loader

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

 Претендентът за титлата в Световния рали шампионат (WRC) Елфин Евънс (Toyota) си осигури аванс от 1.4 секунди спрямо лидерът в генералното класиране Себастиен Ожие (Toyota) в края на първия ден на Рали Монца, финален кръг за сезона.

 
Въпреки че записа две етапни победи срещу трите на французина, уелсецът успя да изгради своя аванс, тъй като бе по-бързи в последните три изпитания за деня, които се проведоха на легендарната „Монца“. В планините преди обяд Ожие очаквано бе недостижим и отвори преднина от 6.5 секунди преди етапите на „Храма на скоростта“. В тях обаче Евънс победи своя съперник, но дори и това няма да му достатъчно за титлата, тъй като, за да има шанс за нея, той има нужда Ожие да е поне четвърти в края на последното рали.
 
Трети в Рали Монца след първите седем от общо шест отсечки се движи Тиери Нювил (Hyundai), който обаче има пасив от цели 21.6 секунди спрямо лидера Евънс. Трети на четири секунди зад белгиеца се движи неговият съотборник Дани Сордо, а топ 5 с пасив от 50.6 спрямо лидера затваря Оливър Солберг също от Hyundai.
 
Утре предстоят нови шест отсечки от Рали Монца, като първите четири от тях отново ще бъдат в планините над Бергамо, а деня отново ще завърши с две изпитания на „Монца“. Общата дължина на етапите ще бъде 108.24 километра.