Румениге призова за важни промени във футбола

"Имаме нужда от Финансов феърплей, който да бъде спазван строго и постоянно“

Румениге призова за важни промени във футбола

Бившият президент на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге призова да се преразгледат правилата за Финансовия феърплей, като те да са с ясни санкции, за да се спрат нарушенията в европейския футбол.

"Имаме нужда от Финансов феърплей 3.0, който да бъде спазван строго и постоянно и да включва специфична система от наказания", написа Румениге в колонка за германския вестник "Велт".

66-годишният Румениге смята, че управляващият орган на УЕФА има "мамутската задача" да определи спортни и финансови санкции.

"Ако клуб наруши Финансовия феърплей е важно да знае точно какво го очаква - изключване от Шампионската лига", каза той.

Румениге припомни, че "няколко клуба са близо до икономически колапс" и спомена, че италианският топ клуб Ювентус бе способен само да ограничи загубите си благодарение на инжекция от капитал, която е била позволена отново.

Румениге призова да се фиксират заплатите на футболистите и припомни за скорошното предложение за луксозен данък при нарушаването на Финансовия феърлпей, според който всички суми над лимита, трябва да бъдат облагани, няма да бъде достатъчно, тъй като някои клубове имат неограничени средства, благодарение на собствениците си или инвеститорите.

"Наистина ли наказваме клубове като Манчестър Сити или Пари Сен Жермен, където парите са по-скоро относителен въпрос?", попита Румениге.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки