Почина легендарен вратар на Беласица и Миньор Пк

Погребението на Атанас Чолаков ще бъде в понеделник в Перник

Почина легендарен вратар на Беласица и Миньор Пк

 Легендарният вратар на Беласица и Миньор Перник Атанас Чолаков почина на 75-годишна възраст. Той е роден на 13.01.1946 година в Петрич.

 
Първите стъпки в спорта прави като дете в училище "Н.Й.Вапцаров" при учителя Димитър Сенгелиев. От всички видове спорт неговият учител го насочва към футбола. В ДЮШ на Беласица негов първи треньор е Иван Велев-Филджана. При мъжете още на 14 годишна възраст го вземат тогавашните треньори Борис Лачев и Георги Гутов. От есента на 1968 година е в отбора на Миньор Перник, тогава участник в А група, където престоява до 1976 година. След това преминава в отбора на Металург Перник, където престоява до 1979 година. Веднага след това се отказва от активна състезтелна дейност и започва като треньор в частен футболен клуб в Перник. От 1989 до 1994 година е треньор на вратарите на Миньор Перник. За втори път отново преминава на треньорска работа в частния клуб в Перник  заедно с известния български футболист Георги Златков. През 2004 година спира окончателно с футбола  и се пенсионира. Дебют с мъжкия отбор на Беласица през 1964 година прави срещу Динамо Москва – отбор, готвещ се през зимата в Петрич. Срещата завършва 1:1. Втори вратар тогава на Беласица е Любчо Джамбазов. През 1965 година отбива военната си служба в село Брежани, където е заедно с друг петрички футболист – Миленко Славчев-Дери, а треньор на отбора на Брежани  е  Георги Гутов.  Тогава отборът на Миньор Брежани влиза в Б група. От 15 ноември 1967 година е отново в Беласица Петрич, където престоява една година.
 
Най-доволен е от треньорите Иван Велев и Димитър Исаков. На терена се е чувствал най-добре с петричките футболисти Никола Шаламанов, Митко Тодоров-Лит, Христо Бакалов, Костадин Караангелов, Кирил Личев, Иван Калибацев, Миленко Славчев-Дери, Владимир Керемедчиев, Гроздан Сапунаров, Костадин Хаджиев, Костадин и Димитър Пенелови. Участник е в младежкия национален отбор, където селекционер е Кръстьо Чакъров. В Б отбора на България е при треньора Павел Владимиров. Получава покана през 1972 година за А отбора от селекционера Стоян Орманджиев, но ръководството на Миньор Перник я скрива. Това всъщност му остава несбъдната мечта - да бъде участник в А отбора на България.
 
Вестта за кончината на Атанас Чолаков се прие с  тъга от спортната общественост на  Петрич и Перник. Председателят на областния съвет на БФС Перник Валентин Лазаров сподели следното: „Атанас Чолаков е една от легендите на пернишкия футбол. За мен беше чест да бъде мой треньор през 1991-1992 година в Миньор Перник. Той беше прекрасен човек, имаше невероятно чувство за хумор, уважаваше колегите си, ръководители и съграждани и помагаше на всички, с каквото може. Имах щастието по случай 75 годишния му юбилей да му връча почетен плакет от името на ОблС  на БФС и почетна грамота за особени заслуги в развитието на футбола от областния управител д-р Симеон Василев. Погребението на Атанас Чолаков ще бъде в понеделник от 13 часа на гробищния парк в Перник”.
Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

Треньорът на „соколите“ ги похвали след успеха

„Поздравявам момчетата, тъй като изпълниха задачите”, заяви Росен Кирилов

Изненада: Монтана се раздели с треньора

Николай Митов напусна „Огоста“

Треньорът на Струмска слава за съдийството срещу Спартак (Вн): Пълно безумие!

„Вината е в нас, защото не сме подготвени физически да играем 10 срещу 14“

Спартак (Варна) с активно участие в кампанията „Аз Вярвам и Помагам“

"Сърце, усилие и екипен дух!"

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки