НЕПРИМИРИМ: Гришо на полуфинал след драма в Мелбърн (ВИДЕО)

Григор Димитров записа впечатляващ обрат над нидерландец след почти 3-часова битка

НЕПРИМИРИМ: Гришо на полуфинал след драма в Мелбърн (ВИДЕО)

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира драматично за полуфиналите на турнира в Мелбърн от сериите АТР 250.

Гришо записа втори поред 3-сетов успех в надпреварата, надделявайки след обрат над нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп след 6:7(5), 6:0 и 7:5.

Хасковлията започна директно от осминафиналната фаза, тъй като е поставен под №3 в основната схема, а днес показа непримиримост и постигна победа, макар да изоставаше с 2:5 в решителната трета част.

Димитров изигра много силен втори сет и го спечели на нула, а после спаси 2 мачбола, за да триумфира в крайна сметка на „Род Лейвър Арина“ след почти 3 часа игра.

Иначе дебютната среща в историята между двамата тенисисти започна равностойно.

В средата на първия сет двамата си размениха по един пробив. Първо 26-годишният нидерландец направи брейк за 3:2, но Димитров тутакси го върна.

В осмия гейм 28-ият в света хасковлия от 0:40 стигна на два пъти до точки за пробив, но не успя при втори сервис на съперника.

Логично се стигна до тайбрек. В него смяната на полетата дойде при 3:3 точки.

Ван де Зандсхулп стигна до сетбол при 6:5 и го реализира на първи сервис на Гришо след 65 минути игра.

Българинът започна мобилизирано следващия сет, вдигна качеството на играта си и не даде шанс на своя опонент. Димитров затвори частта на нула след само 28 минути игра.

Нидерландецът постигна брейк за 4:2 в решителната трета част, а при 5:3 сервираше за мача. Той поведе с 40:15, но пропусна двата поредни мачбола и Димитров върна пробива, а след това и изравни.

Последва маратонски гейм при сервис на Ван де Зандсхулп, преминал през девет равенства, в който хасковлията се възползва от петата си възможност и реализира още един брейк за 6:5.

Последният гейм в двубоя също беше драматичен, като Димитров спаси още две възможности за пробив и все пак затвори мача при първия си шанс, за да продължи напред след 2 часа и 47 минути на корта.

С успеха той заработи 27220 долара и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 28-ата позиция.

За място на финала 30-годишният българин ще играе срещу квалификанта Максим Креси (САЩ).

24-годишният Креси, който е роден и израснал във Франция, е 112-и в класацията на АТП и няма съществени успехи в кариерата си, но е спечелил три титли от сериите "Чалънджър". Димитров не е играл досега срещу 198-сантиметровия съперник.

В другия полуфинал сили ще премерят водачът в схемата Рафаел Надал (Испания) и финландецът Емил Руусувуори.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки