Босът на ФК Граничар Логодаж: Искам до 2-3 години да видя отбора в Пиринската Бундеслига

"На първо време отборът се издържаше от мои лични средства, които получавах от инвалидната ми пенсия"

Босът на ФК Граничар Логодаж: Искам до 2-3 години да видя отбора в Пиринската Бундеслига

Георги Николов Савев е роден на 5.11.1950 година в Логодаж, община Благоевград. Първите си стъпки във футбола прави в родния си клуб Граничар. На 15 годишна възраст е вече част от мъжкия отбор, но спира състезателна дейност през 1996 година след претърпяна катастрофа, в резултат на което губи левия си крак. От този момент нататък е треньор и президент на клуба. В момента е отново президент на клуба след възобновяване на дейността на ФК Граничар Логодаж от есента на 2021 година.

- Как ФК Граничар Логодаж се появи отново на футболната карта?

- След 14 годишно отсъствие поради финансови причини избрахме управителен съвет, в който има дори и две жени. Решихме да регистрираме ФК Граничар-2021 с. Логодаж. Стартирахме с 5-6 млади местни футболисти от 16 до 24-годишна възраст, а останалите привлякохме отвън-опитни футболисти, играли в различни първенства и турнири.

- Как се финансира клубът ви?

- На първо време отборът се издържаше от мои лични средства, които получавах от инвалидната ми пенсия. Постепенно се включиха „Винарска изба Логодаж”, с чиито средства бе закупена екипировката, заплатиха и съдийските такси за две от срещите, а за останалите това спориха фирма „Агромах”. Така успяхме да приключим есенния дял от участието си в първенството на областна група „Струма-1”. Тук е мястото да спомена, че собственика на „Агромах” Христо Савев помогна с машини за подобряване на терена на стадиона. За втория полусезон ще разчитаме отново на „Агромах” и „Винарска изба Логодаж”. Имаме обещание за включване в бюджета на община Благоевград и дай Боже да се появят нови спонсори за развитието на футбола в това хубаво селище. Срамно е, че футболисти, които преминаха през нашия клуб преди години, сега бизнесмени, като двама от тях много стабилни, не отделят нито лев за нашия клуб, с две думи не ги интересува съдбата на „Граничар” Логодаж. Надявам се да проумеят и се включат активно така, както го правят досегашните ни спонсори. Все пак футболния клуб е на всички нас.

- Г-н Савев, чувам хубави неща за ФК „Граничар” Логодаж. Редно е да надникнем и се върнем години назад, когато наистина отборът на „Граничар” е бил име във футбола в Благоевградски окръг.

- С голямо задоволство бил говорил по този въпрос. От 1965 година насам над 400 футболисти са преминали през нашия клуб и в последствие станаха основни футболисти, включително и в отбори от А група. Става дума за Тодор Кръжанов, Димитър Димитров-Катеричката, Йордан Костов, Методи Андреев-всички преминали през отборите на Беласица Петрич и Пирин Благоевград в А група, Димитър Андреев-Макето, вратаря Марин Конявски, Александър Кабзималски и други. Тук е мястото да спомена и за вратаря Борис Гащаров от Петрич, който беше войник на граничната застава в Логодаж и го вземахме да играе мачове. Той остави трайни следи и спомени с качествата, които показваше по време на официалните срещи и ненапразно бе любимец на феновете. Сега чувам, че е известен бизнесмен в Петрич в областна на производството на тестени изделия. Така и не разбрах защо Борис Гащаров не продължи кариерата си на футболист в родния си град. По онова време, когато стадиона ни бе до реката, големият спонсор на клуба бе Юри Стоилов, който бе строителен техник в Благоевград, и отборът ни беше лидер в А окръжна група.

- Каква бе целта след 14 годишно прекъсване отново да възобновите ФК „Граничар” Логодаж?

- Основната цел на спортната общественост след избирането на УС бе да върнем младите хора отново в областта на спорта. Вече имаме друг стадион, защото терена на стария бе отреден за изграждане на язовир за ползване от „Водно стопанство”. Има построена и двуетажна сграда за нуждите на клуба. В момента се ползва само първия етаж за съблекални. Надяваме се да се довърши и втория етаж, за да може да се ползва от отбори, които желаят да водят подготовка при нас. Трибуните са с 900 седалки, има възможност да се увеличат до 3000. За изграждането на новия стадион много големи заслуги има Крум Василчев, бивш председател на Комитета за младежта и спорта.

- За какво си мечтае Георги Савев?

- Искам отново футболния ни отбор да стане водещ в групата и след 2-3 години и намиране на нови спонсори и завършване на спортния комплекс да се озовем отново в А областна група, т.н.Пиринска Бундеслига. Искам също да върнем младите хора масово на стадиона. Нека хората да ме споменават с добро.

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

Треньорът на „соколите“ ги похвали след успеха

„Поздравявам момчетата, тъй като изпълниха задачите”, заяви Росен Кирилов

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки