг. Класата в двете фази му помагаше да играе срещу слабостите на своя съперник. Жорж постига средно по 3.78 удара на минута, като в същото време допуска едва по 1.40. Още повече,  той успява да избегне цели 72% от опитите за удар на опонента.

Сен-Пиер допусна повече удари, отколкото той е направил, само веднъж през великата си кариера. Това се случи при изненадващото поражение от Сера, когато бе нокаутиран след цели 20 крошета в първия рунд. Жорж пък уцели своя противник едва шест пъти. 

Към невероятната си статистика от стойка, „Ръш“ добави и по 4.16 тейк дауна на всеки 15 минути, успявайки в 73.8 % от опитите си да събори съперника. По този показател, той заема 4-тата позиция в цялата история на ММА срещите. 

GSP бе доста известен с уменията си в борбата през цялата си кариера. Тежките му удари от стойка се проявиха във втория му мaч срещу Джош Кошчек, когато ранно кроше прати Кошчек в космоса. Следващата епична пoбедa настъпи чак при срещата му срещу Майкъл Биспинк. Тогава Жорж успя да прати в нокдаун съперника си в битката за шампион в средна категория. В крайна сметка, онзи мaч завърши с предаване, но основната работа свършиха железните крошета на нашия герой. 

Вероятно обаче, най-отчетливите му качества бяха отдадеността към спорта и непрестанния глад за подобряване. Точно това го направи толкова интересен за гледане. Обобщено казано, радваме се, че успяхме да видим подобен боец. Той определено е на нивото на Тайсън Фюри, Тайсън, Нурмагомедов и всички останали звезди на бойните спортове. Ако има MMA състезател, който заслужава напълно да бъде част от „Залата на славата“, това, със сигурност, е Жорж Сен-Пиер. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки