Барселона излъга Везенков и компания в епичен трилър

Двубоят се реши след продължения

Барселона излъга Везенков и компания в епичен трилър

 Отборът на Барселона все още няма намерение да допуска грешна стъпка през настоящия сезон в Евролигата. Баскетболистите на старши треньора Шарунас Ясикевичус се поздравиха с третата си победа за кампанията, след като се оказаха на печелившата страна в превърналия се в епичен сблъсък срещу Александър Везенков и Олимпиакос. Каталунците преодоляха съпротивата на храбрите гърци с крайното 79:78 (10:17, 17:15, 28:15, 12:20, 12:11) след 45 минути зверска битка в зала "Палау Блауграна".

 
 
Везенков отново бе сред най-добрите играчи в състава на Йоргос Барцокас, въпреки че през всичките си 37 минути на паркета бе следван плътно от Никола Миротич и останалите си съперници. Българският национал завърши двубоя с 12 точки, 5 борби, 2 асистенции и 1 отнета топка, като при стрелбата си бе 4/6 за две точки, 1/3 от тройката и 1/2 от наказателната линия. В трети пореден мач 26-годишното крило има най-високия коефициент на полезно действие в своя отбор, като този път той е 14.
 
Така Барселона се присъединява към компанията на Олимпия (Милано) и АСВЕЛ (Вильорбан) като единствените отбори с три победи от първите си три мача. "Лос кулес" заемат челната позиция в подреждането на Евролигата заради по-доброто си точково съотношение от италианците и французите. Олимпиакос продължава да следва лидерите и застава на четвъртото място с баланс от 2-1 след изиграването на първите три кръга от надпреварата.
 
 
Двубоят започна с много грешни отигравания и пропуснати стрелби от двата лагера, като след пет минути игра резултатът сочеше 4:6 в полза на Олимпиакос. Постепенно грандът от Пирея намери правилния ритъм в играта си и първи се отскубна на по-сериозна разлика след кошове на Тайлър Дорси и Костас Слукас за 6:13. Добрата игра на възпитаниците на Йоргос Барцокас в дефанзивен план ограничи каталунците до само 10 отбелязани точки в първата четвърт, която приключи при 10:17 за "червено-белите".
 
В началото на вторите десет минути Барселона получи нужната доза увереност чрез крилото Брандън Дейвис, който намали разликата между двата отбора на само две точки при 18:20. Гостите от Гърция обаче нанесоха нов удар и след тройка на Александър Везенков излязоха напред със седем точки при 25:32, а секунди по-късно Николас Лапровитола наниза два наказателни изстрела, за да оформи резултат 27:32 след края на първото полувреме.
 
 
Олимпиакос показа стабилизиране в откриващите минути от четвъртата част и на бърза ръка свали дефицита си на само две точки след късметлийска тройка от краче на Янулиос Ларенцакис и още два коша на Везенков и Хасан Мартин за 58:56. След това Ларенцакис отново показа точния си мерник отдалеч и върна равенството в резултата при 61:61, завършвайки фантастична акция на своя тим. Олимпиакос дори успя да поведе в резултата чрез кош на бърза атака на Везенков за 65:67, но два точни изстрела от наказателната линия на Кайл Курич оформиха крайното 67:67 след 40 минути игра, предизвиквайки продължение. Костас Слукас и Кори Хигинс се отчетоха с пропуски в последните две атаки на двата тима.
 
През първите 20 минути от мача домакините пропуснаха всичките си 12 изстрела от далечно разстояние, но в началото на третата се отпушиха и нанизаха две поредни тройки по пътя към опустошителна серия от 14:2, чрез която Барса излезе напред в резултата при 41:34. Устремът на домакините бе спрян от кош на Везенков, но "лос кулес" не се впечатлиха и си извоюваха аванс от осем точки преди началото на последната четвърт при 55:47.
 
 
Допълнителните пет минути стартираха с честа смяна на водачеството, преди да започне шоуто на Никола Миротич. Бившият играч на Чикаго Булс първо наниза много трудна стрелба за 73:70, а след това се възползва от нарушение на Ларенцакис, за да донесе още две точки в актива на каталунците при 75:70. МакКисик и Слукас също се разписаха по два пъти от наказателната линия, преди Миротич да стори същото за 77:74. Следващите четири точки в мача отново дойдоха от тази зона, но всички те бяха в полза на Олимпиакос, след като Тайлър Дорси изведе своя тим напред при 77:78 и оставащи само 22 секунди на часовника. 
 
В последната атака на Барселона Кори Хигинс не успя при стрелбата си от средно разстояние заради добра защита на Везенков, но Пиер Ориола грабна борбата в нападение и си издейства нарушение от Мустафа Фал, като не трепна и при двата си опита от наказателната линия, за да достави точка аванс на испанците - 79:78. Последната стрелба в мача бе взета от Костас Слукас, който обаче пропусна и така каталунците триумфираха с третата си поредна победа за сезона.
 
 
Голямата звезда на Барселона Никола Миротич имаше основна роля за успеха на своя тим, след като вкара редица ключови кошове във финалните моменти от мача. Черногорецът с испански паспорт приключи двубоя като най-резултатен с 22 точки и 6 борби. Кори Хигинс добави още 11 точки за победителите, а Брандън Дейвис остана с 10. Гардът Ник Калатес записа изключително интересна статистика - 9 точки, 13 борби и 7 асистенции, като се превърна в най-добрия борец в мача.
 
Освен 12-те точки на Везенков, Костас Слукас наниза 14 точки за Олимпиакос. Тайлър Дорси също отбеляза 12, Мустафа Фал остана близо до "дабъл-дабъл" с 11 точки и 8 борби, а Шакийл МакКисик се включи от пейката с 10 точки и 5 борби.
Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки