loader

Босът на ФК Граничар Логодаж: Искам до 2-3 години да видя отбора в Пиринската Бундеслига

"На първо време отборът се издържаше от мои лични средства, които получавах от инвалидната ми пенсия"

Георги Николов Савев е роден на 5.11.1950 година в Логодаж, община Благоевград. Първите си стъпки във футбола прави в родния си клуб Граничар. На 15 годишна възраст е вече част от мъжкия отбор, но спира състезателна дейност през 1996 година след претърпяна катастрофа, в резултат на което губи левия си крак. От този момент нататък е треньор и президент на клуба. В момента е отново президент на клуба след възобновяване на дейността на ФК Граничар Логодаж от есента на 2021 година.

- Как ФК Граничар Логодаж се появи отново на футболната карта?

- След 14 годишно отсъствие поради финансови причини избрахме управителен съвет, в който има дори и две жени. Решихме да регистрираме ФК Граничар-2021 с. Логодаж. Стартирахме с 5-6 млади местни футболисти от 16 до 24-годишна възраст, а останалите привлякохме отвън-опитни футболисти, играли в различни първенства и турнири.

- Как се финансира клубът ви?

- На първо време отборът се издържаше от мои лични средства, които получавах от инвалидната ми пенсия. Постепенно се включиха „Винарска изба Логодаж”, с чиито средства бе закупена екипировката, заплатиха и съдийските такси за две от срещите, а за останалите това спориха фирма „Агромах”. Така успяхме да приключим есенния дял от участието си в първенството на областна група „Струма-1”. Тук е мястото да спомена, че собственика на „Агромах” Христо Савев помогна с машини за подобряване на терена на стадиона. За втория полусезон ще разчитаме отново на „Агромах” и „Винарска изба Логодаж”. Имаме обещание за включване в бюджета на община Благоевград и дай Боже да се появят нови спонсори за развитието на футбола в това хубаво селище. Срамно е, че футболисти, които преминаха през нашия клуб преди години, сега бизнесмени, като двама от тях много стабилни, не отделят нито лев за нашия клуб, с две думи не ги интересува съдбата на „Граничар” Логодаж. Надявам се да проумеят и се включат активно така, както го правят досегашните ни спонсори. Все пак футболния клуб е на всички нас.

- Г-н Савев, чувам хубави неща за ФК „Граничар” Логодаж. Редно е да надникнем и се върнем години назад, когато наистина отборът на „Граничар” е бил име във футбола в Благоевградски окръг.

- С голямо задоволство бил говорил по този въпрос. От 1965 година насам над 400 футболисти са преминали през нашия клуб и в последствие станаха основни футболисти, включително и в отбори от А група. Става дума за Тодор Кръжанов, Димитър Димитров-Катеричката, Йордан Костов, Методи Андреев-всички преминали през отборите на Беласица Петрич и Пирин Благоевград в А група, Димитър Андреев-Макето, вратаря Марин Конявски, Александър Кабзималски и други. Тук е мястото да спомена и за вратаря Борис Гащаров от Петрич, който беше войник на граничната застава в Логодаж и го вземахме да играе мачове. Той остави трайни следи и спомени с качествата, които показваше по време на официалните срещи и ненапразно бе любимец на феновете. Сега чувам, че е известен бизнесмен в Петрич в областна на производството на тестени изделия. Така и не разбрах защо Борис Гащаров не продължи кариерата си на футболист в родния си град. По онова време, когато стадиона ни бе до реката, големият спонсор на клуба бе Юри Стоилов, който бе строителен техник в Благоевград, и отборът ни беше лидер в А окръжна група.

- Каква бе целта след 14 годишно прекъсване отново да възобновите ФК „Граничар” Логодаж?

- Основната цел на спортната общественост след избирането на УС бе да върнем младите хора отново в областта на спорта. Вече имаме друг стадион, защото терена на стария бе отреден за изграждане на язовир за ползване от „Водно стопанство”. Има построена и двуетажна сграда за нуждите на клуба. В момента се ползва само първия етаж за съблекални. Надяваме се да се довърши и втория етаж, за да може да се ползва от отбори, които желаят да водят подготовка при нас. Трибуните са с 900 седалки, има възможност да се увеличат до 3000. За изграждането на новия стадион много големи заслуги има Крум Василчев, бивш председател на Комитета за младежта и спорта.

- За какво си мечтае Георги Савев?

- Искам отново футболния ни отбор да стане водещ в групата и след 2-3 години и намиране на нови спонсори и завършване на спортния комплекс да се озовем отново в А областна група, т.н.Пиринска Бундеслига. Искам също да върнем младите хора масово на стадиона. Нека хората да ме споменават с добро.

Актуално

13:00 19/01 Пирин – Струмска слава 3:0
14:00 19/01 Берое – Созопол 1:0
15:00 19/01 Черно море – Добруджа
18:30 19/01 Сасуоло – Каляри
19:30 19/01 Хановер – Борусия М
19:30 19/01 РБ Лайпциг – Ханза
20:00 19/01 Селта – Осасуна
21:00 19/01 Гвинея-Бисау – Нигерия
21:00 19/01 Египет – Судан
21:30 19/01 Лестър – Тотнъм
21:45 19/01 Хофенхайм – Фрайбург
21:45 19/01 Херта – Унион
22:00 19/01 Интер - Емполи
22:00 19/01 Сосиедад – Атлетико М
22:00 19/01 Брентфорд – Ман Юн

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки