"Синият" талант от Нефтохимик Делян Иванов: Много жалко е, че този славен отбор приключи по този начин!

Младокът има богат опит в чужбина, посочи и какви са основните проблеми при работата с подрастващите у нас

"Синият" талант от Нефтохимик Делян Иванов: Много жалко е, че този славен отбор приключи по този начин!

Преди броени седмици Нефтохимик прекрати участието си във Втора лига, след като клубът не издържа финансова и в крайна сметка президентът на отбора Анелия Златкова бе принудена да „хвърли кърпата“.

Интересното е, че нито един футболист от бургаския тим не коментира темата след това. Ние решихме да потърсим младия талант Делян Иванов, който е юноша на Левски и минава за един от талантите в „синята“ школа през последните години.

Той играе на позицията ляв халф бек и е роден през 2000 година. Преминал е през португалския Боависта и италианските Каратезе и Лупарензе в Серия „Д“ преди да се завърне у нас.

За съжаление Левски не му дава шанс и той пробва късмета си в Нефтохимик.

Той бе част от тима на Нафтата, който се спаси по невероятен начин миналия сезон, а освен това игра в отброа и през тази кампания.

- Ти доста години беше извън България, беше в Португалия и Италия. Как се стигна до там да се завърнеш тук и да дойдеш в Нефтохимик?
- Да, 2 години прекарах в чужбина. Играх в Боависта Б отбор и в Италия – в Серия Д. Това беше много добър период от моята кариера. Научих много неща. В чужбина те учат на дисциплина и как да станеш по-голям професионалист. Прибрах се в България заради пандемията от Ковид 19, защото имаше един период в Италия, в който беше забранено да се тренира и да се играят мачове в продължение на 3 месеца. Януари 2021 години получих оферта от Нефтохимик, която приех и подписах първи професионален договор.

- Как оценяваш престоя ти в клуба. Имаше доста скандали около отбора, а накрая се стигна до там, че този славен тим обяви фалит.
- От всяко едно нещо, което ти предостави живота, трябва да вземеш само позитивите и максимума от него. В Нефтохимик имаше и хубави и лоши моменти. През миналия сезон клубът отново беше в тежко положение на последно място в групата със 7 точки изоставане от предпоследния, но успяхме да наваксаме това изоставане и дори оставихме клуба отново във Втора професионална лига. В началото на полусезона никой не вярваше, че ще успеем да спасим клуба от изпадане. Започнахме подготовка едва с 8 човека, но с течение на времето направихме добра селекция и изпълнихме целта си за сезона, а именно да оставим отбора в професионалния футбол. В началото на новия сезон всички започнахме много ентусиазирани, че нещата ще са по-добре от миналия, но уви това не се случи и отборът се отказа след 16-и кръг. Жалко е за българския спорт и футбо , че славен тим като Нефтохимик фалира.

- Какво са твоите планове за бъдещето ти във футбола след Нефтохимик? Все още си млад футболист, на едва 21 години. Имаш ли предложения?
- В чужбина играх мъжки футбол. В Нефтохимик за пролетния полусезон и сега половината от есенния записах 20-тина мача на професионално ниво. Смятам, че вече имам опит и плановете са ми да премина в добър отбор, който има переспектива за развитие и се дава шанс на младите момчета . Да, имам предложения и в момента с моя мениджър преценяваме кое е най-доброто за мен.

- Според теб какъв е проблема във футбола в Бургас? Има богата община, но на практика няма футбол. Беше допуснато един славен тим да фалира.
- Проблемът в бургаския футбол е, че много неща се говорят и обещават, но нищо не се прави. И ето , че се стигна до фалит.

- Имаш ли планове отново да заиграеш зад граница?
- Да, имам планове да заиграя отново зад граница, дори това е цел номер 1 пред мен, но няма да откажа и предложение от професионален отбор и от България.

- Как виждаш случващото се в Левски в момента? Мъри Стоилов се завърна в отбора, нещата започнаха да се нормализират. Защо не ти се даде шанс там? По едно време тренираше с тях.
- Аз съм левскар от дете. Прекарал съм не малко години в синята школа и се надявам с идването на Мъри Стоилов да видим клуба на мястото което му приляга. Да, Ноември и декември месец 2020 година тренирах с първия отбор на Левски. Но ръководството и тогавашният старши треньор Славиша Стоянович прецениха, че съм твърде млад и все още нямам нужния игрови опит, за да облека синята фланлка. В момента има 4,5 момчета от моя набор, които са юноши на клуба и играят на професионално ниво. Не виждам с какво един чужденец от 3-та дивизия на Бразилия е по-добър от момче което е юноша на клуба и има 20, 30 мача в българския професионалния футбол. Самият Станимир Стоилов каза, че ние самите трябва да се предлагаме на Левски . А не клубът да се моли на играчи. Не виждам какъв е проблема сега през зимната подготовка да се извикат момчета като мен без договори, или са под наем, които са минали през школата на клуба и вече имат опит в мъжкия и професионален футбол да тренират с отбора и да се прецени дали стават за клуба. Нали това е политиката на Левски в момента? Да се вземат млади и переспективни играчи, които знаят какво означава Левски .

- Като цяло според теб сбъркана ли е политиката спрямо младите български футболисти у нас, защото на практика така изглежда. Може би и за това нямаме силен национален и младежки национален отбор.
- През годините се нагледахме на една камара чужденци играещи в А група, та дори и в националния отбор. Естествено това рефлектира върху младите състезатели, защото не им се е давало достатъчно шанс и ето сега когато тези момчета са на по 24,25 години се очаква от тях да са лидери в клубните си и националния отбор. Но дори и в момента сме свидетели как в някои отбори стартират по 9,10 чужденци и само един българин. Всички забелязахме, че се е допуснала грешка и в момента се вижда в доста отбори налагането на млади български момчета. Доказателства са Арда Кърджали и ЦСКА 1948, Славия. Според мен това е правилната рецепта. В момента има и смяна на поколенията в националния отбор. При идването на новия национален селекционер Ясен Петров видяхме доста дебютанти. Трябва време и търпение този млад национален отбор да тръгне нагоре. Трябва да се обърне голямо внимание при правилната работа в ДЮШ. Преходът от юношеския футбол към мъжкия е много труден и както казах трябва време и работа. 

Групата на Спартак Вн за Радомир

"Соколите" гостуват в събота

Спартак Вн намери заместник на контузен белгиец

Голмайсторът на втория тим е решението на проблема

Дани Моралес пое Беласица Петрич

Основната му цел е да помогне на отбора да не изпадне

Първо в NS: Моралес пое Беласица

Нанков се разминал с тима от Петрич

КОЛЕКТИВ! В Спартак Вн подкрепиха съотборник

Джейми Емпие пострада срещу Добруджа

Съдийските наряди във Втора лига

Димитър Димитров свири Монтана - Беласица

Оперират играч на Спартак (Варна)

Треньорът Росен Кирилов има и още един кадрови проблем

Беласица победи Струмска слава с 2:0 на „Цар Самуил“

Домакините от Петрич запазиха шансовете си за оцеляване в групата

Янтра бесни след съдийството срещу Литекс

Габровци пуснаха видео с дузпа, която беше отсъдена срещу тях и такава, каквато не са получили

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки