Лудогорец все пак е с крачка пред ЦСКА, но „червените“ мечтаят

Вижте прогнозата на NOVSPORT за развръзката в битката за титлата

Лудогорец все пак е с крачка пред ЦСКА, но „червените“ мечтаят

Българските футболни отбори вече няколко седмици водят подготовка за предстоящите мачове от Efbet лига, селекцията в повечето от тях е почти приключила и е време за първите анализи какво предстои да гледаме по терените напролет.  От сега е ясно, че ни чакат наистина горещи битки във всеки един от етажите на таблицата – за титла, място в Европа и спасение от изпадане. В няколко поредни анализа NOVSPORT ще се постарае да разкрие съотношението на силите и да прогнозира изхода от борбата в края на сезона. Логично е да започнем с най-важното – спора за шампионския трофей.


Безспорен факт е, че за разлика от повечето предишни години, сега битката за титлата е с отворен финал. Лъкатушенето на Лудогорец през ноември и декември доведе до там, че ЦСКА се доближи само на 2 точки при оставащи 11 кръга до края на сезона. „Червените“ също не бяха постоянни в изявите си в края на есента, но все пак направиха по-малко грешки от своя голям съперник и продължават да мечтаят за разбиване на хегемонията му и първа титла на „Българска армия“ от 2008 година насам…

От ключово значение ще бъде кой от двата отбора ще издържи на напрежението и ще допусне по-малък брой загубени точки от останалите тимове в елита, които категорично отстъпват по качество и на Лудогорец, и на ЦСКА. Изобщо не е без значение и фактът, кой ще завърши първи след редовния сезон от 26 кръга. Защото това означава домакинство в директния сблъсък от плейофите, които и тази година ще бъдат само в по един мач (общо 5 кръга). Въпреки всичко, към този момент изглежда, че Лудогорец запазва крехкото си предимство по отношение шансовете си за титла и държи козовете в ръката си. Дали ще успее да ги изиграе правилно, ще разберем някъде през май, когато завършва този сезон в Efbet лига.

В Разград за пореден път дойде нов треньор-чужденец, за когото е нормално да бъде загадка дали ще успее да се реализира при 10-кратните шампиони. Анте Шимунджа идва с имиджа на направил чудеса в Словения, но до момента не е постигнал нищо в чужбина. Със сигурност той няма да има и ден спокойствие след подновяването на първенството, което за Лудогорец е предвидено да стане с изиграването на отложения мач срещу коравия тим на Арда в Кърджали на 13 февруари. А там „орлите“ ще бъдат чакани от „старата лисица“ Стамен Белчев и компания, които със сигурност ще се опитат да отмъкнат нещо. Още повече, че треньорът минава за близък до ръководството на „червените“, на няколко пъти бе начело на ЦСКА, включително и при влизането в Лига Европа миналото лято…

Ръководството на „орлите“ се постара и през този трансферен прозорец да подсили състава, като за целта бяха взети титуляр от Серия А на Бразилия в лицето на дясното крило Рик, най-добрият играч в словенското първенство, защитникът Жан Карничник и опитен български национал като Спас Делев. Възможно е в Разград да дойдат още футболисти в следващите седмици, което още повече да разшири опциите пред Шимунджа. Засега като че ли остава проблемът с играта в защита, което се видя и в контролата с австрийския Волфсбергер, трябва да привлечен и втори вратар като резерва на Серджио Падт.

По всичко личи, че Футболист №1 на България за 2021 година Кирил Десподов ще остане в отбора, което без съмнение е добра новина за Шимунджа. Евентуалното завръщане след дълго отсъствие и на другия български ас в състава Антон Недялков ще даде още повече увереност и силен дух в съблекалнята на отбора.

Голямото предимство на Лудогорец е добре смазаната машина като клуб, която работи успешно от 2011 година насам. В Разград всеки един служител е подбран по специални, завишени критерии, знае отлично задачите си и се опитва да даде най-доброто от себе си. Нещо, което със сигурност е целта на бизнесмени от ранга на братя Домусчиеви. И те със сигурност нямат план „Б“ за края на сезона, освен нова атака на Шампионската лига през лятото.

В същото време настроението в лагера на ЦСКА е приповдигнато и така е още от 20 декември, когато Лудогорец бе победен с 1:0 на „Армията“. Треньорът Стойчо Младенов получи голяма доза спокойствие, за да може да наложи своите възгледи по време на подготовката за новия сезон. Защото де факто „Екзекуторът на Ливърпул“ се завърне в ЦСКА без да е правил нито селекцията, нито подготовката през лятото.

Сега емблематичният за „червената“ общност специалист има пълната възможност да моделира състава си по свой вкус и да опита да влезе окончателно в митологията на ЦСКА като прекъсне 10-годишната хегемония на Лудогорец. Дали това ще стане факт, ще разберем след няколко месеца.

Младенов не избърза със селекцията и едва в последните няколко дни станахме свидетели на входящи трансфери в ЦСКА. Новопривлечените Маурицио Гарсес (Бразилия, ляво крило) и Брайън Морено (Колумбия, нападател) засега са загадка за феновете на „червените“, но и двамата впечатляват с чудесната си футболна възраст и фактът, че са играли редовно за отборите си в последната половин година.

„Червените“ направиха и изходящи трансфери, но при всички положения Карол Метц и Пламен Гълъбов далеч не бяха сред най-важните футболисти на ЦСКА от началото на сезона.

Големите предимства на ЦСКА в предстоящата инфарктна битка за титлата са две – феноменалната публика и отличните мотиваторски качества на Стойчо Младенов. Няма никакво съмнение, че след 13 февруари (ако няма противоепидемични мерки) „червените“ ще играят на практика като домакини на всеки един стадион в България, подкрепяни от феновете. Това не се отнася може би само за вечното дерби с Левски, защото и „сините“ запалянковци още отсега чакат тази страстна и спираща дъха битка. Но при всички положения „червена“ България в момента е по-мотивирана от всякога да подкрепя отбора си.

Що се отнася до Стойчо Младенов, то опитният треньор е доказал през годините, че умее да „изстисква“ максимално от играчите си, особено в решителните дерби мачове. Освен отличен психолог Младенов умее до съвършенство да влияе на всички участници във футболния процес – съдии, треньори, съперници, фенове, чрез медийните си изяви. Дори не винаги да е прав, той оставя впечатлението, че за него битката за интересите на ЦСКА е свещена и няма да отстъпи и сантиметър назад в нея. А това още повече дава увереност на футболистите на терена и на феновете на трибуните.

И така за българския футболен запалянко предстоят интересни месеци, в които ще станем свидетели на една от най-оспорваните битки за шампионската титла в последните години. Кой ще триумфира с трофея през май предстои да видим, но е съвсем сигурно, че ни чакат големи емоции и драматични футболни мачове. А какво по-хубаво от това за българския футбол?


ПРОГНОЗАТА НА NOVSPORT ЗА ШАНСОВЕТЕ ЗА ТИТЛА:

ЛУДОГОРЕЦ 52%

ЦСКА 48%

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки