Петър Колев пред NOVSPORT: Не съжалявам за нищо с Берое

Нямам от какво да се срамувам или от кого да се крия, ще бъда отново на стадиона в Стара Загора

Петър Колев пред NOVSPORT: Не съжалявам за нищо с Берое

Петър Колев е роден на 25 ноември 1974 г. в Хасково. Има 330 мача и 24 гола с екипите на Хасково, Локомотив (ГО), Велбъжд, Локомотив (Пд), Родопа, Берое. Треньорската му кариера започва през 2009 г. с дублиращия отбор на Берое, след това работи като помощник в Черноморец, Ботев (Пд), Иртиш, Лудогорец,  Берое, където е помощник, а след това и старши треньор. В началото на 2022 година се разделя с Берое.


- Факт ли е вече раздялата Ви с Берое?
- Тя отдавна е факт. Имахме яснота с ръководството по този въпрос. Проточи се малко във времето, защото въпросът беше технически.
- Защо се стигна до нея?
- Основната причина беше непрестанният негативизъм и критики от някои медии и някои фенове към клуба, ръководството, треньора и управлението като цяло. Проблеми, натрупани във времето, ескалираха в момент, в който от лятото до 23-ти декември се говореше за евентуалното оттегляне на собственика на клуба. И тази обстановка се създаваше умишлено и целеше тоталното дестабилизиране на клуба и отбора в частност. Не смятам, че работата ми и тази на екипа, както и играта и резултатите на отбора, са причина за постоянните критики и недоволство. Някои вътрешни хора допринесоха за това и всички във футболните среди са наясно за какво иде реч. Със сигурност и аз съм допуснал грешки като млад треньор, който за първи път води отбор от първа лига, но кой не го е правил по пътя...
- Сам ли си тръгнахте от Стара Загора или с екипа, с който работехте?
- Поисках на първо място с екипа ми да се уточнят всички подробности около прекратяването на контрактите им. Носех отговорност и за помощник- треньорите, имайки предвид, че те напуснаха  предишните си длъжности, за да се присъединят към щаба ми в Берое. На единствената среща, която имаха с евентуалното ново ръководство, им беше предложено да си тръгнат веднага, по взаимно съгласие, без дори да имат право да бъдат на трудовата борса. Това беше неприемлив вариант за нас. В този момент си дадох сметка, че убеждението ми последен да напусна кораба и да направя всички отстъпки, е напълно неоправдано. Не можех повече да водя тренировките на отбора. И към днешна дата хората ми от екипа ми са с непрекъснати договорни отношения с клуба.
- Играл сте в Берое, накрая феновете не искаха да Ви пуснат да водите тренировките. Това не е ли обидно?
- Това се преекспонира в медиите и не е така. Никой от събралите се фенове не е възпрепятствал излизането ми на първата тренировка или следващите тренировъчни сесии на отбора. На първата тренировка за годината те поискаха да изложат пред мен и играчите вижданията си за бъдещето на отбора и в частност за треньорския пост. Поканих ги на разговор в треньорската стая. Тонът с повечето от тях беше добронамерен, след което бях на тренирoвката на отбора. Към настоящия момент всички искания и виждания на феновете, дори и за треньорския пост, някак си увисват във въздуха. Виждате, че новият треньор не е местен (каквото искане имаха те), а седемте юноши, взети на лагер с отбора, не играят в приятелските мачове. За сметка на това играят всички "ненавиждани" чужденци, а дори идват и се чакат нови на проби. Явно хората, дошли пред стадиона на първата тренировка, и викащите "оставка" по време на някои мачове,  бяха сериозно подведени да го правят. От кого и защо? Нека кажат те. Факт е, че подобно поведение беше демонстрирано на три- четири пъти в предишни години, дори и с новия-стар треньор (един от най-успешните в историята на Берое). В този ред на мисли не могат да ме обидят хора, които са непрофесионалисти, обслужващи свои и чужди интереси, нерядко политически, на гърба на клуб като Берое.
- Не усетихте ли подкрепа от страна на ръководството?
- В някои моменти и по-често на думи имах такава. Усетих я след първия мач начело на отбора срещу Монтана. Тогава то застана зад мен, усещайки колебанието, което проявих в онзи момент. Берое ми даде възможност да започна треньорска кариера, но преди 12 години. Тогава получих шанс и се справих. Това, което се случи през миналата година, беше точно обратното - треньор да бъде употребен и изхвърлен по-бързо.
- А сега отстрани как преценяте това?
- Не мога още да преценя дали беше грешка от моя страна и дали си заслужаваха усилията. Аз бях подвластен на идеята си и желанието си Берое да има един друг облик във всеки аспект и всеки да допринася за общата цел. Надявал съм се, че публиката ще се върне - има и обективни причини за този отлив. Ще ми трябва време да преценя дали беше правилно това, че направих компромиси със собствените си възгледи и преценки в името на това Берое да върви. Налагаше ми се да работя с хора, които за мен бяха неприемливи като характери, и дори са били нечестни спрямо мен, но са били полезни за клуба в даден момент. Преживявал съм и съм получавал много удари в гърба от хора, които се е налагало да давам за пример в името на доброто представяне на отбора.
- Да, но битува мнение,че Берое е една добре смазана машина?
- До преди месец господстваше мнението, че Берое е "оазисът" на футболна България и тук всичко е по "мед и масло". Имайки предвид, че у нас едвали не е "престъпление" да се плаща навреме, Берое бе обект на постоянни атаки от много страни. Отделно и свързано с това, някои хора вътре привикват на такъв комфорт, че е изключително трудно да бъдат изведени от тази зона. Трудно е да ги убедиш, че както играта се развива като динамика, така и всички заобикалящи и свързани с отбора процеси също трябва да се движат с бързи темпове. Факт е, че има хора, които от години се "носят по течението". Те не проявяват наобходимата заинтересованост и инициативност, но са сигурни в заплатата. Всеки мой опит, както и на хората от щаба, за промяна на товa отношение към работата, автоматически ни превръщаше в неудобни, а за някои станахме врагове. Разбира се, че в Берое работят и хора, които дават мило и драго за отбора, изпълняват съвестно и професионално задълженията си, така че Берое да върви напред. Говорейки с тях, оставам с убеждението, че те се чувстват по-скоро лош пример, отколкото максимално послезни за каузата. Така, че Берое е клуб с проблеми като всички останали клубове. Това, че заплатите идваха, не е престъпление. Недопустимото е да не оцениш какво имаш и как да го използваш.
- През всичките тези месеци как се чувствахте в Стара Загора? Свой сред чужди или чужд сред свои?
- Факт е, че видях нещата много променени от времето, когато играех и бях треньор за първа година. Имам много приятели в града, много хора ме подкрепиха след всичко, което се случи. Благодаря им за многобройните съобщения с добри думи и пожелания. Винаги ми е харесвало да бъда в Стара Загора и да се връщам там. Дори и в годините, в които не бях в България, връщайки се, при всеки удобен случай съм бил на стадиона за интересни мачове. Нямам причина да не го правя отново. Нямам от какво да се срамувам или от кого да се крия.
- Всеки един треньор е подвластен на резултатите. Тези на Берое не бяха толкова лоши, за да Ви искат оставката?
- По-горе споменах, че не тренировъчният процес, нито играта, нито резултатите са в основата на това, което се случи. Факт е, че можехме да имаме между 4 и 8 точки повече. Вече споменах, че ВАР ни ощети с 4 точки, както и че нямахме спортен шанс в някои мачове. Честно казано, ми омръзна да говоря за това, но ще припомня. След първите две победи на отбора всички се вторачиха в играта. В третия кръг изиграхме един от най-добрите си мачове срещу Черно море, но загубихме. Ненавиждам демагогията по принцип и във футбола, но тя беше чест наш спътник през този сезон,  имайки предвид как се отразяваше всичко от някои медии. Във въпросния мач в основния състав започнаха пет нови играчи, четирима, които не бяха основни футболисти през изминалия сезон и само двама основни играчи от предходното първенство. В отбора на Черно море единственият нов - стар беше Живко Атанасов. Останалите десет бяха обиграни и сработени в доста мачове от предходните два сезона. Още след този мач започнаха да ми търсят всякакви кусури и да ме сменят. А какво нормално трябваше да се случи? След като наследявам отбор с 11 играчи с договор, припокриващи се на доста позиции. Петима от тях не са били основни играчи от предходния сезон. Затова бе необходима сериозна селекция. За краткото време, което имахме за това, смятам,че се справихме добре със селекцията. Допуснахме и дисбаланс на някои позиции. Селекцията е целогодишен процес, а не сезонна работа и в много моменти бях притиснат от времето и от ограниченията, които ми бяха наложени. Всички тези стари и нови играчи имаха нужда от време. Време да се сработят и опознаят. Аз имах нужда от време да ги разбера и да видя върху какво трябва да работим. Екипът ми и аз го правехме, но никой не ни даде толеранс от време. Атаките идваха почти ежечасно и целенасочено, за да може обстановката да стане още по негагивна. Не само аз, а и редица футболни хора твърдим, че за работата на един треньор, за изграждане на ядро, стил и облик на един отбор, могат да се дават оценки след минимум 10-12 месеца работа и два трансферни прозореца. Сами виждате и разбирате,че на мен това не ми беше позволено умишлено.
- Само финансова ли е причината да се разбягат футболистите?
- Все още финансова криза в отбора няма. Някои нови "ръководни фактори" на първата тренировка на отбора се опитаха по доста неинтелигентен начин да обяснят на играчите какви пари ще получават в бъдеще, как всички, които не са съгласни, могат да си ходят на момента. Явно те не осъзнаваха, че капиталът на един отбор е на първо място в съблекалнята и после на трибуните. Няколко дни след това по-разумните от тях размислиха върху действията си и смениха плочата. Институция, каквато е Берое, не трябваше да допуска такова нещо. Да не забравяме, че в последните месец и половина Берое се издържа от трансфер на играч, осъществен малко след Нова година. Благодарение на това никой не може да напусне за неизплатени парични средства. Нищо не пречеше на новите управляващи, макар и само на теория засега, да осъществят още няколко подобни трансфера и да си помогнат за бъдещото управление. В отбора има селектирани добри играчи и това е плод на многомесечната работа на предходния треньорски екип, на моя екип и на мен също. Някои поискаха "нова къщичка" от основите, но май не бяха наясно с какви усилия и колко трудно се строи тя.
- За да се строи от основи е важна и ролята на ДЮШ, не мислите ли?
- Ами реално е така. Ако погледнем в годините назад, а и до днес, ясно се вижда, че работата там не дава желания ефект. Мисля, че  правилна методика и управление поне няколко по-качествени футболисти трябваше да се откроят. Това е много болна тема, която сега започва да изплува осбено след като финансирането на клуба ще се осъществява по друг начин.
- С играчите имахте ли възможност да си вземете довиждане и да си кажете нещо насаме?
- Да, имах тази възможност. Поговорихме си малко в съблекалнята, дори и след това с останалите, които се върнаха от карантина. Опитах се да бъда позитивен за това, което предстои, въпреки че видях загриженост и притеснение в лицата на много от тях, свързано с неяснотата за бъдещето на клуба и един от най-важните въпроси към онзи момент: кой ще е треньор.
- Каква е истината? Изнудвахте ли клуба за обезщетение по договора Ви?
- Мисля, че клубът излезе с изявление по този въпрос. Натискът беше отвън към мен, а не от мен към клуба. По никакъв начин не съм възпрепятствал с действията си назначението на нов треньор. Това, че измежду вземащите решения имаше огромни разногласия и боричкания кой да бъде новият треньор, не беше по моя вина. Както виждате, новият треньор в момента, изпълнява задълженията си и без да има договор с клуба, което не е прецедент. В този ред на мисли "благодаря" на две жълто-кафяви сайтчета, че ме направиха почти най-скъпоплатения треньор в българския футбол (смее се). Жалко, че има наивници, които ги четат и им вярват.
- Какъв отбор ще е Берое през пролетта и доколко липсата на финанси ще попречи за представянето на отбора?
- Още никой не може да се ангажира с конкретен отговор относно финансирането. Спекулации много, но нищо "черно на бяло". Въпреки всичко, мисля, че докрая на сезона Берое ще бъде финансово обезпечен. Смятам, че ако се запази този състав, който е на лагер, и се привлекат четирима играчи на три позиции, то Берое ще има шанс за борба за топ 6 и атака на купата на България. Сигурен съм, че Петър Хубчев ще направи всичко възможно в тази посока, тъй като е един от най-доказаните български треньори. За всичко останало в негативна посока не искам да мисля и да споменавам дори, защото желая най-доброто за Берое.
- Не съжалявате ли сега, че не си тръгнахте с Димитър Димитров от Стара  Загора?
- Не съжалявам за нищо минало. Направих нова стъпка, нещо съвсем нормално, което все някога щеше да се случи. Бе добре да имам и неговата подкрепа в онзи труден за мен момент. Тя беше важна, но се случи точно обратното. От друга страна, в такива периоди човек отваря широко очи за много неща. Всички събития и хора, за които е имал колебания и съмнения, изведнъж се избистрят. Виждаш кои са истинските ти приятели, кои са мнимите доброжелатели и явните врагове. В този ред на мисли, не съжалявам, че приех да бъда старши треньор на Берое. Опитът е безценен. Научих безценни професионални и житейски уроци. Спазил съм всички обещания, ангажименти и отговорности към ръководство, футболисти и хората в клуба. Нямам съмнение относно това. Но дали някои от тях ги спазиха към мен, те си знаят отговора.
- Какво предстои сега за Петър Колев?
- Никой не знае какво му предстои особено в сегашната обстановка. В първите дни след раздялата ми с клуба се опитвам повече да спортувам и да почивам. Да свърша неща, за които съм нямал време предишни години и да отделя време на семейството си. Ще продължавам да работя за развитието си като треньор.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки