Мария Гигова: Трябваше да има феърплей от Русия

"Весела Димитрова е една богата душа. Тя е изключителен талант като треньор"

Мария Гигова: Трябваше да има феърплей от Русия

Трикратната световна шампионка Мария Гигова разкри коя е била нейната любима гимнастичка. Изненадващо или не, това е Илиана Раева. Първата голяма звезда на българската художествена гимнастика даде обширно интервю за страницата на федерацията в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Този ансамбъл (спечелил титлата на Игрите в Токио 2020) е една сплав от качества. Чувство за отговорност, мотивация, талант, желание да се работи последователно за най-голямата си мечта, те не отстъпиха пред нищо, за да следват този път и да го постигнат“, каза Мария Гигова.

Тя сподели и възхищението си от работата на Весела Димитрова, която изведе ансамбъла до олимпийското злато.

„Още с появяването на Весела Димитрова с новия ансамбъл, се даде заявка за нещо ново и различно. Действително тя донесе нов почерк в играта на ансамблите, който започна да се мултиплицира в играта и на други отбори, от други страни. Той се хареса и мисля, че това е силата, да накараш всички да те следват, да играят в твоя ритъм, да направят нещо, което е по-интересно, а Весела е една богата душа. Тя е изключителен талант като треньор, защото треньорът трябва да съхрани своите емоции, но и емоциите на момичетата, защото когато емоцията премине границата, нещата не се получават, трябва да бъде дозирана и тя умее да го прави. Невероятен талант, ние трябва да сме много горди с такъв треньор, който с всяка изминала година става все по-добър и по-добър. Вярвах в нейната способност, аз я познавам още, когато замина за Швейцария. Бях сигурна в успеха й”, каза трикратната световна шампионка.

Как реагирахте, когато отборът ни беше ощетяван?

“Действително имаше такива моменти и то не защото бяха ощетявани, а защото има различно възприятие от всеки един съдия. Малко, или много всеки има пристрастия и те накланяха в определена страна. Но с ръка на сърцето мога да кажа, че нашият отбор винаги се е харесвал, никой не е казал нищо лошо, напротив всички казваха „великолепни гимнастички“ и те го показаха през целия олимпийски цикъл и аз бях убедена, че не може този труд, тази мотивация и тази работа да не даде резултат. Бях вътрешно убедена, че трябва да станат олимпийски шампионки. Мислите на всяка бяха насочени натам, бяхме убедени, че могат да направят този прелом на българската художествена гимнастика”, допълни Гигова.

От новия сезон в сила ще е нов правилник. Международният съдия сподели и какви са очакванията й при промяната на правилата.

“Гимнастиката ще се развие още повече. Ще се развие по посока артистичност, елегантност и чисто изпълнение, тоест изпълнението ще бъде оценявано по друг начин. Не може една гимнастичка да не е елегантна, тя трябва да бъде такава, ако иска да спечели. А новите правила подсказват, че гимнастиката може да се развие към тази насока.”

Но как Мария Гигова прие коментарите от страна на Русия след спечелването на олимпийското злато от нашия ансамбъл?

“Трябва да има феърплей, трябва да се уважава противника, било по- добър, или по- лош. Болно ми е, че в такъв момент не оцениха ситуацията и да надраснат себе си и да признаят, че сме най- добрите. Не трябваше по този начин да се реагира така. Но от друга страна приемам, че не всеки може да надрасне егото си, влизам в положение, че им е трудно, но не може да не се уважи успеха на другите. В спорта трябва да носиш тази способност - да уважаваш противника”, каза още в интервюто си Гигова.

Коя е любимата гимнастичка на Мария Гигова?

“Илиана Раева! Тя беше моята любимка, защото ми допада този стил на игра. Допада ми нейната емоционалност, изразителност в играта, работата й с музиката, дълбокото чувстване и интерпретацията й чрез движенията. Тя го умееше много добре и беше една чаровница на терена”, завърши Мария Гигова.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки