В Сърбия вече имат теория защо депортират Джокович от Австралия

Световният номер 1 е с анулирана виза за втори път

В Сърбия вече имат теория защо депортират Джокович от Австралия

Шокираща новина от Австралия! Министърът на имиграцията Алекс Хоук взе решение да депортира Новак Джокович от страната! Това решение несъмнено е един от най-големите спортни скандали на 21 век, така сръбският “Блиц” коментира горещата тема.

 

“За съжаление това се случи и очевидно капката, която преля, беше признанието на Новак, че е отишъл на насроченото интервю с френския L'Equipe, знаейки, че е заразен с КОВИД-19. След неговото изявление правителство получи нови "боеприпаси" за нападението срещу сръбския тенисист и депортирането му от страната.

Каква е истинската причина?

 

Причината е преди всичко – политическа по своята същност. Престоят на неваксинирания Новак Джокович в Мелбърн и появата му на турнира от Големия шлем беше преди всичко пагубен PR за австралийските политици на власт, защото техните граждани и избиратели от две години живеят в условията на едни от най-строгите антиковид мерки в света. Въпреки факта, че над 80% от населението е реваксинирано, Австралия е остров, изолиран от други територии, така че всеки нов посетител в тази страна преминава през далеч по-строг контрол.

Друго нещо е, че трябва да разберем как работи съзнанието на средния австралиец. Хората са свикнали да уважават подредената обществено-политическа система и цял живот функционират по тези правила. Когато на милиони австралийци, които живеят в условия на ограничена свобода в продължение на две години, въпреки че са били ваксинирани, им съобщят новината, че неваксиниран тенисист, дори и да е най-добрият играч на всички времена и деветкратен шампион на Australian Open, ще получи специално разрешение да играе в тяхната страна и това след съдебен процес, в който на практика той ”й победи Австралия", това предизвиква специална реакция у хората.

Добавете към това изборите, които предстоят след три месеца, и картината ще бъде още по-пълна. Австралийските власти просто не смееха да си позволят подобно политическо самоубийство. Всичко изглеждаше обещаващо, а след това... студен душ. В понеделник сутринта съдия Антъни Кели обяви, че сръбският тенисист има право да остане в Австралия, защото е постигнато споразумение между юридическите екипи на Джокович и австралийското правителство. Само 48 часа по-късно световният номер 1 понесе нов удар, може би най-тежкият от началото на сагата около Australian Open, в резултат на който австралийските власти отново започнаха историята с депортирането и в крайна сметка, за съжаление, я приведоха в действие”, пишат още колегите от “Блиц”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки