Циципас: Джокович играе по свои правила, а останалите изглеждаме като глупаци

Гръцкият тенисист е един от малкото в тура, които нападнаха Ноле

Циципас: Джокович играе по свои правила, а останалите изглеждаме като глупаци

Водачът в световната тенис-ранглиста Новак Джокович играе по свои собствени правила и е изложил на риск възможността да атакува 21-ата титла в Големия шлем, тъй като е отказал да следва австралийските разпоредби за ограничаване на коронавируса. Това е мнението на номер 4 в ранглистата Стефанос Циципас.

Джокович беше включен в жребия тази сутрин за Откритото първенство на Австралия, макар и все още да не е ясна ситуацията дали ще бъде допуснат или не. Предстои австралийското правителство да реши дали да анулира визата му за втори път поради опасения относно медицинското му освобождаване от ваксинация, а по-рано днес премиерът на страната Скот Морисън прехвърли ангажимента на министъра по имиграционните въпроси.

34-годишният сърбин е ваксинационен скептик и решението му да се отправи към Австралия искайки участие с медицинско изключение отприщи масов гняв в страната. Австралийските гранични власти обаче обявиха, че изключението му е невалидно и го задържаха в хотел за временно настаняване на имигранти. По-късно обаче съдът му разреши да остане, след като беше преценено, че служителите са се държали "неразумно" по време на събеседването, което продължи седем часа и завърши след полунощ.

"Със сигурност той си играе по своите собствени правила и прави това, което много малко играчи биха са решили да направят. И особено след като АТР обяви ясни критерии кои играчи могат да влязат в страната, заяви гъркът Циципас пред индийския тв-канал WION news.

"Никой не е предполагал, че той ще дойде в Австралия неваксиниран и няма да следва протокола. Изисква се много смелост, за да го направиш и в същото време изложи на риск участието си в Големия шлем. Не мисля, че много играчи биха го направили".

В същото време от АТР обявиха, че 97 от първите 100 състезатели в ранглистата са ваксинирани. Така например номер 93 Тенис Сандгрен (САЩ) заяви пред журналистите по-рано през този месец, че е аут от Откритото първенство на Австралия, тъй като срокът на валидност на ваксината му е изтекъл и той не може да бъде медицинско изключение.

Попитан дали Джокович трябва да защитава титлата си на Мелбърн Парк от другата седмица нататък докато сагата с визата продължава, гръцкият тенисист отговори: "Има две гледни точки. От една страна почти всеки състезател е ваксиниран и следва протоколите за участие в Австралия. А от друга се оказва, че не всички играят по правилата. Едно неголямо малцинство реши да върви по своя път и прави така, че ние които спазваме правилата, да изглеждаме пълни глупаци", завърши Циципас.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки