ТЪЖНО! Почина голмайстор №1 на Беласица

Поклонението ще се състои на 6 януари в Обреден дом Петрич от 14:30 часа

ТЪЖНО! Почина голмайстор №1 на Беласица

Тази сутрин в Югозападна болница – филиал Сандански – почина 67 годишният нападател на Беласица Костадин Кабранов. Информацията подаде лично синът му Владимир Кабранов.

Вестта се разнесе бързо във футболен Петрич. Костадин Кабранов е голямо име не само за Петрич и областта. Той е преминал през различните формации на националните гарнитури на България.

Костадин Кабранов е роден на 08.02.1954 година в Петрич. Първите си стъпки във футбола прави при най-големия футболен специалист в региона Георги Николов-Шмин. Играе във всички възрастови групи на клуба на поста централен нападател. Забелязан е от тогавашния старши треньор на мъжкия отбор на Беласица Кръстьо Хаджиев и е привлечен преждевременно в тима. От 1973 до 1975 година отбива военната си служба в Кюстендил и играе в местния отбор Велбъжд. От есента на 1975 година се завръща отново в отбора на Беласица, където играе в Б група под ръководството на треньорите Костадин Костов и Стоян Китов. От 1976 до 1982 година играе в Пирин Благоевград при треньорите Никола Ковачев, Данко Роев, Сергей Йоцов, Васил Методиев. От 1982 година се завръща отново в Беласица до 1984 година и е част от представителния мъжки отбор в А група при треньорите Григор Петков, Иван Зафиров, Георги Николов. През футболното първенство 1982/1983 г става втори в майсторската група с отбелязани 24 гола. От есента на 1984 година негови треньори в Б група са Добромир Жечев и Никола Шаламанов. Прекратява активна състезателна дейност през 1987 година. От 1992 година до 1995 година е помощник треньор на Илия Карадалиев, Борис Николов, Борис Ангелов. От есента на 1996 година е привлечен отново в треньорския щаб на мъжкия отбор на Беласица от Илия Илиев, Григор Петков отново и Димитър Алексиев. През 1977 година е привлечен в Б отбора на България от треньорите Стоян Орманджиев и Динко Дерменджиев. 36 дни прекарва в Бразилия, където се играят доста мачове в различни щатове на страната. Най-паметен остава за него мача с А отбора на Бразилия, като на терена срещу него играят вратаря Леао, Ривелиньо, Зико(Белият Пеле), Мариньо, Зе Мария и други. На стадион Морунди в Сао Пауло се играе при изпълнени трибуни-нещо невиждано до момента от него като брой зрители. Една седмица е и с Б националния отбор в Алжир. Участник е и в младежкия национален отбор ,като паметен ще остане мача срещу колегите от Гърция, завършил с победа 1:0 на стадион Васил Левски. През 1978 година не успява да отпътува с младежкия отбор на България за Германия след като изпуска самолета от аерогара София заради закъснял автобус от Благоевград.

В последното си интервю, дадено по повод 100 годишния юбилей на футбола в Петрич, той сподели:

„Паметен мач за мен остава  Марек-Беласица на стадион Бончук през 1975/1976 година. Той беше решителен за влизане в А група и за двата отбора. Стояхме по-добре на терена в гр.Станке Димитров, като дори поведохме в резултата с гол, отбелязан от фаул от Никола Шаламанов-едно голямо име за петричкия футбол, по-късно треньор клуба. Имахме още положения за отбелязване на гол, но и те нямаше да стигнат, защото имаше негласно решение на БФС в майсторската група да влезе отбора на Марек. Тогава главният съдия Спас Луков изпълни перфектно задачата си и указанията на футболната централа да отреже нашия отбор по пътя за влизане в А група. Друг паметен мач за мен е този в Кюстендил с фланелката на Пирин срещу Берое Стара Загора. Срещата се игра на чужд терен заради наложено наказание от БФС. Този двубой спечелихме с 2:0 след две мои попадения. Няма да забравя и мача на осветление с полски отбор на стадион Христо Ботев, в който с мои два гола Пирин беше краен победител. Като футболист на Беласица-срещу Левски на стадион Цар Самуил с победа с голове на Александър Вуков и Иван Янев, срещу ЦСКА отново на Царя- 1:1, с мой изравнителен гол и срещу ЦСКА на стадион Българска армия-загуба 4:2 , две мои попадения за Беласица.

В турнира Интертото станах голмайстор, след като вкарах 6 попадения от 6 срещи. Като участник в детския отбор на Беласица в мач за републиканско първенство победихме на стадион Бончук отбора на Левски .

Финалът  за купата на съветската армия между отборите на Пирин и Тракия на стадион Васил Левски загубихме с 0:1 , но направихме невероятен мач и не заслужавахме загубата.

Активна състезателна дейност имам около 25 години. В А група съм изиграл общо 215 мача с фланелката на Беласица и Пирин.През 1983 година отбелязах 24 гола с фланелката на Беласица и станах втори в класацията . Във В група с 28 попадения станах голмайстор, а в Б група с 26 попадения станах трети”.

 Поклонението на легендарния петрички футболист Костадин Кабранов ще се състои на 6 януари в Обреден дом Петрич от 14:30 часа, а погребението е от 16:30 часа.

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

"Герена" все по-близо до реконструкция, общината става собственик

Архитектурната комисия взе решение за прехвърлянето на стадиона Областната управа към общината

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки