Илиан Илиев: Черно море можеше да има повече точки, трябва да се подобряваме

"С въвеждането на ВАР съдиите станаха по-уверени, а треньорите – по-спокойни"

Илиан Илиев: Черно море можеше да има повече точки, трябва да се подобряваме

След първото завъртане в първенство Черно море заема пето място и уверено върви към постигане на първата си цел през този сезон - класиране сред шестте най-добри отбора.

„Моряците“ имат 21 точки и са само на една от четвъртия и на две от третия и втория, който има три мача по-малко.

В интервю за „Петел“ треньорът на варненския тим Илиан Илиев прави анализ на постигнатото до този момент и разкрива своите очаквания за предстоящата среща със съперник, който е воден от негов бивш съотборник в националния тим.

Г-н Илиев, първенството вече е преполовено. Доволен ли сте от точковия актив на Черно море и футбола, който играхте?
- Откъм актива според показаното от отбора, можехме да имаме повече точки, но затова сме си виновни самите ние, тъй като не можахме да оползотворим преимуществото си в някои мачове и да вкараме голове. Ако го бяхме направили, точките ни щяха да са доста повече. Относно футбола – с изключение на мача с Лудогорец, поддържахме горе-долу добро игрово ниво, но трябва да се подобряваме и да вдигаме нивото и качеството.

В кои мачове отборът игра така, както Вие искате?
- Имаше такива, но не искам да конкретизирам. Не съм доволен само от продукцията ни в Разград, където се опитахме да играем с петима защитници, нещо което не бяхме правили, и след като получихме два гола, не можахме да се върнем в мача.

Наложихте в състава пореден юноша на клуба – Велислав Василев, който стигна и до младежкия национален отбор.
- Вили разбра, че ако полага труд и усилия в тренировките, това ще му се върне на терена. Преди това той и някой от по- младите ни играчи мислеха, че като им кажем да работят спокойно и на всеки ще му дадем шанс, ги послъгваме. Когато Велислав тръгна да тренира както трябва, усетихме, че е в добро състояние и започнахме да разчитаме на него. Преди това при Вили имаше едно залитане - чакаме си шанса, но без да се влагаме на 100%.

Трансферът на Евгений Сердюк като че ли се оказва находка?
- Нека да не се хвалим персонално. Затова вземаме нови играчи – да вдигат нивото и конкуренцията и да побеждаваме. Хубавото при Сердюк е, че бързо се адаптира към нашия стил на игра. Но ние с Петьо го гледахме много време и видяхме, че има качества и може да пасне на стила ни и да е полезен.

Има ли я желаната от Вас вътрешната конкуренция?
- Разполагаме с доста млади футболисти, които са конкуренция и се надявам да доближат нивото на по опитните, за да получават повече шансове. Всичко с времето си. Иначе нямаме толкова голяма дълбочина на състава. Имаме млади и опитни играчи и няколко добри чужденци, макар че направихме една, две грешки в селекцията през лятото.

В първия мач от второто завъртане на шампионата приемате Царско село. За естетите винаги е бил интересен треньорския дуел Илиан Илиев – Любо Пенев.
- Очаква ни труден мач срещу опитен отбор. Аз мисля, че резултатите на Царско село не отразяват показаното от тях на терена и при предния им треньор.

Двубоят ще се играе в неудобно време за футбол. Ще се отрази това върпху посещаемостта?
- Наистина по обедно време и в 12,30 часа няма да я има тази футболна обстановка и настроението на стадиона ще е съвсем друго, за разлика от предния мач с Левски. Призовавам нашите фенове да дойдат и да ни подкрепят, както винаги са го правили, защото играем много важен мач. В тази среща точките също са три, въпреки че заради началния час няма да го има това настроение за игра, все пак не всеки ден се играе в 12 на обяд.

Как искате да играе Черно море в събота?
- Не го казвам от куртоазия към отбора на Царско село, а повтарям, че ще е доста трудно. Искам да имаме подкрепа от трибуните, а футболистите да играят спокойно, с настроение и желание, и да покажат добро ниво.

Доста отбори станаха кандидати за топ 6. Кои ще са Ви най-големите конкуренти?
- Твърде рано е да кажа, тъй като има доста мачове. Виждате, че с две, три победи отбори се приближават до шестицата. Нашата първа цел е да влезем в шестицата. Ако бяхме по-ефективни в завършващата фаза на някои двубои, може би вече нямаше да гледаме преследвачите, но нищо не се е променило. Ние ще продължим да работим, за да се подобряваме и гледаме напред.

За разлика от предни сезони през този сякаш нямате големи забележки към реферите?
- С въвеждането на ВАР съдиите станаха по-уверени, а треньорите – по-спокойни. На нас ни признаха 4-5 гола след намесата на ВАР, след като първо бяха отсъдени засади. В една наша среща обаче съдиите не искаха да погледнат ВАР, но да не се връщаме назад.

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки