Барчовски преди световните квалификации: Вярвам, че шансовете ни са реални

Националният отбор на България по баскетбол за мъже започна подготовка за първите си два мача

Барчовски преди световните квалификации: Вярвам, че шансовете ни са реални

Националният отбор на България по баскетбол за мъже започна подготовка за първите си два мача от световните квалификации за шампионата през 2023 година, които ще се проведе в Индонезия, Япония и Филипините.

България гостува на Литва в Клайпеда на 26 ноември, а три по-късно приема Босна и Херцеговина в "Арена Ботевград". Третият съперник в нашата група "F" Чехия ще срещнем в следващия квалификационен прозорец през февруари 2022 година. За втория етап от квалификациите за Мондиал 2023 ще се класират първите три отбора от групата.

"В момента сме 11 човека и чакаме до два дни другите четирима, за да се съберем всички. На този етап всички са здрави. Само един малък проблем има, който засега ще запазя в тайна. Надявам се да отшуми", коментира за БТА селекционерът на националния ни тим Росен Барчовски преди първата тренировка на състава в Ботевград.

"В моята глава шансовете ни са реални и основната ми задача е да предам това на момчетата", категоричен бе старши треньорът.

"В настроение сме, но в началото на лагерите е така. Да видим след края как ще е. До първия мач можем да свършим основно отборна работа, тактика. Все пак имаме основа от предишния квалификационен цикъл за европейското първенство, плюс лагера, който направихме през лятото в Панагюрище, така че няма да започваме от нулата. Всички момчета са били и преди в отбора, няма някой, който да е съвсем нов. Това е, което можем да направим. То не ни отличава от другите страни. Всички ще сме по 4-5 дни подготовка", заяви още Барчовски.
По повод ситуацията с Александър Везенков, който е ангажиран с клубния си тим Олимпиакос в Евролигата и натурализирания американец Дий Бост, който също не е част от състава в началото на световните квалификации, Росен Барчовски обясни:

"За Александър Везенков няма нищо ново. Няма как да участва. Проблемът не е в него, даже не бих казал, че е и в Олимпиакос. Ако бъде пуснат един състезател, това означава, че те трябва да пуснат всички останали за националните им отбори. Това означава, че и Панатинайкос трябва да направи същото, а понеже не може да се случи, въобще сме забравили за тази опция в тези квалификации. Чак в третия прозорец през юни евентуално и разбира се за европейското първенство."

Старши треньорът добави, че с Дий Бост има предварителна договорка.

"Още в края на евроквалификациите се разбрахме, че няма да участва сега на световните, а за европейското ще бъде на линия", поясни Барчовски.

Той потвърди, че процедурата по натурализацията на друг американец Дейвид Кравиш е в напреднала фаза, но се развива бавно.

"Има специални правила и изисквания, които са тромави и евентуално за февруари парспортът му ще бъде готов", сподели Росен Барчовски.
Колкото до първите два съперника на България - Литва и Босна и Херцеговина, Барчовски коментира:

"Най-трудно е разузнаването за Литва, защото са дали доста разширен състав. Треньорът е нов, имат състезатели, които са в Евролига, но и много, които играят Еврокъп или Шампионска лига на ФИБА. Докато при Босна и треньорът е същият, и съставът е приблизително същият. Ще гледаме поне един техен мач."

"За първата среща ще ни бъде най-трудно. Смятам, че Литва имат преимущество, защото при нас няма треньорска промяна и съставът е горе-долу същият, така че това ще е проблем, с който ще опитаме да се справим. Няма да е лесно", завърши Росен Барчовски.

Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки