Силните страни на Ливърпул съвпадат със слабите на Юнайтед

Английската класика обещава зрелище на „Олд Трафорд“

Силните страни на Ливърпул съвпадат със слабите на Юнайтед

Преди точно 10 години - на 23 октомври 2011-а, Манчестър Сити дойде на "Олд Трафорд" и спечели с 6:1.

По време на почивката на мача с Аталанта от Шампионската лига в сряда, когато Юнайтед губеше с 0:2, беше лесно да се замислим как точно ще бъде отбелязана тази годишнина.

Предстоеше дерби с Ливърпул, който е в гореща форма през този сезон...

След сблъсъка с бергамаските обаче усещането беше различно. Дефицитът от два гола беше трансформиран във вълнуваща победа с 3:2. От неумел до вдъхновен, от безразсъден до безстрашен. Двете страни на съвременния пъзел, който представлява Манчестър Юнайтед. Но днес червените дяволи със сигурност ще започнат срещата като аутсайдери. Рядко сме казвали това през годините, независимо от самоличността на опонента. 20-кратните шампиони на Англия изглеждат като куц кон, но с адски ритник. В 7 домакинства този сезон тимът е отбелязал 15 гола.

"Качеството, което имат в нападение, е направо нелепо. Никога не мислим повече за атаката, отколкото за защитата. За да можеш да триумфираш на "Олд Трафорд", трябва да се отбраняваш на възможно най-високото си ниво. Важно е да бъдеш смел, защото всяка топка, която губиш срещу Юнайтед, е огромен червен флаг заради скоростта, с която разполагат", отсече Юрген Клоп.

Ливърпул е сравнително постоянен през този сезон. Като цяло знаем какво ще получим от тях. Така че Юнайтед представлява фона на играта. Могат ли червените дяволи да оцелеят в първия си сблъсък през този сезон срещу наистина голям отбор? А ако не могат, каква надежда имат те през следващите седмици, когато срещат Тотнъм. Сити, Челси и Арсенал?

Има огромни дупки в отбора на Солскяер. В лицето на Роналдо, Грийнууд и Бруно Фернандеш, който е под въпрос, те имат значими играчи. Но е голямо искане да очакваме от тях да се държат здраво всяка седмица. Срещу Аталанта успяха. Но срещу Лестър в миналия кръг от лигата не можаха и загубиха с 2:4.

Оле знае всичко това и вероятно това е причината да е толкова почтителен, когато говори за големите съперници: "Ливърпул е един от отборите, които се опитваме да догоним. През миналата кампания бяхме преди тях заради лошия им късмет с контузии. Трябва да се подобрим, за да стигнем нивото им. Те са един от най-добрите отбори в Европа".

Като бивш играч на Юнайтед Солскяер получава по-голяма свобода на действие, но е трудно да се оспори предположението, че началото на зимата ще бъде огромен период за норвежеца. Докато държи отбора в Топ 4, той ще бъде достатъчно сигурен за поста си. Но червените дяволи започнаха кръга на шесто място и по всяка вероятност в понеделник ще са по-надолу в класирането.

Ливърпул също има уязвимости. Но постоянството е ключов компонент за всеки отбор. Когато отсъства, както при Юнайтед, времената често могат да изглеждат по-мрачни. Но когато е налице, сплотената група играчи може да се почувства като неудържима армия. А мърсисайдци са именно на тази писта далеч от "Анфийлд".

Отборът на Юрген Клоп е в серия от 8 поредни гостувания, в които е отбелязал 3 или повече гола. Това започна през май, а кога беше последният път, когато Ливърпул не вкара при визита? Първият им мач за 2021-ва - загуба с 0:1 от Саутхемптън. Оттогава изминаха 21 двубоя далеч от дома. В този период те вкараха 4 на "Олд Трафорд" през май - първата им победа в Театъра на мечтите при Клоп и от седем години насам.

Така че има какво да стряска лишения от самочувствие отбор на Юнайтед, който влиза в този мач с 2 загуби и 1 равенство в последните си 3 срещи във Висшата лига. Ливърпул е тимът във форма в Европа. Въпреки че не са перфектни, мърсисайдци нямат загуба през кампанията във всички турнири, а освен това в първенството са отбелязали 22 гола - с 6 повече от другите. Формата на Салах, който е определян от мнозина като най-добрия на планетата, ще бъде голямо безпокойство за пропускливата защита на Юнайтед. Краля на Египет се е разписал в 9 поредни мача на отбора си и някак си е трудно да си помислим, че тази серия ще спре на "Олд Трафорд" срещу такава отбрана. Садио Мане преоткри формата си, а Роберто Фирмино също набира скорост.

На хартия силните страни в атаката на Ливърпул съвпадат със слабостите на Юнайтед в отбрана. Червените дяволи нямат суха мрежа от август - серия от 9 поредни срещи във всички турнири. Така че има ли позитиви въобще за домакините? Е, рекордът на Клоп на "Олд Трафорд" е леко лош - 1 успех от 7 визити.

Едно евентуално поражение днес би вдигнало сериозно температурите в Юнайтед, особено с предстоящи мачове срещу Тотнъм, Сити и Челси. Ето защо Оле се нуждае от добро представяне и положителен резултат. Но как въобще това се постига срещу намиращия се в гореща форма Ливърпул?

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки