Петър Величков: Държат малките клубове бедни, правят отстъпки и им го напомнят преди Конгрес

Вижте интервю с члена на Изпълкома на БФС

Петър Величков: Държат малките клубове бедни, правят отстъпки и им го напомнят преди Конгрес

Бизнесменът Петър Величков, който е член на Изпълкома на БФС и част от щаба на кандидат-президента на футболния ни съюз - Димитър Бербатов, даде обширно интервю за Топспорт.

В него говори по всички актуални теми преди Конгреса на 12 октомври. Предлагаме Ви втората част от разговора ни с него.

От УЕФА идват доста пари, по различни програми. Примерно, около 4 милиона за дамски футбол. Смятате ли, че в дамския футбол е инвестирана такава сума?
- Нямам никаква представа. Дали са 400 000, 4 милиона или 40 милиона парите за дамски футбол. Поради една елементарна причина - никога в Изпълкома информация за тези програми не е влизала. Да се знае колко е цялото, колко са 100% от тези програми, които могат да влязат в българския футбол. За да може след това Изпълкомът да търси някакво изпълнение. Ако си имал 20 милиона за годината, примерно, които можеш да вкараш по тези програми, колко от тях си успял да привлечеш наистина. Никога тази информация не е постъпвала в Изпълкома на футболния съюз. Като цяло получихме някакви репорти от УЕФА, които показваха цялостното изпълнение по няколко програми на всички федерации, членове на УЕФА.

Къде беше България там?
- Преди 6-7 месеца стоеше с 15% усвояемост от всичко, което можеше де усвоят. При положение, че държави като Словакия, Румъния, Молдова и Гибралтар бяха със 100% усвояемост. Тоест, те си взимат парите, които им дават хората. И правят нещо за футбола си. България тогава стоеше с 15% по програмите, по които получихме отчети. За да се построи футболната база са усвоени три програми "Хеттрик", за да може да се съберат тези пари. Хубаво, но вече казахме - трябваше ли всички пари да се набутват там или трябваше част от тях да стигнат до аматьорските клубове и до юношеските? Умишлено тези пари не достигат до футболните клубове. Защото, достигайки до тях, футболните клубове стават все по-независими, започват да отговарят на изискванията и отстъпките, които трябва да им бъдат правени, стават все по-малко. Когато един клуб е наистина независим, защото отговаря на всички изисквания, на този клуб не можеш преди Конгреса да му кажеш "Нали помниш какво направихме за вас? Сега внимавайте!", и така нататък. На клубовете вече им дотегна от всичко, все им е едно. Разбират, че трябва да има промяна и нещата не могат да продължават така. Надявам се да проявят смелост и мъжество. По време на гласуването да изразят тази воля, която показаха пред нас.

Защо решихте да бъдете част от екипа именно на Бербатов и какви са шансовете на другите кандидати, освен Димитър и Борислав Михайлов?
- За мен разковничето е следното - някоя сериозна футболна личност трябваше да застане начело на клубовете, които са недоволни от това ръководство на БФС. Начело на процеса имам предвид. Някой трябваше да започне този процес. Бербатов имаше смелостта да го направи. Бербатов живее в България и става свидетел на всичките тези неща. Като футболен човек, не може просто да стои безучастно. Това отношение на футболните клубове към сегашното ръководство трябваше да бъде организирано. Всичко се случи около Бербатов. Упрекват го, че нямал управленски опит. Колегата Наско Фурнаджиев каза, че нямал един ден трудов стаж. Той знае ли дали е така? Проверил ли е? Защото Бербатов го каза много ясно. Той 13 години управлява една организация. Едно голямо предимство на Бербатов - не отива и не казва "Аз знам всичко!", а казва "Аз знам дотолкова, доколкото ми е необходимо, за да мога да застана начело на един екип от професионалисти, които всъщност знаят онова, което е необходимо". Като екип, ние можем да осъществим промените, които се очакват. Те биха довели до по-добро за българския футбол.

Ясно, уставът е такъв, но все пак, как гледате на схемата за гласуване, според която гласът на ЦСКА или Левски е един, колкото и на отборите от най-ниското ниво във футбола ни?
- Този устав е усукван и въртян през тези 16 години многократно. Уставът е такъв, защото няма как иначе малките клубове да решават съдбата на ръководството на футболния съюз. Вече казахме колко лесно се манипулират малките клубове. Държат ги умишлено бедни, правят им се определени отстъпки и после им се напомня за тези отстъпки, когато дойде време за гласуване. Не е случайно, че се е получило така. Това може да бъде променено, ако всички клубове в България, членове на БФС го решат на Конгрес.

Кои са основните два-три проблема на българския футбол, които първо ще решите, ако спечелите изборите?
- Трябва да разделим нещата на две - генерално важните неща, които трябва да се случат във футбола ни и тези, които е важно да се случат възможно в най-кратки срокове. Опорните точки, върху които ще тръгнем да работим, са ясни. Но краткосрочно, онова, което трябва да стане, тази организация, тази администрация живее в 90-те години на миналия век. Трябва да бъде модернизирана организацията, да се направи сериозно реструктуриране в нея. И най-важното, имиджът на тази организация трябва да бъде сменен. Имиджът няма да дойде с новите лица, които и да са те. Той ще дойде, ако всички процеси в тази организация бъдат описани и започнат стриктно да се спазват. За да бъдат сведени до минимум всякакви възможности за субективизъм, да бъде изкоренена корупцията и всякакви корупционни практики да бъдат невъзможни, прилагайки тези процеси. Едва тогава може да се каже, че тази организация е нова, работи по нов начин и ще се превърне в желан пратньор. Едва тогава ще могат да бъдат привлечени останалите участници, които имат място в стратегията за развитието на българския футбол. За 16 години това ръководство не намери начин да направи стратегия за развитието на футбола и това е основна задача на всяко ново ръководство. Да бъде направена стратегия с един 10-годишен хоризонт, която стратегия да ангажира в себе си държавата, УЕФА, местната власт и ръководството на футболния съюз. Но за такава стратегия моторът трябва да бъде БФС. Ние докъде стигнахме? Не само, че не сядаме заедно с държавата, с УЕФА и с местната власт, за да направим стратегия, ами държавата идва и ти казва "Ние с това ръководство няма да работим", натъквайки се на определени корупционни схеми, по които държавни пари са били харчени във футбола. Местната власт помага, без нея в момента 2/3 от аматьорските клубове приключват, загиват! Само че има кметове, които отиват вече и казват "Повече няма да развиваме футбола, докато нещата в българския футбол не се оправят. Ще развиваме волейбол, баскетбол". И така те също се оттеглят. И ще продължават да се оттеглят, ако остане това ръководство. Това са неотложните неща.

Какъв период е нужен за осъществяването им?
- По мое виждане, една година. За да може тази организация да бъде изправена на крака и да придобие нов вид. Едва тогава държава и УЕФА ще чуят за нас. Тогава ще отидем да почукаме на вратата, тогава ще ги помолим, ще ги поканим, да дойдат и заедно с нас да участват в създаването на тази стратегия. Въпросът е всеки да вземе своето място в осъществяването й. Съответно и да поеме своите отговорности. Да, държавата е бедна, но не е толкова бедна и може да отделя пари за масов спорт, за футбол. Имаме държава, на която начело стояха министър на спорта и министър-председател, които бяха изключително благоразположени към футбола. И дори с такава държава това ръководство на БФС не можа да седне и да направи нищо. Не може Боби Михайлов да обяснява, че в Румъния били построили три стадиона, ама те били три пъти по-голяма държава от нас. Аз съм работил пет години в Румъния и съм живял там. Прекрасно знам за какво става въпрос, как текат там процесите. Ами, като си три пъти по-малък, което е вярно, не строй три стадиона, а един. Къде е този един стадион? Защо не се построи? Защото моторът за всичко това трябва да бъде БФС. БФС няма възможност по никакви програми да докара накуп едни 100 милиона, за да се построи нов стадион. Това нещо трябва да го направи държавата. Само че моторът това да се случи трябва да бъде БФС. А държавата какво казва - че с това ръководство няма да работи.

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

Треньорът на „соколите“ ги похвали след успеха

„Поздравявам момчетата, тъй като изпълниха задачите”, заяви Росен Кирилов

Изненада: Монтана се раздели с треньора

Николай Митов напусна „Огоста“

Треньорът на Струмска слава за съдийството срещу Спартак (Вн): Пълно безумие!

„Вината е в нас, защото не сме подготвени физически да играем 10 срещу 14“

Спартак (Варна) с активно участие в кампанията „Аз Вярвам и Помагам“

"Сърце, усилие и екипен дух!"

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки