loader

Петър Величков пред NOVSPORT: Гответе се за изборен конгрес на 18 март, г-н Михайлов!

Проведе ли се честно изборът, президентът на БФС ще бъде отстранен, смята бизнесменът

Петър Величков е част от екипа на Димитър Бербатов, който открито се обяви за промени в българския футбол и иска да свали от власт президента на БФС Борислав Михайлов. Уважаваният бизнесмен се съгласи да отговори на въпросите на NOVSPORT за отминалия конгрес на 12 октомври, за моментната ситуация във футбола ни и за бъдещите ходове на Бербо и компания.

 - Г-н Величков, изминаха почти два месеца от драматичния конгрес на БФС, но коментарите и юридическите спорове за неговата законност не стихват. Каква е картината към този момент? 

- Картината е такаква, каквато щеше да бъде и ако Бербатов бе спечелил Конгреса на 12 октомври. А това щеше да се случи със сигурност, ако както повелява Устава на БФС, бе проведен балотаж. Но това няма особено значение. Ръководството на БФС умишлено допусна сериозни нарушения на Устава и закона при подготовката и провеждането на конгреса с една единствена цел - каквото и да се случи на него, да може да бъде обжалван и да се стигне до една съдебна процедура, която може да продължи няколко години. Това оставя Михайлов и кликата му служебно на власт в БФС, докато делата не приключат. И няма никакво значение кой обжалва - дали клубове подкрепящи Бербатов или клубове, гравитиращи около Михайлов в случай на загуба от негова страна. Михайлов си остава в БФС и в двата случая до приключване на делата. 

- Какви са следващите ходове, които ще предприеме екипът на Димитър Бербатов? 

 
- Нарушенията на Устава и закона при конгреса на БФС от 12 октомври са толкова тежки, че няма съд, който да не отсъди, че конгресът е бил тотално опорочен и решенията взети на него са нелигитимни. В тази връзка няма никакъв смисъл членовете на БФС да чакат няколко години за да бъде оповестено от съда нещо, което е кристално ясно - необходим е нов конгрес за избор на ново ръководство. На 18 март 2022 година има свикан редовен конгрес и неговото провеждане е задължително най-малко заради гласуването на бюджета на БФС за периода 2022-2026 година. Без такова гласуване БФС няма как да получи лиценз за упражняване на дейността си от ММС. Клубовете ясно разбират това и огромна част от тях искат да използват този конгрес за да се освободи Михайлов и действащото ръководство на БФС и да се избере ново. Вече се събира подписка от клубовете за това конгресът през март да премине по конкретен дневен ред, който съдържа в себе си освобождаването на сегашното ръководство и избор на ново. Освен това този дневен ред до голяма степен гарантира честното провеждане на този конгрес по Устава на БФС и закона. Ясно е, че при този сценарий Михайлов няма да може да остане служебно на власт. А целта му е точно такава - да се задържи в БФС още няколко години, за да мине давност за много от нарушенията, направени от него и екипа му.
 
- Има ли нещо, което да ви разколебае и откаже от голямата цел да свалите това управление на БФС?
 
- Това е въпрос на който Бербатов би отговорил така - няма да се откажа, каквото и да ми коства това, докато клубовете не изберат честно, спазвайки Устава и закона, ръководство на БФС. Аз самия ще бъда с Бербатов до край. Ако се появи по-добра алтернатива от нас, ние нямаме проблем да работим и с други колеги, с нашата ценностна система и споделящи нашата визия за развитието на футбола. Властта в БФС не е самоцел за Бербатов.

- Имате ли представа какви са настроенията сред футболните клубове, които избират управата на БФС, след този конгрес на 12 октомври?
 
- Половината от клубовете смело показаха желание за промяна и това БФС да има ново ръководство. Мисля, че много клубове не повярваха , че Михайлов може да загуби конгреса през октомври, изхождайки от това как бяха проведени последните конгреси на БФС и манипулациите на които са станали свидетели там. Клубовете ни разказваха многократно какво е ставало на тези конгреси. Видя се обаче, че Михайлов няма солидна почва под краката си за оставане в БФС и на следващия конгрес ще бъде сменен. Малко е ядрото от клубове около Михайлов. И това са клубове, които са имали конкретни ползи от неговото управление. Говоря за материални ползи и нищо друго. Ние обаче ще помагаме на всички клубове. 

- Продължават ли опитите за сплашване и манипулации от страна на хората на БФС към клубовете по места, за което съобщихте преди този конгрес?
 
- БФС смени тактиката. Ако до сега действаха под диктат и със заплахи, след намесите на полиция и прокуратура в някои конкретни ситуации се видя, че става опасно. Сега се опитват да манипулират клубовете и злоупотребяват тежко, подвеждайки ги с определени неща. На зоналните съвети на БФС е възложена задачата да започнат събирането на писма от клубовете, които са без никаква правна стойност и с напълно неадекватно съдържание. Безумие е, че по същество с въпросните писма БФС изисква от своите членове да се откажат от правата си по Устав и закон. Та от клубовете се изисква настойчиво да подпишат писмо, с което заявяват несъгласие с обжалването на Конгреса от 12 октомври 2021 година с аргумента, че членството на новите клубове е от важно значение за развитието на футбола. Кое е това нещо и под каква форма с обжалване на умишлено проваления от Михайлов конгрес заплашва членството в БФС на който и да е клуб, така и не става ясно. На 18 март догодина има свикан конгрес, на който заявилите членство в БФС клубове ще бъдат приети като пълноправни членове. Надеждите на всички нас, а и на клубовете е, че през март конгресът няма да бъде опорочен от Михайлов и всички клубове ще бъдат едно цяло в борбата си за промяна. Нелепо е да се смята, че упражняването на каквито и да е права на клубовете заплашва нечие членство в БФС. Изисква се само малко търпение и смелост. Ясно обаче е това, че с подобни действия се цели не само да се противопоставят клубовете едни на други, но и може би Михайлов да провери, колко са тези, които все още са готови да действат под команда и от страх. Един съвет от нас към ръководството на БФС - не притискайте ръководителите на зоналните съвети с подобни “задачи”, само защото получават заплати от БФС. Не ги поставяйте в подобно унизително положение, защото това са хората, чиято работа се заплаща най-ниско, а на тях се крепи провеждането на първенствата и турнирите. Без тях ще спре и спортно-състезателната дейност на БФС. Поне ги оставете да си вършат работата, а не ги карайте за се излагат пред клубовете с подобни смехотворни писъмца. Гответе се за изборен конгрес, г-н Михайлов!
 
- След като Борислав Михайлов продължава да управлява, виждате ли някаква промяна в българския футбол, каквато той обеща, от 12 октомври до този момент?
 
- Каква промяна ? Нищо конкретно не се вижда. Михайлов ще уволни неудобните и нарочените за виновници за провала му на последния конгрес. Това ще е най-много. Друго не очаквам. Но пак повтарям - целта му не беше нещо да се променя, а да остане служебно на власт в БФС още няколко години. Няма да стане, обаче, няма кой да го чака толкова!
 
- Имате ли комуникация с ФИФА и УЕФА и какво мислят там за ситуацията в родния футбол?
 
- Да, в непрекъснат контакт сме с ФИФА и УЕФА. От там изпратиха на Михайлов писма, продиктувани от етикета на огранизациите, но хората се видяха в чудо след като осъзнаха, какво точно се случи на последния Конгрес. Следят какво ще стане и ни окуражават да не се отказваме, а да продължаваме следвайки Устава и Закона. 

- Ако на конгреса през март се гласува за нов президент, каква е вашата прогноза за резултата?
 
- Вече казах, проведе ли се честно изборът, Михайлов ще бъде отстранен. А на последния конгрес се създаде вече една практика за провеждане на избора на ръководство по наше настояване и със сериозни усилия на клубовете, на която няма алтернатива. Всеки един, който ще опита да промени тази практика ще означава, че иска да върне БФС в задкулисието и манипулациите.

Актуално

13:00 19/01 Пирин – Струмска слава 3:0
14:00 19/01 Берое – Созопол 1:0
15:00 19/01 Черно море – Добруджа
18:30 19/01 Сасуоло – Каляри
19:30 19/01 Хановер – Борусия М
19:30 19/01 РБ Лайпциг – Ханза
20:00 19/01 Селта – Осасуна
21:00 19/01 Гвинея-Бисау – Нигерия
21:00 19/01 Египет – Судан
21:30 19/01 Лестър – Тотнъм
21:45 19/01 Хофенхайм – Фрайбург
21:45 19/01 Херта – Унион
22:00 19/01 Интер - Емполи
22:00 19/01 Сосиедад – Атлетико М
22:00 19/01 Брентфорд – Ман Юн

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки