Райконен: Няма да стъпя повече в падока на Формула 1

"Не спрях, защото нямам сили", заяви финландецът

Райконен: Няма да стъпя повече в падока на Формула 1

Световният шампион във Формула 1 за 2007 година Кими Райконен сложи край на своята кариера след Гран При на Абу Даби през миналия месец.

 

Ледения е най-опитният пилот в историята на шампиона, тъй като е участвал в 349 старта от проведени 1 057 историята на шампионата то 1950 година насам. Това означава, че финландецът е бил на стартовата решетка в 33% от проведените стартове във Формула 1.

Той обаче не възнамерява скоро да посещава падока на шампионата, като дори заяви, че може никога повече да не стъпи е него.

„Само времето ще покаже дали Формула 1 ми липсва. Единственото знам е, че единственото нещо, което ми харесваше беше карането. Може би никога повече няма да стъпя в падока, Формула 1 никога не беше моят живот. Винаги е имало неща, които са били по-важни за мен. Нищо няма да промени това.

„Не спрях защото нямам сили, а защото имам други неща за правене от седенето по самолети и хотели. Радвам се, че приключи. Дори и фактът, че не успях да завърша последното си състезание в Абу Даби няма значение“, заяви Ледения пред германското издание Bild.

Той също така коментира и плановете си за бъдещето, които за момента основно включват прекарването на повече време с неговото семейство в дома им в Швейцария.

„Децата ми искат куче, но не знам, не сме решили още. Може би фактът, че ще съм си повече вкъщи ще им е достатъчен. Празниците пак са си празници. Преди имахме само лятната пауза. Това бяха две седмици и половина, в които обаче трябваше да тренирам и винаги знаех, че работата ще се завърне бързо след тях“, каза още Райконен.

В своите 349 старта от 353 опита той има спечелени 21 победи, 103 подиума, 1873 точки, 18 полпозиции и записани 46 най-бързи обиколки. Финландецът продължава да е и последният световен шампион за Ферари, които не са печелели пилотската титла от 2007 насам.

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки