Днешното Ел Класико е прозорец към бъдещето

Барса и Реал в битка за увереност, че предстоят по-добри дни

Днешното Ел Класико е прозорец към бъдещето

Играчите на Барселона се срещнаха на вечеря в каталунски ресторант късно в сряда вечерта, за да отпразнуват новия договор на Ансу Фати и да сплотят колектива преди днешното Ел Класико срещу Реал Мадрид.

Младокът Фати, който се ангажира за още 6 години с клуба, има особено значение за каталунците.

Въпреки всички проблеми, с които се сблъскват лос кулес, един от най-вълнуващите таланти в света обвърза бъдещето си, пораждайки надежди, че може да бъде лидер на новото поколение в продължение на много години напред.

И незабавно настроението в лагера на блаугранас се повиши преди визитата на Реал Мадрид на "Ноу Камп".

Това ще бъде шанс за Барса да си върне загубените позиции в Ла Лига и да завърши една окуражаваща седмица, в която беше победен и Динамо Киев в Шампионска лига по най-добрия начин.

Две преплитащи се нишки - навигирането в настоящето и подхранването на бъдещето, се чувстват като определящата черта на това Ел Класико. Това е среща на два исторически клуба, които се опитват да планират, поправят и възстановят, като едновременно размахват ръце, за да държат главите си над водата.

Миналото лято в същия ресторант президентът на Барселона Жоан Лапорта се срещна с Роналд Куман, за да обсъдят предстоящия сезон. Босът на каталунците каза на треньора, че са му нужни 2 седмици, за да оцени позицията му, което предполагаше, че ще му търси заместник.

Но никой не бе намерен или убеден и следователно този нещастен брак продължи.

Срещу нидерландеца днес ще бъде Карло Анчелоти, чието назначение през лятото беше изненада. Предшественикът на италианеца - Зинедин Зидан, беше яростно лоялен към успешното по-старо поколение играчи на Реал Мадрид. Очакваше се кралете да поискат треньор с по-голяма визия, който е готов да улесни процеса на подмяна.

Вместо това президентът на Белия балет Флорентино Перес се обърна към Анчелоти, който бе начело на клуба между 2013-а и 2015-а. Но всичко това не означава, че Татко Карло и Куман не са прегърнали младостта. Нидерландецът заслужава похвали за популяризирането на някои от играчите, от които Барселона най-много се вълнува сега - Педри, Гави, Нико Гонсалес, Араухо и Сержиньо Дест.

Анчелоти пък се довери на Мигел Гутиерес като ляв бек и Едуардо Камавинга в халфовата линия. 21-годишният Винисиус направи своя дебют в Реал Мадрид през 2018-а, но под ръководството на италианеца се намира в най-добрата си форма в своята кариера.

Гави може би нямаше да получи своя шанс, ако каталунците бяха подписали с Вайналдум, който обаче избра ПСЖ. Вратите на Мигел Гутиерес към стартовия състав на Реал пък бяха отворени след контузията на Ферлан Менди.

Остава обаче и старата гвардия. Не случайно Жерар Пике на 34 все още е най-важният защитник на Барса, а Лука Модрич на 36 все още е най-добрият плеймейкър в халфовата линия на кралете.

И днес на терена ще видим два отбора, съставени от различни поколения. 17-годишният Гави може да играе заедно с 33-годишния Серхио Бускетс. А 20-годишният Родриго ще подкрепя 33-годишния Карим Бензема.

След като Лионел Меси и Кристиано Роналдо си тръгнаха, Ла Лига се опитва да впрегне имиджа на испанския футбол като нова фабрика за таланти и това Ел Класико е прозорец в бъдещето. В първия отбор на Барса има 11 играчи на Ла Масия, а в този на Реал – 6 от „Фабриката“.

Този, който спечели битката, за няколко дни ще придобие увереност и може би ще прати опонента си в период на криза и съмнение.

Но под общата картина и тази битка за точки, позиции и сила се крие по-дълбок дуел - това ще е борба за релевантност и увереност, че предстоят по-добри дни.

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки