Любо Ганев: Волейболът в България винаги е бил печеливш продукт

Шефът на федерацията в специално интервю за NOVSPORT

Любо Ганев: Волейболът в България винаги е бил печеливш продукт

Президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев говори специално за Novsport.com. Той коментира представянето на националните ни отбори през миналата година и каза какво очаква от новата 2022-а. Благодари специално на кметовете на Бургас - Димитър Николов и Варна - Иван Портних, за съвместните усилия по организацията на домакинството на Евро 2023 за мъже. Бившият национал също така вижда голям напредък и в клубния ни волейбол.

- Г-н Ганев, как изкарахте празниците?
- Нова Година този път изкарах вкъщи, заради пандемичната обстановка. По принцип съм в чужбина по това време, за да избягам от студа. Този път реших, че трябва да остана в България. Както знаете имаме ново правителство, нужно е да се направи годишната програма на волейболната федерация, която да се внесе до 21 януари. Чака ни много работа през 2022-а. Така че на празниците бях вкъщи, на спокойствие...

- Какво да очакваме от българския волейбол през 2022 година?
- Започваме на 12 януари с Балканиада за момчетата под 18 години, която е и първи кръг от квалификацията за Европейско първенство. Ако я спечелим, се класираме директно за финалите. Освен това от 21 до 26 юни в зала "Арена Армеец" ще изиграем четири мача от волейболната Лига на нациите. След това женският национален отбор ще има мачове от Златната лига. Този път няма ние да сме домакини, а Украйна. Надявам се да я спечелим. И след това август и септември мъжкият и женският отбор имат световни първенства.

- Беше анонсирано, че България ще приеме мачове Евро 2023 в Бургас и Варна?
- Причината да изберем Бургас и Варна за домакини на Евро 2023 за мъже беше преди всичко доброто отношение на двете общини. С кмета Димитър Николов направихме среща, казахме му, че искаме новата зала да бъде използвана преди всичко за спортни мероприятия. Знаете, че волейболът е един от малкото спортове, които пълнят съоръжения като "Арена Армеец". Затова такава голяма зала, като тази в Бургас, заслужава Европейско първенство. Стиснахме си ръцете, пет мача от предварителната фаза ще се играят там. След това България, заедно с още седем отбора се мести във Варна, където ще се проведат четири осминафинални и два четвъртфинални двубоя от турнира. Надявам се нашите момчета да ги спечелят и да заминат за финалната четворка в Италия. Искам да благодаря и на кмета на Община Варна г-н Иван Портних и на г-н Димитър Николов, че приеха нашите условия и аз лично съм убеден, че и на двете места условията за провеждането на първенството ще са отлични.

- На 10 януари трябва да има Управителен съвет на волейболната федерация?
- Не знам дали ще бъде точно на 10-и. Ако е тогава, предстои да изберем треньор на мъжете, а за жените тепърва ще водим разговори с кандидатите.

- Ще се случи ли очакваното: Ники Желязков да смени Силвано Пранди?
- Моето мнение ще кажа пред Управителния съвет, който трябва да вземе решение. Водени са разговори и с двамата. Да, при мъжете ще е по лесно, защото или Пранди ще остане, или Ники Желязков ще заеме неговото място, каквато беше предварителната договорка. Просто ще се случи по-рано от планираното. Самият Силвано каза още преди няколко месеца, че Ники е напълно готов да поеме националния отбор. Това беше и целта. Аз нямам никакво съмнение в качествата му. Но трябва да се изслуша мнението на всички и в крайна сметка - Глас народен, глас Божи!
При жените ще е по-трудно, защото там има подадени 11 кандидатури.

- Ще разкриете ли кои са кандидатите?
- Да, няма проблем. Радо Арсов с Тони Зетова, Васил Димитров, Марчело Абонданца, Никола Негро, Лоренцо Мичели, Мауро Кяпафредо, Еторе Гуйдети, Гало Лука...Имаме доста кандидати, трябва да решим на кой да заложим.

- Каква е оценката ви за представянето на националните ни отбори пред 2021 година?
- Предварително я бях нарекъл годината на женския волейбол. Имаха много важни състезания. Участие във финалите на Златната лига и Европейско първенство в Пловдив. Нашата цел беше да направим отбора толкова популярен и разпознаваем, колкото и мъжкия тим. Мога да кажа, че това се случи. Постигнаха две от трите поставени цели - спечелване на европейската Златна лига и класиране за Чалъндж турнира. На Европейското направиха страхотни мачове момичетата. Събраха се доста проблеми, но в крайна сметка аз съм доволен, че се раздадоха максимално. Това, което съм казал на всеки национален състезател е, че искам да си остави сърцето и душата на терена. Не случайно нашите фенове пеят: "Сърце, душа, за България!". Когато играчът го прави, феновете го разбират. Когато не се раздава максимално, също се усеща. И затова, независимо че и жените и мъжете отпаднаха на осминафинал, мога да кажа, че от жените съм доволен, защото се раздадоха докрай. Докато мъжете и в Лигата на нациите, и на Европейското не показаха истинските си възможности. Към тях имам резерви.

- Не може да не ви радва фактът, че имаме два отбора в Шампионска лига?
- Естествено! Хебър за пръв път играе Шампионска лига. Направи страхотни мачове. Марица вече доста години е в групите. Това означава, че защитаваме позицията си на волейболна нация. И независимо, че резултатите на националните отбори в момента не са добри, пътят, по който сме поели във федерацията е правилният.

- На какво ниво, според Вас, е вътрешното ни първенство?
- Всяка година става все по-силно и по-силно. Това се доказва от интереса на партньорите, които искат да се асоциират с волейбола. Изискванията постоянно нарастват. Във всеки телевизионен мач, излагаме логата на спонсорите на съответните клубове и на лигата. Използваме система за вдидеоповторения, независимо, че разходите са много големи. В крайна сметка нашата цел е да направим от волейбола атрактивен продукт, който ще накара все повече партньори да наливат пари.

- Получава ли се?
- Волейболът в България винаги е бил печеливш продукт, поради простата причина, че е спортът е атрактивен. Винаги сме имали много добри треньори и много добри школи. И смело мога да кажа, че това е най-успешният ни колективен спорт!

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки