Министър Василев назначи нова управа на Тотото

Единият от шефовете е депутат от ИТН

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев нареди да бъдат освободени изпълнителният директор на БСТ Любомир Стефанов Петров и членовете на Управителния съвет Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов, съобщава "Труд". Това е станало със ЗАПОВЕД-ПРОТОКОЛ № РД 09-52/ 21.01.2022 г., на основание чл. 8 т.19 а от Закона за физическото възпитание и спорт, чл. 13, ал. 5 от Закона за хазарта и във връзка с писмо № 04-07/14.01.2022 г. от министъра на финансите. 
 
На тяхно място са назначени Георгий Султанов, Росен Иванов и Александър Тодоров. Последният е настоящ депутат от ИТН, което е в разрез със Закона за правната помощ, а той гласи, че тези лица не трябва да заемат висша публична длъжност. 

Министърът така и не обяви аргументите си, защото освобождава ръководството на тотализатора, като наруши Закона за публичните предприятия и начините за освобождаване на членове на Държавни дружества, допълва "Труд". „Не съм длъжен да давам мотиви, така съм преценил – каза Василев пред медиите на 17 януари. - Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил и не е политизирано. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с дружеството.“

Досегашната управа ръководеше тотото близо 2 години, през които дружеството е на печалба, показва статистиката. 
 
„Когато постъпих в тотализатора, имаше налични 4 милиона лева, сега има близо 49 млн. - декларира Любомир Петров пред медиите на 17 януари. -  Общата печалба за 2021-а е 53 милиона лева.“ Преди ден тотализаторът публикува и данни за приходите и разходите за последните 5 години, така през 2017-а те са 149 млн., а през 2021-а вече са 288 млн. Същевременно разходите за персонал са намалени от 11 на 9 процента. 
 
Въпреки всички правни нарушения, смяната е на лице. Остава в понеделник отново да станем свидетели как "изчегъртването" продължава, а съдбата на родното "Тото", неясна.

Още от Институции

Той заяви, че скоро нормалността в родния спорт ще се завърне

„Нямахме добра комуникация с министър Радостин Василев, затова напускам“

Вижте какво написа тя

Бившият министър за Руди: "Как да коментирам несвързани брътвежи"

В него ще участват представители на 150 държави от петте континентални федерации

Снимки с надпис „Убиец на спорта“ и „Оставка“ бяха разлепени из столицата

Българската делегация във Виена бе от трима души

Вижте и видео от случката

24-годишен съпартиец на Радостин Василев е вкаран в ръководството на "Сердика спортни имоти"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки