РАЗКРИТИЕ: „Сините“ дават 5000 евро на Чимбиня (ВИДЕО)

Клауза „български език" за новите или непълна заплата

РАЗКРИТИЕ: „Сините“ дават 5000 евро на Чимбиня (ВИДЕО)

Левски ще се сдобие окончателно с поредния си нов футболист в понеделник. До началото на мача с Ботев Враца с клуба договор трябва да подпише бразилецът Велтон Фелипе Парагуа де Мело - Чимбиня.

24-годишният нападател идва от третодивизионния Ботафого-ПБ. От същия отбор е и защитникът Цунами, който вече може да се смята за сигурно попълнение на „сините“.

Очаква се Велтон да пристигне в София или в неделя, или в понеделник сутринта. Той вече е уговорил личните си условия с клуба, но първо трябва да мине и през обстойни медицински тестове, преди да подпише официално със „сините“. Двете страни са се разбрали и около условията по договора, който ще е дългосрочен.

От „Герена“ разкриха пред „Мач Телеграф“, че предварителната уговорка е заплатата на нападателя да бъде 5000 евро на месец. Той ще дойде в Левски със съдействието на мениджъра и бивш футболист на Славия, Локомотив София и Шумен - Джери Перейра.

Иначе Велтон е роден на 6 август 1997 година. Той е висок 175 см и тежи 70 килограма, а позицията му е на централен нападател. Той обаче не е типичен таран, а играе като лек, раздвижен атакуващ футболист, който се движи много.

Велтон започва професионалната си кариера в Маринга, където записва 4 мача през 2018 година. Оттогава той е обиколил куп тимове, играещи из ниските дивизии на Бразилия. Той минава през бърз наем в Пирачичаба, където също няма много мачове.

След това се завръща в Маринга, за които изиграва 17 двубоя в щатското първенство Паранаензе, а отделно записва 6 срещи за тима в Серия D. По средата на 2020 година Велтон отива в Ботафого-ПБ, където началото не е особено добро - 8 мача и 2 гола. През настоящия шампионат той се превръща в титуляр и основен голмайстор на тима, записвайки 5 попадения в 19 срещи от Серия С.

Нападателят, който в Бразилия наричат Чимбиня, показа, че е в добра форма, след като помогна на тима си да продължи за една от купите в страната.

Той вкара един от головете при 2:2 с Витория, а тимът му спечели с дузпи. Една от тях пък вкара Цунами, допълва изданието, докато „Тема спорт“ посочва, че треньорът на Левски Станимир Стоилов продължава да действа със силна ръка в отбора. Наставникът на сините е дал своите указания на новите играчи и едно от изискванията му е те да научат български език до края на сезона.

Столичани вече си осигуриха услугите на защитниците Ноа Сонко Сундберг и Цунами, както и на нападателя Велтон. В договорите и на бразилците ще има клаузи за горното условие и ако то не бъде изпълнено, ще последва орязване на заплатите.

Стоилов държи да се говори на български език в съблекалнята, като по този начин ще става и по-лесна комуникацията между играчите по време на тренировките и официалните мачове. Наскоро голмайсторът на Левски Билал Бари сподели, че вече разбира и говори български език, което доказва изискванията на Мъри към чуждестранните играчи.

Известно е, че Станимир Стоилов имаше такова условие и при предишния си престой като треньор на „Герена". В силния тим, който написа синята приказка, чужденците бяха с добра класа и допринесоха за успеха на отбора. Показателен пример за научаването на български език е със Седрик Бардон. Французинът бе много интелигентен играч и до ден днешен говори свободно родния ни език.

Треньорът на сините на няколко пъти заяви, че държи футболистите на Левски да служат за пример. Мъри говори не само за поведението на играчите по време на мачовете, но и за държанието и говоренето с противниците, феновете, съдиите и медиите. Това вече ясно си личи от представянето на футболистите в последните двубои на тима.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки