КЛАСА: Ливърпул пречупи Атлетико за минути и е на осминафинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мърсисайдци с 4 от 4 в Шампионска лига след 2:0 над 10 от Мадрид, Фирмино се контузи

КЛАСА: Ливърпул пречупи Атлетико за минути и е на осминафинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул се класира предсрочно за осминафиналите на Шампионската лига.

Това стана факт след домакинска победа с 2:0 над Атлетико (Мадрид) в мач от 4-ия кръг на група В.

След него момчетата на Юрген Клоп продължават напред, тъй като имат пълен актив от 12 точки, докато вторият Порто е с 5, а до края остават да се изиграят по две срещи.

Атлетико (Мадрид) остана с 4 в своя актив, след като игра почти час с човек по-малко. Още в 36-ата минута Фелипе беше изгонен, но мърсисайдци вече бяха вкарали 2 бързи попадения преди това, дело на Диого Жота (13) и на Садио Мане (21).

Последният бе заменен на почивката, след която двата тима вкараха по веднъж, но головете бяха отменени заради засади. Влезлият от пейката Роберто Фирмино пък се контузи и напусна терена след едва 30-ина минути игра.



Наставникът на гостите Диего Симеоне имаше куп кадрови проблеми за срещата, тъй като от сметките му отпаднаха Антоан Гризман, Стефан Савич, Маркос Йоренте, Жофри Кондогбия и Тома Лемар.

Така като титуляр за Атлетико започна бившият нападател на домакините Луис Суарес, а още в 3-ата минута партньора му в предни позиции Жоао Феликс получи пас в пеналта, но стреля слабо от движение и Алисон улови.

Отговорът на мърсисайдци дойде секунди след това. В петата минута капитанът Джордан Хендерсън намери на фланга Мохамед Салах, който бе спрян с цената на жълт картон от Марио Ермосо.

В 10-ата минута пък Константинос Цимикас трябваше да се намесва решително след центриране, а 3 по-късно Ливърпул поведе.

Тогава страхотно такова в наказателното поле достави Трент Александър-Арнолд, докато защитата на Атлетико остави Диого Жота непокрит и португалецът я наказа, разписвайки се с глава за 1:0.

Попадението в 13-ата минута очевидно провали плана на гостите и не след дълго те получиха още едно такова.

В 21-ата минута Александър-Арнолд се отчете с втората си асистенция в мача, извеждайки Садио Мане, който с едно докосване направи резултата 2:0.

Това сякаш допълнително изнерви футболистите на Атлетико и те останаха с човек по-малко още в 36-ата минута.

Тогава защитникът им Фелипе извърши едно тактическо нарушение в половината на Ливърпул, за да спре контраатака на мърсисайдци.

Бразилецът обаче изрита грубо Мане и получи директен червен картон, а протестите на съотборниците му доведоха само до още 2 официални предупреждения – за капитана Коке и за Луис Суарес.

Последва майсторско отиграване на Салах, завършило с хубав удар, спасен от вратаря, както и два неуспешни опита на Алекс Окслейд-Чембърлейн да се разпише.

Така Ливърпул се оттегли на почивка с аванс от 2 гола и човек повече, което даде възможност на треньора Юрген Клоп да съхрани силите на Садио Мане, заменяйки го с Роберто Фирмино за второто полувреме.

То започна с два поредни ъглови удара за домакините, които обаче не доведоха до съществена опасност. 

В 48-ата минута пък Жота се разписа за втори път в срещата, но голът му бе отменен след намеса на VAR заради засада.

В 52-ата минута пък Салах напредна по флага и се озова сам срещу вратаря, ала Ян Облак първо спаси, а при опита за добавка Фирмино бе изпреварен.

След последвалия корнер пък Жоел Матип трябваше да оформи класиката, ала стреля покрай вратата от непосредствена близост.

Oт същата дистанция впоследствие пропусна и Жота, който не можа да намери топката добре с глава и я удари с рамо. В 56-ата минута Луис Суарес стреля силно от границата на пеналта и след рикошет топката спря в мрежата, но голът на уругваеца също бе отменен заради засада.

Последваха промени в двата състава, както и неточни, но много силни удари първо на Върджил ван Дайк от домакините, а после и на Ектор Ерера от гостите.

В 74-ата минута пък резервата на мърсисайдци Роберто Фирмино получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително.

До края нови попадения не паднаха и Ливърпул победи за втори пореден път Атлетико (Мадрид) в рамките на 2 седмици, за да си гарантира място в директните елиминации на Шампионска лига.

Ливърпул – Атлетико (Мадрид) 2:0
1:0 Диого Жота (13)
2:0 Садио Мане (21)


СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Матип, Цимикас, Окслейд-Чембърлейн, Фабиньо, Хендерсън (к), Салах, Мане, Жота;

Треньор: Юрген Клоп;

АТЛЕТИКО (МАДРИД)
: Облак, Ермосо, Хименес, Фелипе, Караско, Коке (к), Де Паул, Кореа, Трипиър, Жоао Феликс, Луис Суарес;

Треньор: Диего Симеоне.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки