Зума на 75 пред NOVSPORT: Искам приказката на Локомотив да продължи

Щом не сме в борбата, не ме интересува кой ще е шампион на България

Зума на 75 пред NOVSPORT: Искам приказката на Локомотив да продължи

Христо Бонев – Зума празнува днес своя 75 рожден ден. Той е легендарен футболист на Локомотив (Пд) и националния отбор, играл още в ЦСКА и гръцкия АЕК, участник на СП 1970 и 1974 г. като играч и на СП 1998 г. като национален селекционер; футболист номер 1 на България за 1969, 1972 и 1973 г. С екипа на националния отбор има 98 мача и 47 гола; завършил треньорската школа в Кьолн; бивш треньор на Локомотив (Пд), гръцките Панатинайкос (печели титлата в Гърция), Лариса и Йоникос, кипърския Апоел Никозия (1 титла и 2 купи на страната), Локомотив (Сф) и германския Заксен. Шампион и носител на Суперкупата като главен селекционер на Локомотив (Пд), рекордьор по мачове (404) и голове (180) за Локомотив в “А” група. През есента на 2010 година за кратко треньор на Локомотив (Пловдив). В момента е почетен президент на клуба.

- Г-н Бонев, добър ден и честит рожден ден. Как се чувствате?
- Благодаря ви. Чувствам се добре. Семейството ми е добре, а в тези времена това е и най-важното за всеки един от нас.
- Следите ли какво се случва с вашия любим Локомотив?
- За съжаление тази година Локомотив не можа да отиде на по-добро място за подготовка и да имат осигурени добри терени за нормални занимания. Локомотив е в Сандански, но това което зная, че терените не са толкова добри за нормална подготовка. Дано всички се върнат здрави и нямат контузии преди старта на пролетния дял от шампионата.
- Отборът ще се представи ли по-силно през пролетта?
- В момента Локомотив се намира в труден период. Много хора напуснаха клуба. Не е лесно да се запълнят отсъствието на определени футболисти. Дано тези липси не се отразят на представянето на играчите. Вярвам обаче, че с нашата вярна публика това да не окаже влияние за представянето и играта на Локомотив.
- Александър Тунчев показа, че може да работи във всякакви ситуации?
- Тунчев е наше момче. Той е много години в Локомотив. Беше помощник, сега е начело. Работи със сърце и душа. Сашо е отговорен човек. Важното е той да е доволен от представянето на отбора през пролетта. Ние всички сме зад него и ще го подкрепяме. Дано имаме и малко късмет.
- Ще стиге ли Локомотив отново до участие в Европа?
- Това е желанието на всички в клуба. С малко късмет и спортен шанс ще се получи. Вярвам, че Локомотив ще продължи да пише своята европейска приказка, която започна с Христо Крушарски. Той дава всичко от себе си за доброто на клуба. В тези трудни времена това не е лесно, но Крушарски е показал своята любов към Локомотив.
- Кой ще стане шампион на България?
- Щом Локомотив не е в борбата за титлата, това не ме интересува никак и не е от голямо значение за мен. Тези, които ще искат да спечелят титлата, нека покажат хубав футбол и зарадват привържениците на най-популярната игра у нас с добри игри.
- Ясен Петров остава начело на националния отбор. Какво трябва да се подобри, за да имаме резултати?
- Да има повече добри футболисти, с които да направи отбор, който да печели и постига резултати. Футболът е социален феномен и трябва да радва хората. Познавам го, виждал съм как работи и зная, че е всеотдаен човек. И на него желая и късмет, за да направи нещо положително за България.
- След месец има нов конгрес на БФС. Имате ли предпочитания кой да стане президент на футболната ни централа?
- Нека спечели този, който е повече кадърен и има повече качества да управлява. Този, който покаже по-добра програма за развитието на тази най-популярна игра. Има много неща, които трябва да се променят в първенството ни. Хората, които са кандидати, знаят какво да направят. Дано и го направят като спечелят.
- На 75 години какво си пожелавате?
- Здраве. За мен, семейството ми, всички хора в България. На Локомотив и локомотивците пожелавам колкото се може по-бързо да излезем от тези неприятни моменти. Феновете нека да идват и да покрепят Локомотив, който има нужда от тях.


Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки