Нов рекорд за Реал и Барселона

Каталунският клуб има дълг около 1,5 милиарда евро

Нов рекорд за Реал и Барселона

Барселона и Реал Мадрид са двата европейски отбора, чиито школи са произвели най-много футболисти, които в момента се подвизават по терените на Висшата лига, Ла Лига, Серия А, Лига 1 и Бундеслигата. Според проучването на Футболната обсерватория „CIES“ общо 42 играчи, продукт на Ла Масия и Ла Фабрика, днес ритат успешно в топ 5 първенствата на Европа.

Що се касае обаче до собственото ползване на таланти, Барселона е далеч преди Реал Мадрид в класациите. Всъщност каталунците са на престижното 3 място в Европа на отборите, които ползват най-много футболисти до 21 години. Цели 10 младоци са получили шанс този сезон да се докажат в първия тим на „блаугранас”- повечето от които са от Ла Масия. Сред тях са Педри, Нико, Гави, Ансу Фати, Сержиньо Дест, Ерик Гарсия и др.

„Това е много, много добро поколение. Все още обаче момчетата са зелени, затова трябва да им помогаме с каквото можем“, каза Шави при представянето си в Барселона.

Другият клуб със свръхпродуктивна школа - Реал Мадрид, този сезон видя дебюта само на две свои „деца”. Това са Серхио Сантос и Питър Гонсалес. И все пак, „кралският клуб” има много талантливи младоци, които чакат на опашката за по-редовни изяви в първия отбор. Такива са левият бек Мигел Гутиерес и халфът Антонио Бланко. Двамата досега са имали твърде ограничено игрово време и е ключово за бъдещето им час по-скоро Анчелоти да започне да ги пуска често. Италинаският специалист обаче се радва на отлични резултати тази кампания и неизползването на талантите в клуба сякаш му е простено.

За разлика от Реал, Барселона няма друга алтернатива, освен да се обърне към младите. Президентът Жоан Лапорта заяви през август, че клубът има дълг около 1,5 млрд. евро.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки